Sobota, 7. února 2015

SněHulka vaří – Výroba konopného mléka

Zdraví Vás Vaše SněHulka. V tomto článku bych ráda popsala recept, jak uvařit opravdu kvalitní mléko, které se bude dát vypít a bude fungovat tak, jak má. Jelikož mně osobně, trpaslíkům a princi Miroslavovi, konopné mléko nikdy moc nechutnalo, rozhodla jsem se uvařit mléko, které bude dobré, účinné, nebudu ho muset vypít moc a dokážu odhadnout dávku pro požadovaný účinek. Mé první zkušenosti s konopným mlékem u známých nebyly příliš dobré. Produkt měl odpornou tmavě zelenou barvu. Na povrchu byla půlcentimetrová vrstva tuku a při každém doušku jsem měla co dělat, abych se lidově řečeno nepoblila. Ani účinky většinou nebyly nic extra. Zde podávám osvědčený recept na konopné mléko, které bude nejen vypadat, ale i účinkovat tak, jak má.

cannabis_milk
Výroba konopného mléka
  • Co budeme potřebovat:
    • 2 litry plnotučného mléka
    • kostku pravého másla
    • 2x plnotučnou smetanu
    • cukr (vanilkový)
    • skořici
    • salko (kondenzované mléko)
    • sáčky na led
    • zbytky konopí (mléko vařím vždy na podzim, takže používám převážně ostříhané lístky z palic, na kterých je dostatek pryskyřice): 70 až 100 g suchých lístků a alespoň 20 až 30 g spodních nebo normálních paliček

Postup:

  1. Asi 100 g suchých lístku zlehka nadrtíme tak, aby se nám vešly do hrnce a bylo tam místo na mléko, a přilijeme trochu vody. Minimálně pětkrát až šestkrát necháme krátce projít varem. Nemícháme, pouze necháme dvě minuty vřít, poté scedíme a celý proces opakujeme, pokaždé s čistou vodou. To je důležité proto, abychom z materiálu dostali všechny nepotřebné a škodlivé látky, jako jsou zbytky usazených hnojiv a veškeré nečistoty na povrchu i uvnitř, které by kazily chuť a vzhled mléka.
    Pozn.: Většina lidí má strach, že se tímto připraví o cenné látky. Můžu vám z vlastní zkušenosti říct, že tomu tak opravdu není. O čemž vás dostatečně přesvědčí finální produkt.
  2. Spařenou směs nyní rozmělníme na co nejmenší kousky. Nejlépe mixérem nebo mlýnkem na maso. Čím lépe bude rozmělněná, tím snadněji se budou vyvařovat látky námi požadované.
  3. Materiál by měl připomínat zelenou kaši. Tu vložíme na lehce rozehřátou pánev spolu s rozpuštěnou kostkou másla. Zhruba deset až patnáct minut smažíme a odebíráme syrovátku.
  4. Mezitím si nachystáme dva hrnce, ze kterých připravíme jednoduchou aparaturu na vaření v tzv. vodní lázni. To znamená, že ve větším hrnci je voda a v ní je ponořený druhý, menší hrnec s mlékem. Přímo na plameni by se nám mléko připalovalo a ovlivnilo by to i chuť.
  5. Do menšího hrnce vložíme lehce osmaženou směs konopí a másla. Přidáme plnotučné mléko, smetanu a 30 gramů na prach nadrcených paliček. Důkladně promícháme a povaříme ve vodní lázni. Nezapomínejme kontrolovat stav vody v prvním hrnci. Doba vaření ve vodní lázni by měla trvat nejméně 4 hodiny, ale každý zkušený mlékař vám řekne, že 6 až 8 hodin je minimum. Klidně můžete jeden večer vařit 4 hodiny, pak to vypnout a další den pokračovat ve vaření další dvě tři hodiny, ale už přímo na sporáku s mírným ohněm, tak, aby mléko zlehka vřelo. Během celého varu promíchávejte. Občas přilijte do mléka trochu vody, aby na závěr zůstaly dva litry.
  6. Ve chvíli, kdy máme mléko uvařené, jej několikrát přecedíme, nejlépe přes jemné síto nebo hedvábí, a rozdělíme jej na dvě poloviny. Jeden litr mléka necháme vychladnout bez jakýchkoli dalších úprav. Můžeme uskladnit pro pozdější využití při vaření. Doporučuji např. bramboráčky, na puding ale pozor – jedná se o skutečně silný odvar, který dokáže pohnout i se zapáleným znalcem tak, že neví, která bije.
  7. Druhou polovinu ochutíme tak, aby bylo mléko poživatelné i samotné. Přidáme tedy dvě balení vanilkového cukru, špetku skořice, jednu velkou tubu kondenzovaného mléka, dále můžeme přisladit medem či jinými surovinami dle vaší chuti. Mléko dobře promícháme, aby se všechny suroviny rozpustily a smísily dohromady. Necháme vychladnout a naplníme jím igelitové sáčky na led a dáme zmrazit. Takto připravené mléko vydrží i několik let bez závad a změn.

POZOR!


Nejen při ochutnávání, ale i při samotné konzumaci to nepřehánějte. Jedná se o silný preparát, který jsem dávkovala následovně: jednu zmrzlou kostku mléka na jednoho dospělého člověka. Kostku můžeme nechat rozpustit v kávě místo normálního mléka. Účinky se dostavovaly ještě dřív, než jsme dopili, a přetrvávaly 5 až 7 hodin. Pokaždé to byl pohodový stávek, který jsem v sobě intenzivně pociťovala po zbytek dne. Rozhodně bych víc jak tři kostky naráz nekonzumovala, jedna mi pokaždé bohatě stačila. Vždy, když nebylo co zapálit nebo při vzácných příležitostech, jsem pohostila přátele, kteří určitě budou na moje mléko ještě nějakou dobu vzpomínat. Síla konopného mléka se odvíjí od kvality použitého materiálu. Já jsem použila lístky a paličky z venkovního modelu „no name“, ale jednalo se o (F#2 a F#3) kříženců různých originálních modelů. I přesto to byla síla.

Všem přeji dobrou chuť mlíčka, ale hlavně chuť se do toho pustit!

6 reakce na „SněHulka vaří – Výroba konopného mléka

  1. AntiCZ

    Jen pokud delate ten odvar s vodou na zacatku, tak doporucuji nevylevat. Je to v podstate caj. Me chut herby hrozne chutna. Jinak prvni dva odvary jsou hodne silne a doukazou cloveka taky trochu zmatlat. A je to tim, ze caj z herby ma uklidnuji ucinky, a touhle konskou davkou se clovek trosku predavkuje.

  2. Miri

    Našla by se dobrá duše, která si vyrábí tuhle dobrotu sama pro sebe a prodala by mi vzorek? Nebo vyměnila za kafe nebo podobně? Děkuji Miri

  3. Lucka

    Já vyrábím konopné mléko tak, že nechám namočená konopná semínka ve vodě přes noc a druhý den to umixuji v mixéru. Výborné a živé mléko a navíc úplně jednoduché 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *