Neděle, 31. ledna 2021

Teploty a doby aktivace THC

Dr. med. Franjo Grotenhermen


Kanabinoidy se v rostlině konopí nacházejí hlavně v jedné ze dvou kyselých forem. Dvě THC kyseliny (THCA) se při dlouhodobém zahřívání nebo skladování převádějí na neutrální THC. Tento proces, při kterém se molekula oxidu uhličitého odštěpí od kyseliny, se nazývá dekarboxylace. Pouze neutrální THC má psychologické účinky a většinu terapeutických účinků. Zkušenosti ukazují, že k aktivaci THCA na THC stačí několik sekund při vysoké teplotě 800 až 900 °C, jaká se vytváří v uhlících při kouření konopí. Při nižších teplotách 150 až 160 °C, které se vyskytují při pečení cukroví, je k dosažení tohoto uvolňování oxidu uhličitého zapotřebí delší doba několika minut. Zahřívání na 100 °C po dobu 5 až 10 minut, Jak se to však děje při přípravě konopného čaje, vede to pouze k neúplné dekarboxylaci kanabinoidů, jak popisuje Dr. Arno Hazekamp z University of Leiden v Nizozemsku, a proto jej nelze doporučit.
Pokud je však THC nebo konopí zahříváno příliš dlouho nebo skladováno na vzduchu, pak se neutrální THC dále oxiduje na kanabinol. Kanabinol je asi stokrát méně účinný než THC. Pokud je konopí skladováno po velmi dlouhou dobu, obsah THC a tím i účinnost pomalu klesá měsíce a roky, zatímco obsah CBN se zvyšuje.


Jaké jsou tedy optimální podmínky pro přeměnu co největšího množství THC kyselin na neutrální THC bez vytvoření velkého množství CBN?


Profesor Rudolf Brenneisen z univerzity v Bernu již v osmdesátých letech objevil, že když se THC po dobu pěti minut zahřívá na 190 °C, dochází k úplné dekarboxylaci bez produkce příslušného množství CBN. Na kongresu Mezinárodní pracovní skupiny pro kanabinoidní léčivé přípravky v Kolíně v roce 2013 představil studii o dekarboxylaci THC a CBD (kanabidiolu) při použití vaporizérů. Při teplotě 210 °C byly testovány čtyři odpařovače, které během několika sekund téměř úplně dekarboxylovaly jak THCA, tak CBDA, obě látky o více než 98 procent.
Patenty od britské společnosti GW Pharmaceuticals také poskytují informace o optimálních dekarboxylačních podmínkách. Týkají se nižších teplot a delšího vytápění. Cílem je přeměnit nejméně 95 procent kyselých kanabinoidů na jejich neutrální formu a současně omezit rozklad THC na CBN na maximálně 10 procent. Poté by měla být dekarboxylace přednostně provedena ve 2 krocích:
V 1. kroku se rostlinný materiál zahřívá na první teplotu po relativně krátkou dobu, aby se odpařila zbytková voda a aby se rostlinný materiál mohl rovnoměrně vyhřívané.
Ve druhém kroku se teplota zahřívá po delší dobu, dokud není konverze kyselin do neutrální formy alespoň 95 procent.
Výhodně se první krok provádí při teplotě v rozmezí od 100 °C do 110 °C po dobu 10-20 minut. Pokud je to možné, měla by být první teplota kolem 105 °C a zahřívání by mělo probíhat po dobu 15 minut. Druhá doba by měla být přednostně 115 °C až 125 °C, obvykle asi 120 °C, a druhá doba by měla být přednostně 45 minut až 75 minut, obvykle 60 minut. Ještě lepší je teplota ve 2. kroku mezi 100 °C a 110 °C, obvykle při 105 °C, a ve druhém časovém období mezi 60 a 120 minutami. Mnoho terpenů, které jsou zodpovědné za vůni a chuť konopí, se také udržuje při těchto teplotách. Při vyšších teplotách se snadno odpařují.
Tyto teploty jsou optimálními teplotami pro dekarboxylaci THCA. Pokud má být CBDA přeměněn na neutrální CBD, je pro druhou fázi také stanovena optimální teplota 120 °C po dobu 60 minut. Ještě lepší je ohřev na 140 °C po dobu 30 minut.
Takto zahřátý rostlinný materiál lze poté dále zpracovat. Dalším krokem může být například extrakce kanabinoidů. Rostlinný materiál, který se používá jako výchozí materiál pro proces extrakce, by měl být přednostně rozemletý nebo rozemletý, aby byla zajištěna velikost částic menší než 2 mm, pokud možno větší než 1 mm. Rozdrobený vysoce účinný rostlinný materiál s dekarboxylovanými kanabinoidy lze také míchat z pece nebo pomocí zahřátého rostlinného oleje přímo do lahodného jogurtu.


Tento článek se poprvé objevil v „Hanf Journal“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *