Mouka s drobnou příměsí pepře je halucinogenní (berte jako humor)
Lidský mozek je velmi komplikovaný orgán. I přes intenzivní výzkum zůstává zatím jen málo prozkoumaný. V jeho biochemii se skrývá spousta překvapení. Jedno takové vyšlo najevo minulý týden.
Nový objev z Yaleovy univerzity možná ohrozí byznys drogových dealerů. Skupina vědců v čele s biochemičkou Melanií Beibervoltovou odhalila pozoruhodné účinky běžných substancí, dostupných téměř v každé domácnosti. Vědci tvrdí, že směs pšeničné mouky s pepřem má podobné účinky jako LSD. Přesný způsob, jak přípravek funguje, se zatím nepodařilo odhalit. Není to ostatně jisté ani u samotného LSD. Vědci přiznávají v časopise Journal of Psychoneuropharmacology, že k objevu účinků směsi došlo náhodou. Směs asi připravil některý ze studentů prvního ročníku.
Laboratoř Melanie Beibervoltové, která studuje chování křečků ovlivněných různými psychedeliky, sousedí s větší laboratoří, v níž mají studenti chemická praktika. Studenti se učili vážit na laboratorních vahách a připravovali směs pepře a mouky. Jednomu ze studentů se nepodařilo namíchat vzorek správně a potřeboval se ho zbavit. Nasypal ho do misky křečkům v teráriu ve vedlejší místnosti.
Náhodný objev
Měla to být kontrolní zvířata, s jejichž chováním srovnávala Bieberveltová chování jedinců ovlivněných preparáty, které testovala. Kontrolní křečci ale začali hrabat, v prázdném teráriu packami, jako kdyby se zkoušeli zachumlat do pilin, které tam ale nebyly. Běhali z jednoho konce terária na druhý jako střelení. Bieberveltová jim odebrala krev, ale nezjistila v ní žádné halucinogeny. V trusu zvířat bylo ovšem zvýšené množství lepku a kapsaicinu,
Lepek pochází z mouky. Kapsicin je chemikálie, která způsobuje pálivou chuť pepře. Bieberveltové došlo, že by to mohlo mít něco společného s praktikem ve vedlejší laboratoři. Podařilo se jí najít studenta, který se směsi zbavil, a získala z jeho sešitu nesprávný poměr, ve kterém pepř se solí smíchal.
Bylo to 0,0657 : 1. Vědkyně směs připravila znovu a podala dalším křečkům. Zase se chovali, jako by měli halucinace. Bieberveltová se spojila s několika dalšími výzkumníky a začala účinky jevu systematicky zkoumat.
Účinky a dávkování
Vyšlo najevo, že na druhu mouky příliš nezáleží, pepř ale musí být červený. Halucinogenní účinky asi nemají ani lepek ani kapsaicin nýbrž některá z dalších chemikálií, která vznikne při zpracování mouky a pepře ve střevu. Nakonec vědci začali zkoušet účinky směsi sami na sobě. „Po jedné lžičce směsi se mi zdálo, že jsem srnka,“ udává v příloze odborné práce pokusná osoba, označená jako MB, takže půjde asi o samotnou Bieberveltovou. „Běhala jsem po kampusu a hledala krmelec.“
Další z výzkumníků, označený v příloze jako TM, takže by to mohl být postdoc v týmu pro výzkum psychedelik Takemura Meiji, prohlásil: „Pokusil jsem se vyskočit ze dveří laboratoře padákem. Žádný jsem neměl, ale to jsem nevěděl. Naštěstí jsem si moc neublížil a moje klíční kost podle lékařů do tří měsíců sroste.“
Jedna ze studentek, která by chtěla zkoumat účinky směsi ve své diplomové práci, uvedla: „Viděla jsem kresleně. Všechny věci okolo mě vypadaly normálně, až na to, že byly černobílé a nakreslené tužkou.“ K dosažení halucinogenních účinků je potřeba dávka asi 0,03 gramu na kilogram tělesné hmotnosti podávaná ústně.
Ale jen na apríla…