Neděle, 27. prosince 2020

Konopí ztrácí svůj status nebezpečné drogy

Komise OSN pro omamné látky odstraňuje konopí ze seznamu látek třídy IV

Již téměř dva roky Světová zdravotnická organizace doporučila OSN, aby se na konopí podívala znovu z moderní perspektivy. Jelikož však v té době bylo překročeno určité datum, Rada OSN pro kontrolu narkotik o tom nechtěla diskutovat až do března 2020, který byl poté znovu odložen poskytnout členským státům více času na přípravu. Nyní byl postup konečně proveden a bylo možné dosáhnout pozitivního výsledku pro zastánce rostliny konopí. S 27 až 25 hlasy (jeden se zdržel hlasování) bylo rozhodnuto vyškrtnout konopí ze seznamu látek třídy IV, ve kterém přírodní produkt, který lze také použít jako léčivý přípravek, dosud sdílel své místo se všemi ostatními drogami, které nemají žádné další použití. To znamená, že od nynějška je možné úplné přezkoumání jednotlivými členskými státy OSN, protože konopí ztrácí svůj status nebezpečné drogy.


2. prosince agentura oficiálně oznámila, že konopí již nebude vedeno jako látka třídy IV, protože pro změnu klasifikace hlasovalo dostatek členských států OSN. Postupovalo se tedy podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která již v roce 2019 mrkla na plotový sloupek, takže použití jako drogy nebo výzkumného objektu by mohlo být v budoucnu méně problematické. „V návaznosti na tento mezinárodní impuls očekáváme, že manipulace s léčivým konopím bude celosvětově snazší. Velmi to vítáme, protože dovozci, pěstitelé a distributoři mohou v budoucnu počítat s menšími byrokratickými překážkami,“ uvedl Jürgen Neumeyer z Cannabis Industry Association řekl Deutsche Welle v souvislosti s potenciálně hodně se měnícím hlasováním. Nejpřísnější požadavky však zůstávají, protože konopí je i nadále zahrnuto do třídy I úmluv, což by podle Alfreda Pascuala z Marihuana Business Daily zpočátku nevedlo k oslabení přísných předpisů.

Zbývá tedy zjistit, zda se země pokusí změnit svou přísnou správu konopí, nebo zda vše zůstane stejné. V každém případě lze rozhodnutí komise OSN pro narkotika hodnotit jako pozitivní, protože mnoho zemí považuje mezinárodní úmluvy za průkopnické. I když lze tedy rozhodnutí navrhovatelů nové protidrogové politiky chápat jako symbolické vítězství, není zatím možné posoudit, do jaké míry lze nyní omezit problémy s lékařským využitím. Nakonec nebylo možné v průběhu hlasování zařadit jej na seznam „bezproblémových“ látek používaných po celém světě, což vede odborníky na mezinárodní právo k tomu, že vyvolávají nebezpečí, že lidem bude i nadále odepřen přístup k dobře snášenlivým léčivým přípravkům na bázi konopí. „Pokračování této cesty nejen popírá občanům důležité léky, které zmírňují utrpení, ale také zradí důvěru veřejnosti,“ uvedl Michael Krawitz na Pressebox.de.


Federální institut pro drogy a zdravotnické prostředky však nechtěl komentovat dopady rozhodnutí na žádost Deutsche Welle. Na zasedání komise OSN pro narkotika Německo hlasovalo pro přehodnocení konopí.

Tento článek byl poprvé publikován 4. prosince 2020 v „Hanf Journal“.

Jedna reakce na „Konopí ztrácí svůj status nebezpečné drogy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *