Čtvrtek, 12. března 2015

Jaké osvětlení zvolit při pěstování?

MacGrower radí …

Plánujete si vypěstovat svou první úrodu, ale nemáte tušení, jaký druh osvětlení si máte sehnat?
Pokračujte tedy ve čtení. Existuje mnoho světelných systémů s mnoha charakteristikami (watty, reflektory, předřadník..) a pro začátečníky to může být velice matoucí.

weed_indoor

Existují 3 typy světel pro pěstování:
HPS – vysokotlaké sodíkové výbojky
MH – metalhalogenidové
Zářivky – kompaktní, T5, PL, LED

Teď budeme mluvit trochu technicky, ale věřím, že to pochopíte:

Sodíkové a halogenidové jsou ty nejlepší světla, které můžete sehnat. Jsou nejlepší volbou pro profesionální pěstitele a napomáhají získat nejlepší úrodu při indoor pěstování.
Když si seženete tento typ světel, nemůžete si koupit jen lampu… Budete také potřebovat předřadník a reflektor s objímkou E40!

Halogenidové – Pro vegetativní fázi
Tyto vyzařují bílé a modré spektrum světla, který je důležitý pro fázi růstu vaší rostliny. Mohou být použity také v ve fázi kvetení, ale nezískáte úplně nejlepší výsledky, jaké by jste získali použitím sodíkových výbojek. Bíle a modré spektrum napomáhají rozvoji listů a stonků, díky čemuž máte rostlinu mnohem větší.

Vysokotlaké sodíkové výbojky – Pro kvetoucí fázi
Díky vyzařování žlutého a červeného spektra je toto světlo určeno pro fázi kvetení. Díky své barvě a síle má silněji pronikající světlo umožňující formování palic a mnohonásobně zvyšuje vývoj oproti metalhalogenidovému.

Univerzální světlo pro vegetativní a kvetoucí fáze
Tento typ světel má jiné, speciální spektrum, umožňující pracovat pouze s jedním typem světla po celou dobu pěstování. V podstatě se jedná o vysokotlaké sodíkové obohaceny o modré spektrum.

Zářivky:
Známé svou diskrétnosti a ekonomickým výhodám zářivky nevytvářejí mnoho tepla a nespotřebují příliš mnoho energie, proto jsou dobrou volbou, pokud nechcete dostat infarkt při placení účtů za elektřinu nebo když musíte svou úrodu schovávat.

Kompaktní zářivky
Jsou jednoduché na obsluhu, kdy potřebujete pouze zářivku a objímku typu E40. Pokud chcete, můžete si sehnat i reflektor, ale to je pouze na vás, pokud pracujete s velmi omezeným prostorem.

Otázky:
Proč kompaktní zářivky nepotřebují předřadník?
> Protože jsou vyráběny s již zabudovaným transformátorem a proto stačí jen zapojit a zapnout.

Kompaktní zářivky jsou dostupné s různými druhy napětí, od 11w, 150w, 200w atd.
Hodně pěstitelů používá zářivky během prvních týdnů růstu. Jakmile jsou sazeničky dostatečně velké, jsou přesunuty do jiné místnosti se silnějšími světly s jiným spektrem.

Zářivky jsou tedy jednodušší a levnější volbou pro pěstování s dobrými výsledky, ale nic se nevyrovná sodíkovým a metlahalogenidovým světlům, poskytující větší a kvalitnější úrodu.

LED
Tento poslední typ produkuje mnohem méně tepla v porovnání s ostatními světly, snižující také riziko požáru.
LED panely jsou drahé, ale v běhu na dlouhou trať se náklady vrátí díky své energetické nenáročnosti.
LED světla jsou bezpečné a ekologické.

Pro konečné rozhodnutí, jaký typ světla koupit je nutné si uvědomit následující věci:
-rozpočet
-prostor
-možnost diskrétní obsluhy svých květin

1) Pokud žijete sami nebo s lidmi, kterým vaše pěstování nevadí, doporučuji vám koupit si sodíkové a halogenidové výbojky nebo LED (pokud na to máte peníze)
2) Zářivky by měly být použity pouze za situace, kdy nechcete platit příliš mnoho peněz nebo když pěstujete tajně. Jsou ale doporučovány v prvních 3 týdnech růstu!
Zdroj: weedmakesfriends pro Konoptikum přeložil  pavlasx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *