Pátek, 20. března 2015

Slušovické konopí

Dnes jsem otevřela počítač a dozvěděla jsem se, že konopí ze Slušovic se do příštího roku zřejmě do lékáren dostat nemusí.

vyuziti-konopi-v-lekarstvi

 

Jeden z účastníků výběrového řízení na českého pěstitele totiž výběr napadl, tedy celý tendr v tuto chvíli není možné dokončit.
Na úřad pro ochranu hospodářské soutěže přišel návrh od společnosti Velvana, který celou soutěž napadl. Do druhého kola soutěže prošly tři firmy. Slušovický Ekoplast, Medihemp a zmiňovaná Velvana, která šla do tendru společně s firmou Leros a Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Dokud nebudou vypořádány námitky, nemůže lékový ústav s vítězem soutěže, Slušovickou firmou Ekoplast, podepsat smlouvu o smlouvě budoucí.

Správní řízení bylo zahájeno 27.února a jelikož trvá obvykle 60 dnů, mohlo by ideálně skončit v dubnu. Pokud se protáhne, může být ohrožen další rok, kdy se Slušovické konopí do lékáren dostane. No a ani se nedivím, vždyť v tom našem malém českém dolíku jsme zvyklý být obezřetní a zbytečně nechceme věci uspěchat. Krásným příkladem nám budiž pražský tunel Blanka. A takových tunelů bychom našli nepočítaně.

Proč napadla Velvana tendr, nechce ani firma a ani antimonopolní úřad v tuto chvíli zveřejnit.

A tak se znovu roztáčí právní kolotoč a opět jsou rukojmím nemocní, kteří možná nemají čas čekat jak dopadne další možný tunel.
Celá situace je znovu nutí zasadit semínka vlastní a pěstovat a to i za cenu postihů, které dělají z nemocného člověka zločince.

(pro Konoptikum Martina S.)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *