Pátek, 20. března 2015

Šňupací tabák

Věc známá také jako snuff je speciálně upravený, nadrcený a aromatizovaný tabák, prodávaný obvykle v malých krabičkách. Stejně jako například tabák do cigaret obsahuje nikotin, jehož množství závisí na dávce a také na druhu šňupacího tabáku (od toho se odvíjí také chuť). Z těchto důvodů se někdy používá při odvykání kouření. V dnešní době už je dokonce možné koupit i náhražku šňupacího tabáku, ve které vlastně vůbec není tabák, a tedy ani nikotin. Oblíbenou značkou je například šňupací tabák Redbull.

Red_Bull_strong01a

Účinky tabáku mohou být podle dávky povzbuzující, nebo uklidňující. Mimo to uvolňuje nos. Mnozí lidé dnes také vnímají šňupání jako jakési gurmánství a vznešený prožitek vychutnání si jeho chuti.

Co se týče zdraví, šňupání trochu poškozuje sliznici, oslabuje čich, vytváří riziko nádoru v dutinách a samozřejmě je dost návykové. Přesto rizika absolutně nelze srovnat s mnohem nebezpečnějším kouřením. Právě proto někteří kuřáci přecházejí na šňupací tabák.

Technika šňupání

Stačí si z krabičky vysypat trochu tabáku na ruku, zacpat si prstem jednu nosní dírku, a druhou silně potáhnout. Potom si zacpat druhou dírku a potáhnout i do té. Kromě toho si můžete udělat lajnu (např. pomocí občanky) a tu vyšňupat přes malou trubičku, třeba přes sklo.

Speciální pomůcce, která se rozdvojuje do obou nosních dírek, se říká stereo a je použita například ve filmu Czech made man, kde však s její pomocí hlavní hrdina šňupe kokain.

Dermální aplikace šňupacího tabáku

Velice netradičním a zajímavým způsobem, jak do sebe tabák dostat, místo klasického kouření, žvýkání a šňupání, je jeho kožní podání. Úplně konkrétně si větší množství šňupacího tabáku rozpustíte ve vodě a namažete si ho na zápěstí, nebo jinam na tělo. Ačkoli to zní dost jednoduše, v praxi to může být trochu náročné. Vhodné je k přípravě použít polévkovou lžíci. V některých zemích se už dokonce k tomuto použití prodává tabák ve formě pasty.

V případě předávkování je vhodné několikrát si mýdlem umýt oblast, kam byl tabák aplikován, a eventuálně kontaktovat lékaře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *