Sobota, 2. ledna 2021

Bob Dylan připnul Beatles konopím

Ex-Beatle Paul McCartney nazývá členy nejúspěšnější kapely v historii hudby kouřením konopí „hlavami hub“


Od Sadhu van Hemp


Dva stále žijící „Beatles“ Ringo Star a Paul McCartney jsou staří, respektive 78 let. Spolu s Georgem Harrisonem, který zemřel v roce 2001, a Johnem Lennonem, který byl zavražděn v roce 1980, napsali čtyři lidé z Liverpoolu hudební historii se svou rytmickou a rockovou kapelou. Každý zná Beatles a jejich písně a každý, kdo se zeptá svých prarodičů na „hlavy hub“, uslyší záři v pochmurných očích starých bílých mužů a žen.


Humbuk kolem Beatles v 60. letech byl neomezený: Podle odhadů nahrávací společnosti EMI Beatles prodali více než miliardu desek se superhity jako „She Loves You“ nebo „All You Need Is Love“. Vinylové album Beatles, které zaplo gramofon, bylo v té době nepostradatelné pro mnoho mladých mužů, aby si podmanilo srdce žen a přivedlo milovaného na oběd.


Britská chlapecká skupina však nebyla číslo jedna pro všechny mladé lidi. Jakkoli byly písně hezké a očarovaly davy, Beatles nebyli považováni za zástupce vzpurné mládeže, která v 60. letech děsila občany. Ano, šlo téměř o víru: Beatles nebo Rolling Stones? Houbové hlavy byly v očích mnoha rock ‚n‘ rollů až příliš dobré, kteří je nechali hudebními producenty dát je do obleků a česat. Stručně řečeno, Beatles byli pařezy.


S přibývajícím věkem a úspěchem se vymanili ze stigmatu dobrých chlapců, kteří jsou v souladu a potěší každého. I když v popkultuře zůstali tvůrčím měřítkem všeho, éra hippies je nenechala beze stopy. Úhledně rozdělené houbové hlavy se proměnily v dlouhovlasé všiváky a zůstaly vzorem celé generace, která se snažila osvobodit od maloměšťáckého zápachu.


Ale na rozdíl od mnoha jiných rockových hvězd zůstaly do značné míry dobré, dokud se kapela nerozešla v roce 1970. Nebyly tam žádné titulky o drogových excesech a dalších nezbedných věcech, jako jsou ty, které produkovali Stones, Frank Zappa, Janis Joplin nebo Jim Morrison na montážní lince. Beatles mají dodnes obraz milého chlapce od vedle, který nedělá fisimatenty a nedělá matce ani otci zármutek. Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon a George Harrison byli za své příkladné chování uvedeni do Řádu rytířů Britského impéria v roce 1965.


Ale čtyři rytíři očividně nebyli tak příkladní, jak nedávno Paul McCartney odhalil v podcastu. O více než půl století později je to nyní oficiální: Ringo, John, George a Paul byli na vrcholu své kariéry v kapele zlí zločinci z konopí. To, co McCartney za všechny ty roky jen polovičatě připustil, už není mýtus. Doposud pouze přiznal, že titul z roku 1966 „Got To Get You Into My Life“ vzdává poctu rostlině konopí. Píseň byla vytvořena poté, co se „seznámil“ s bylinou.


Kvůli „známosti“! Praskali jako ďábel, dobří Beatles. Podle McCartneyho je za závažné zneužívání konopí v polovině šedesátých let vina americký zpěvák a skladatel Bob Dylan (79).


Jeho první obětí byl Ringo Starr, kterého svedl k užívání konopí v newyorském hotelu Delmonico na Park Avenue poblíž manhattanského Central Parku – a který obléhal hotel a skupina byla pod policejní ochranou během stovek převážně ženských teenagerek.


„Pamatuji si to docela dobře,“ popisuje McCartney ten večer v dávné minulosti. . „Bydleli jsme v tomto hotelu a myslím, že jsme byli na turné.“ Takže jsme byli všichni spolu v hotelovém apartmá: seděli jsme a pili spolu, a pak přišel Bob. Řekli jsme „ahoj“ a on zmizel v zadní místnosti. (…) Ringo ho následoval, aby ho zkontroloval. “Po několika minutách se viditelně omámený a mírně zmatený vrátil. Na otázku, co se děje, odpověděl: „Ach, Bob kouří trávu tam vzadu.“ Koneckonců, všichni muži se vrhli do zadní místnosti, „aby ochutnali tu zlou látku. Byl to skvělý večer. Bylo to šílené. Byla to skvělá zábava. “


McCartney dodal, že konopí nebylo v tomto období pro skupinu vzácným společníkem. Také se „několikrát potkal s Bobem“ na jiných hotelových večerech. Měli by spolu nějaké dobré časy. „Je to skvělý chlap.“


A tento skvělý člověk, který získal Nobelovu cenu za literaturu za rok 2016, má nyní, 55 let, titulek: Bob Dylan připnul Beatles konopím.

Tento článek byl poprvé publikován 29. prosince 2020 v „Hanf Journal“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *