Středa, 8. dubna 2015

Odhad náklady na svépomocné pěstování

Ačkoliv debata o zavedení konopné léčby trvá již několik měsíců, veřejnost se dosud nedozvěděla nic konkrétního o cenách konopí v lékárnách.

 

4m2konopi

Na konkrétnější dotazy většinou slyšíme odpovědi ve stylu fotbalových „myslitelů”, že „chceme, aby kvalitní konopí bylo levnější než na černém trhu,” případně že „konopí by nemělo být výrazně drahé”. Jistí troufalci se dokonce nebáli veřejnost „lakovat” prohlášeními, že konopí bude zdarma.
Jistě bohulibé myšlenky, ale naprosto postrádající jakoukoliv konkrétnost a oporu ve faktech.

Internet nám nabízí celkem dost možností, jak si propočítat náklady na indoorové pěstování. Podobné kalkulace pro outdoor však chybí nebo jsou nedostatečné. Hlavním důvodem pro tento fakt je asi většinový názor outdoor pěstitelů, že je to prostě zdarma a není třeba velkých nákladů. Na druhé straně brigády stojící jedinci, reprezentovaní hlavně poslanci, ovšem tvrdí, že pokud chtějí pacienti léčivé konopí, musí jít do lékárny koupit státní produkt. Nesmíme zapomenout ani na to, že vlastnosti indoorového a outdoorového konopí se mohou podstatně lišit jak v účinku, tak v podmínkách nutných k jeho pěstování. Nebojme se o tématu diskutovat ze všech možných pohledů, prozatím se věnujme odhadu nákladů na pěstování outdoorového konopí svépomocí.

 

ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ODHADU

 

Posoudit odhad nákladů na 1 gram otestovaného a nezávadného, svépomocí vypěstovaného konopí s námi můžete právě teď. Podívejte se na prezentaci na obrázku – ve dvou sloupcích jsou zaznamenány odhadované hodnoty nákladů na pěstování za podobných podmínek, jaké měl nedávno obviněný pěstitel.

Pro naši odhadovanou kalkulaci ceny výpěstku si dovolujeme pro začátek odhadnout nepříliš vysoký zisk 50 gramů palic na květinu. Určitě se najde spousta pěstitelů, kteří se tomuto množství vysmějí. Ne každý je ale zkušený grower, některé květiny mohou uhynout apod.
Levý sloupec je záměrně nadsazený, pravý sloupec je oproti tomu velmi minimalistický. V naší úvaze pracujeme výhradně s venkovním pěstěním bez použití jakýchkoliv umělých zdrojů světla.

Do nákladů jsme započítali kromě ceny půdy, vody, semen, nutných hnojiv a nezbytného kropicího vybavení také odhady nákladů na odborné testování půdy a cenu za rozbor finálního produktu – konopné sušiny. Jedná se o základní náklady, které se samozřejmě mohou změnit v závislosti na mnoha věcech. Důležité je si hlavně uvědomit, že neúměrně vysoká cena konopí není bezpodmínečně nutná!


01_obrazek_naklady_outdoor_odhad


VYUŽITELNÝ „ODPAD”

 

Na závěr připomeneme další nezpochybnitelnou vlastnost konopí, a to takřka dokonalou využitelnost. Kromě palic, vhodných pro účinnější typy konopných produktů, zbyde každému pěstiteli samozřejmě spousta listí a stonků. Ačkoliv obsahují mnohem méně THC než květy, je tento „odpad” maximálně využitelný. Listí skvěle využijete na výrobu konopných pokrmů, které poslouží na drobné neduhy od podrážděnosti přes zažívací potíže až po stařecký třes. Stonky pak můžete třeba nadrtit a využít na masti nebo tinktury. Pokud se vám nechce se stonky pracovat, můžete je společně s kořeny třeba zakompostovat.

Maximální využitelnost konopí je dalším faktem, který by měl v dnešní konzumní společnosti zaznívat stále hlasitěji.

 

Dovětek

 

Naši kalkulaci je třeba brát s určitou rezervou. Na druhou stranu věříme, že nejsme tak daleko od pravdy, když tvrdíme, že by cena gramu léčivého konopí vypěstovaného svépomocí v kvalitních, zdraví neškodlivých venkovních podmínkách nepřesáhla průměrnou hodnotu 10 Kč za gram.

Ambice tohoto textu není v tvrzení, že naše kalkulace je jediná správná. Objeví se jistě spousta kritických názorů na jednotlivé části i celkovou myšlenku, a to z různých táborů. Za každý relevantní a slušný názor vám předem děkujeme. Rádi bychom touto úvahou vyvolali veřejnou diskusi o tom, zda projekt „Konopí do lékáren” je za stávajících podmínek tím správným řešením.

 

Protože Vás článek zaujal, přidávám i rozbor kalkulace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *