Sobota, 30. ledna 2021

Konopí většinou konzumují starší lidé pro zdraví

Studie ukazuje, že senioři užívají marihuanu k zahánění běžných onemocnění


Od doby, kdy se konopí stalo dostupným jako přírodní lék v mnoha částech Spojených států, počet starších uživatelů prudce vzrostl. Nejde však primárně o skupinu lidí, kteří se chtějí intoxikovat marihuanou, ale především o skupinu lidí, kteří léčí své fyzické nebo duševní nemoci. Studie z Izraele již prokázaly, že užívání přírodní medicíny má pro speciální klientelu dobré účinky. Je pochopitelné, že stále více seniorů zkouší konopí pro úlevu od svých onemocnění. Aktuální studie provedená Kalifornskou univerzitou nyní potvrzuje, že většina lidí ve vyšším věku konzumujících konopí se uchýlí pouze k rostlinám, které lze po opuštění věku použít také jako opojné látky. Ukázalo se také, že tito lidé nemají zájem o účinek intoxikace. Konopí většinou konzumují starší lidé pro zdraví.


Vědci z Kalifornské lékařské univerzity v San Diegu zjistili v průzkumu mezi 568 lidmi, že starší lidé užívají konopí ze zdravotních důvodů. V této věkové skupině by byla upřednostněna nespavost, deprese, úzkost nebo obecné zdravotní problémy. Po dobu deseti týdnů byli dotazováni lidé, kteří věřili, že přírodní léčba sníží jejich problémy. Důležité ve studii bylo také prohlášení 61 procent dotázaných, kteří uvedli, že ji začali používat až po 60 letech. Noví spotřebitelé by se proto neuchýlili k aktivním rostlinným složkám kvůli možnému opojnému účinku, ale spíše kvůli naději na nalezení alternativního léku. V mnoha případech by se nepoužívalo běžné konopí, ale různé formy aplikace, jako jsou krémy nebo potraviny. Mnoho uživatelů necítilo žádnou hanbu, ale kvůli omezeným stigmatům mluvili otevřeně a čestně se svými ošetřujícími lékaři o používání rostliny, která je v této zemi bohužel až příliš často nesprávně klasifikována.


Christopher Kaufmann, spoluautor studie a odborný asistent na katedře geriatrie a gerontologie, by nyní chtěl pokročit v dalším výzkumu. O dosavadních zjištěních řekl: „Zdá se, že konopí má potenciál, ale potřebujeme více výzkumu založeného na důkazech. Chceme zjistit, jak je konopí ve srovnání s drogami, které jsou v současné době k dispozici. Mohl by být konopí bezpečnější alternativou k léčbě, jako jsou opioidy a benzodiazepiny? Mohlo by konopí pomoci snížit užívání více drog současně u starších lidí? Chceme zjistit, za jakých podmínek je konopí při léčbě nejúčinnější. Teprve potom můžeme lépe radit starším dospělým o užívání konopí.


Tento článek se poprvé objevil v „Hanf Journal“ 9. října 2020.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *