Pátek, 10. dubna 2015

Víkend s konopím (1.)

samozřejmě že s technickým… 

 

konopi-560x240

Co je technické konopí

 

Technické konopí je asi dvě desetiletý starý potomek kulturní rostliny – konopí setého, kterou člověk kultivuje od starověku. Vyznačuje se pro průmysl příznivými růstovými vlastnostmi (štíhlý nevětvený stonek) a téměř nulovým obsahem psychoaktivní látky THC (max 0,2% podle norem EU).

Botanická charakteristika

Do čeledě konopovitých rostlin (Cannabiaceae) patří dva rody:

  1. konopí (Cannabis)
  2. chmel (Humulus).

Rod konopí zahrnuje dva samostatné druhy:

  1. konopí indické – Cannabis indica Lam a
  2. konopí seté – Cannabis sativa L..

K těmto dvěma druhům se řadí ještě konopí plané – Cannabis ruderalis.

Cannabis indica – je jednoletá rostlina, jejíž stonek dorůstá 1,5 m a značně se větví. Listy jsou dlanitě dělené, 9-12 četné, lístky čárkovitě kopinaté. Plodem je tmavá, lesklá, mramorovitě zbarvená nažka. Tento druh se pěstuje pro omamné látky obsažené především v pryskyřici samičího květenství (THC od 8-12%) a následnou výrobu hašiše (až 40% THC) v Indii, Íránu, Turecku, Sýrii a v severní Americe, planě roste v Pákistánu.

Cannabis sativa – je nejrozšířenějším druhem konopí a zahrnuje dva podstatně odlišné poddruhy (Subspecies), a to:

Cannabis sativa ssp. spontanea (konopí plané) – jednoletý plevel přizpůsobený k samovýsevu, který je charakteristický nízkým, silně se větvícím stonkem s krátkými internodii, malými čárkovitě kopinatými listy, malým plodem (HTS 5 – 10 g) podélného tvaru s povrchovou kresbou. Je nenáročný na půdu a klima a je také odolný proti chorobám a škůdcům.

Cannabis sativa ssp. culta (konopí kulturní) – převážně vysokého vzrůstu s méně se větvícím stonkem, většími listy. Semeno větší než u planých forem bez mozaiky nebo kresby, okrouhlého tvaru. Má větší nároky na pěstování a menší odolnost proti chorobám.

Dále se člení do geografických skupin (proles), které jsou označované jako konopí severní (borealis), středoruské (medioruthenica), jižní (australis) a hašišné (asiatica).

O prvních třech skupinách konopí je nutné říci, že čím kratší je jeho vegetační doba, tím je kratší stonek a internodia, nižší výnos stonků a hrubší a méně kvalitní vlákno, sevřenější a relativně kratší květenství, menší listy, květy a semena.

Z hlediska výrobní praxe má zemědělský význam zejména konopí jižní a středoruské, které reprezentuje více než 90% všech světových pěstitelských ploch.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *