Neděle, 5. dubna 2015

Mýtus o chemoterapii

Nový výzkum financovaný Americkým Zdravotním Institutem (The U.S. National Institutes of Health – NIH) ukončil až dosud převládající mýtus o tom, že chemoterapie likviduje rakovinu.

rakovina_fotolia

V protikladu s tímto přesvědčením vědci z Harvardské a Massachusettské univerzity zjistili, že tyto jedy sice mohou působit na zbrzdění růstu buněk v nádorech, ale zároveň vyvolávají závažná poškození kmenových buněk, po kterém následuje další šíření rakoviny.

Výsledky výzkumu byly publikovány v magazínu The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). V rámci tohoto projektu vědci systematicky sledovali na ovocných muškách, jak chemoterapie ovlivňuje tělesné buňky. K testům byl používán druh mušek Drosophila, kterým byl přidáván lidský gen vyvolávající rakovinu a tento aktivoval jejich střevní kmenové buňky.

 

Na muškách se projevil rakovinný efekt chemoterapie

 

Jak se ukázalo, mušky byly výbornou volbou pro tento druh testování, protože jejich vnitřní prostředí umožňuje snadné vyhodnocování dělení nebo umírání kmenových buněk, vystavovaných vnějšímu působení. Ve vztahu k chemoterapickým lékům mušky slouží jako optimální objekt pro extrapolaci dat, aby se zjistilo, jak by na tyto chemikálie reagovaly lidské buňky.

Výzkumný tým obdržel z Národního institutu pro rakovinu (National Cancer Institute – NCI) k testování celkem 80 současně používaných léků pro chemoterapii. Podle výsledků testů vědci identifikovali mnoho nových sloučenin schopných zmenšovat nádory, aniž by způsobovaly škodlivé vedlejší účinky (mezi takové patřily např. extrakty používané v tradiční čínské medicíně).

Přinejmenším 7 testovaných léků, v současnosti využívaných západní medicínou, vykazovalo závažné vedlejší účinky. K takovým účinkům patřilo i nadměrné rozmnožování kmenových buněk. Na kmenových buňkách začalo být pozorovatelné nádorové bujení, které se v příznivém prostředí nebo za vhodných genetických podmínek může případně měnit ve zhoubné nádory.

„Zjistili jsme, že mnoho léků pro chemoterapii, které zastavují rychle rostoucí nádory, mívá zároveň i opačné účinky na kmenové buňky – způsobuje totiž jejich rychlé dělení,“ sdělila Michelle Marksteinová, molekulární bioložka z univerzity v Massachusetts. „To pro nás bylo překvapením, protože to dokládá, že stejný lék může působit odlišně na buňky u téhož živočicha: potlačovat růst nádoru u jedné skupiny buněk a souběžně i vyvolávat růst v jiné skupině buněk.“

 

Už dřívější studie prováděné na myších nebo mouchách potvrdily u chemoterapie potenciál k vyvolávání rakoviny

 

Už předchozí výzkum, publikovaný před zmíněnou poslední studií došel k podobným závěrům. Ve vyhodnocení léků pro chemoterapii dopadl nejhůře doxorubicin, jenž vyvolával jak u myší, tak i u mušek bujení kmenových buněk. V případech některých genových aktivací docházelo i k závažným zánětlivým reakcím a v mnoha případech pak takové reakce končily rakovinou.

„Domníváme se, že ten samý vedlejší účinek, jaký jsme vypozorovali u mušek rodu Drosophila, můžeme předpokládat také u lidí,“ uvedli autoři studie v jejím závěru. „Bezprostředním důsledkem našich závěrů je poznání, že zabránit obnově zhoubných nádorů v případě léčby tradiční chemoterapií by mělo být možné doplněním protizánětlivých přípravků.“

 

Citované studie naleznete na adrese:
http://www.pnas.org/content/early/2014/03/06/1401160111

Použité zdroje:
http://www.pnas.org/lookup/doi/10.1073/pnas.1401160111
http://www.umass.edu/newsoffice/article/several-fda-approved-anti-cancer-drugs
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/uoma-sfa030614.php

 

(Přeloženo z http://www.naturalnews.com/044354_chemotherapy_drugs_stem_cell_tumors_FDA.html)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *