Čtvrtek, 9. dubna 2015

Konopí napříč světem – Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou islámskou zemí, tudíž mají zaveden systém práva šaría.
Podle tohoto práva je zakázána konzumace jakýchkoli omamných látek…

Cleveland, OH Touring the Flats

 

Spojené arabské emiráty tvoří poměrně malou, převážně pouštní zemi, ve které žije zhruba 7,2 milionu obyvatel, přičemž pouze 11,5 % z nich jsou místní občané.

Rozloha Emirátů je skoro stejná jako rozloha České republiky, přičemž částečně kvůli ropě je jejich HDP na obyvatele 7. nejvyšší ze všech světových zemí (pro porovnání – ČR je umístěna na stejném seznamu na 38. místě). I když je Abú Dhabí hlavním městem země, není ani zdaleka tak známé jako Dubaj.
Když se řekne samotné slovo Dubaj, většina lidí si představuje luxusní život připomínající doby před vypuknutím světové finanční krize z roku 2008 – umělé ostrovy, megalomanské stavební projekty, přímořská letoviska, golfová hřiště, super luxusní auta, přepychové oblečení, jedinečné šperky s drahými kameny, automaty na vzácné kovy atd. Pravdou je, že ani jedna z těchto věcí v současném Dubaji nechybí. Jak by se dalo očekávat, Čechů jezdí do Dubaje stále víc a víc. Víme tedy, že alespoň někdo se tam má dost dobře finančně.

Jak je to ale s konopím a jaká je legislativa země? Jak probíhá posuzování porušení zákona v praxi a existuje v zemi vůbec konopná kultura?

 

Legislativa

 

Spojené arabské emiráty jsou islámskou zemí, tudíž mají zaveden systém práva šaría. Podle tohoto práva je zakázána konzumace jakýchkoli omamných látek, a to ze tří důvodů:

1) dostanou člověka mimo jeho rozum, přinejmenším změní jeho vnímání a smysly

2) škodí jeho zdraví (alespoň při kouření) 

3) je to vnímáno jako plýtvání, zejména peněz nebo jiných zdrojů

 

Bez ohledu na to, co se v těchto novinách diskutuje, konopí se podle nich řadí mezi omamné látky. Minimální trest za držení nejmenšího množství omamných látek je 4 roky ve vězení. Délka trestu se značně zvyšuje dle množství a/nebo vnímaného úmyslu ho distribuovat. Další důležitý bod je, že trest se sice pochopitelně začíná odpočítávat od doby vynesení rozsudku u soudu, ale rozsudek o výši trestu se zde obvykle ukládá nejdříve pár měsíců, ale často i několik roků po zatčení.

Dále, mnoho léků vydávaných v ČR pouze na předpis je v Emirátech zcela zakázáno. Turisté často mívají problémy např. na letištích, a to i v případech, že s sebou mají předpis. Na druhou stranu je zde volně dostupná většina neomamných látek, např. antibiotika a množství dalších léků, které v ČR bez lékařského předpisu neseženete.

Člověk musí dát velký pozor také u jiných věcí, které vnímá jako úplně běžné. Nejlepším příkladem je Čechy milovaná náplň závinů a posyp na pečivo jménem mák.

Emiráty totiž vůbec nerozlišují mezi jednotlivými druhy máku – všechny jsou vnímány jako drogy. Pouhých pár drobných semen máku nalezených v kapse jako drobky od svačiny znamená pro člověka stejný přestupek jako gram heroinu.

Nehledě na to, co již bylo řečeno, vládci Dubaje se rozhodli vyjít dost vstříc neislámským cizincům a firmám, zejména v porovnání s některými svými islámskými sousedy. Mají nejen velice přívětivé zákony týkající se obchodu a nulové sazby daně z příjmu, ale umožňují také konzumaci alkoholu, byť s jistým omezením. Alkoholické nápoje se dají užívat v barech a klubech, které jsou umístěny výhradně v hotelech. Jelikož je hotelů v zemi opravdu mnoho, pijani se nemají čeho obávat, pokud tedy jsou schopni a ochotni zaplatit za nákup alkoholických nápojů poměrně vysoké sumy (ve zdejších hotelových cenách se půllitr piva pohybuje v přepočtu mezi 75 až 300 Kč). Ještě je teoreticky možné pít ve vlastním hotelovém pokoji či v bytě známého, akorát je to bez držení licence nezákonné. Úřad uděluje speciální licence (a to pouze nemuslimům) pro nákup alkoholu v omezeném množství ve speciálních obchodech, získání takové licence je ale pochopitelně pro turisty nereálné. Zádrhel je v tom, že člověk se musí po pití alkoholu na veřejnosti chovat úplně stejně slušně, jako kdyby ho vůbec nepil. Jinak totiž může být zatčen a potrestán za veřejné opilství podobným trestem jako u držení omamných látek. Toto se týká většiny států Emirátů, některé ale alkohol zakazují zcela, a to v jakékoli formě, například emirát Sharjah (úměrně tomu jsou přísnější i tresty).

Chtěl bych zmínit několik dalších věcí, které se sice netýkají omamných látek, ale pro pochopení života v Emirátech jsou pro Čecha důležité.

V celé zemi jsou zcela zakázané pornografické materiály, a dokonce sprostá slova. Emirátský občan nebo jiný muslim má právo beztrestně kohokoli profackovat stylem pana Kalouska a následně na něj přivolat policisty, pokud tento řekne nahlas jakékoli sprosté slovo nebo i lehce vulgární historku, a to především před svojí manželkou nebo rodinnými příslušníky.

Souložit s někým jiného pohlaví mimo řádně uzavřené manželství je protizákonné, stejně jako souložit s někým stejného pohlaví při jakýchkoli okolnostech.

Naopak tzv. „nejstarší řemeslo světa“ (neboli prostituce) je svým způsobem povoleno. Běžně je vidět až nechutný počet pouličních dívek, zvláště večer kolem hotelů nebo v jejich barech. Jsou dokonce některé podniky, kde je většina dívek k dispozici k pronájmu.

 

Realita

 

V realitě jsou ale věci někdy trochu jinak. Co se týče alkoholu, naštěstí se turisté ani místní obvykle nesetkávají s problémy, když pijí alkohol v hotelových barech nebo za zavřenými dveřmi. Pokud ovšem nepřijdou policisté do bytu z jiného důvodu, např. kvůli stížnosti sousedů na hlasitou hudbu nebo jiné rušení, což se v malém množství nešťastných případů může stát.
V emirátu Ajman se dá koupit neomezené množství alkoholu přímo z vybraných skladů a neoficiálních obchodů. Dokonce i v některých z oficiálních obchodů s alkoholem se lze domluvit s prodavačem na nákupu vytouženého nápoje, jen na své vlastní riziko. Jsou pak ale příběhy, kdy nemravní jedinci pravidelně čekají u těchto obchodů a skladů, pronásledují zdánlivě neoprávněné nákupčí a následně je vydírají. Sice se to nestává tak často, ale v případě nákupu v Ajmanu to může být dost nepříjemné, vzhledem k tomu, že emirát Ajman je obklopen ze všech stran emirátem Sharjah.

Dále jsou nastaveny limity alkoholu dováženého z ciziny (znovu oficiálně, tedy pouze s licencí), ale většinou to ani není kontrolované. Lidé, kteří vzbudili na letišti pozornost celníků, ale zřejmě povyprávějí razantně jiné historky. Tamní policisté také občas provádějí nahodilé kontroly, v horších případech přestrojení strážníci dokonce sami prodávají pravé drogy a poté potenciální uživatele zatknou.

Na závěr je nutné dodat, že v poslední době se kvůli zmíněným protidrogovým zákonům v Emirátech začalo rozšiřovat užívání napodobenin konopí typu „Spice“ atd., které jsou dostupné poštou.

Zatím se ještě o zákazu těchto látek nemluvilo, ale dá se očekávat, že i na ně přijde brzy řada.

 

Dostupnost

 

Sice nemám se sháněním konopí v Emirátech zkušenosti, ale plně věřím, že tak či onak k dostání zřejmě je. Kromě již zmíněného seznamu potenciálně hodně velkých malérů je ještě jedna důležitá věc související s případným nákupem konopí v Emirátech. Člověk si nikdy nemůže být jist kvalitou zboží a musí si poradit s čímkoliv, co se mu dostane do ruky. Navíc neví, zda člověk, od kterého si konopí koupil, není přestrojeným policistou, gangsterem nebo prostě oportunistou s úmyslem vyděračství. Zakoupené konopí sice nemusí být nijak špatné, ale pochopitelně s sebou nese obrovské riziko ze všech stran a člověk se musí sám rozhodnout, zda mu to stojí za to (téměř všechno).

 

Porovnání

 

Bydlíte-li v České republice, jistě poznáte zřejmé rozdíly mezi tím, jaká je zde situace ohledně konopí oproti Spojeným arabským emirátům. Snad jedinou podobnost najdete v samotných lidech, kteří také rádi užívají konopí, v jejich chuti. Ale pochopitelně i u toho se dá říci, že chuť a touha po konopí mohou být z jasných důvodů znatelně větší v Emirátech než tady. Takže nakonec nejspíše nemají Česká republika a Emiráty nic moc společného, alespoň co se konopí a jeho případného užívání týče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *