Úterý, 5. ledna 2021

Severní Makedonie si pohrává s legalizací konopí

Premiér Zoran Zaev chce uvolnit konopí podle nizozemského modelu


Od Sadhu van Hemp


Severní Makedonie je malý stát s velkými problémy. Mnoho ze dvou milionů občanů si vede ekonomicky špatně: vysoká nezaměstnanost a nízká kupní síla charakterizují zemi, která dodnes marně doufá, že bude přijata do společenství solidarity Evropské unie. Severní Makedonie se houpá – a to je rozhodně žádoucí. Sousední země podezřele sledovaly vnitrozemský stát na Balkánském poloostrově, který hraničí se Srbskem, Bulharskem, Řeckem, Albánií a Kosovem. Po celá desetiletí sousední státy dělaly vše pro to, aby miniaturní stát byl malý a izoloval jej z hlediska zahraniční politiky.


Je to tedy pilně naštvané: například Bulharsko blokuje přístupová jednání do EU prostřednictvím sporu o první oficiální jazyk malého multietnického státu, který se vymanil z plotu. Makedonština je pouze dialekt bulharského jazyka, který má být zakotven v ústavě Severního Makedonie.


Řekové zase zahájili spor o název země „Republika Makedonie“: Jelikož je Makedonie řecká provincie, je nepřípustné dávat této zemi název bývalé jugoslávské republice. V roce 2018 vláda ve Skopje ustoupila a změnila název země na Severní Makedonii.


Aby se Makedonci dostali z ekonomických okrajů, sáhnou po každé kapce, která se objeví. Konopná rostlina se říká, že je jednou z těchto brček, pokud se má věřit slovům předsedy vlády . V rozhovoru pro makedonskou službu Deutsche Welle Zoran Zaev uvedl, že vláda uvažuje o legalizaci konopí. Úvahy by vycházely z nizozemské politiky tolerance, kde uživatelé konopí smějí nakupovat a pěstovat malé množství konopí.


Na otázku, zda by se Skopje mělo stát druhým Amsterdamem, 46letý sociální demokrat odpověděl: „Proč ne? To je cíl. “Státem kontrolovaný obchod s konopnými produkty by„ mohl pomoci gastronomii a cestovnímu ruchu. (…) Toto je součást ekonomického programu, v který doufáme. “Zaev se netají tím, že cílem konopí je přilákat ty turisty, kteří jinak cestují do Amsterdamu.


Premiér zdůrazňuje, že nejprve je třeba vést veřejnou diskusi o propuštění konopí v holandském stylu. Do procesu rozhodování mají být zapojeni všichni občané. Pokud většina populace odmítne schválit hašiš a marihuanu, bude tato myšlenka odmítnuta.


Zda bude změna vlády úspěšná, je ve hvězdách. Ale vypadají dobře. Protože konopí již není v Makedonii tabu a rubl se již valí: v roce 2016 bylo legalizováno pěstování konopí pro lékařské účely a byly vytvořeny první sítě. Dříve schválené společnosti spolupracují se zahraničními investory a v současné době vyrábějí pro export. Také zde – trochu nepotismu – musí být Trajce Zaev, bratranec premiéra. Jako generální ředitel bývalého producenta zeleniny se malý bratranec nyní plně věnuje pěstování konopí. Nejlepší předpoklady pro to, aby předseda vlády Zoran Zaev mohl pokračovat v prosazování své kanabisové agendy – také ve prospěch svých příbuzných.


Nejen v Severní Makedonii však hrozí, že semafory zezelenájí: chorvatský parlament od února projednává návrh zákona o kontrolovaném uvolňování konopí. Mělo by být povoleno komerční pěstování a pěstování některých rostlin pro osobní spotřebu.


Albánie se rovněž těší na mimořádně lukrativní trh legálního konopí. Předseda vlády Edi Rama v květnu oznámil, že legislativa legalizuje pěstování konopí pro léčebné účely. Nezdá se, že by byla připravována reforma dekriminalizace liniových sítí. Politický vliv drogových kartelů je pravděpodobně příliš velký na to, aby se odvážil učinit poslední krok ke státem kontrolovanému odbavení.

Tento článek byl poprvé publikován 8. prosince 2020 v „Hanf Journal“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *