Neděle, 1. března 2015

Bob Grower radí… sušení

Když nastane čas sklizně.
Někde v indoorech probíhá, někde je netrpělivě vyhlížena.

Ale když máme dobrou úrodu, naše péče nekončí, a bylinky vyžadují naši péči a starostlivost.

drying_weed

Když jsou rostliny již připraveny na sklizení, tak my bychom měli mít alespoň hrubou představu o tom, jak s nimi dále nakládat, aby veškerá naše snaha nepřišla nazmar. Správné sušení je totiž v mnoha aspektech stejně důležité jako samotné pěstování. Při nesprávném zacházení se můžeme setkat s mnoha nepříjemnostmi a nejedním nemilým překvapením. Bob zde uvede pár osvědčených postupů a tipů, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku..

Nejprve je důležité zvolit správné sušicí místo. Teplota by neměla přesahovat 20 °C a vlhkost by se měla pohybovat mezi 40–50 %.
Velmi důležitá je rovněž výměna vzduchu, a to správnou ventilací prostoru, v němž rostlinky sušíme. V neposlední řadě bychom měli sušit v úplné tmě, nebo alespoň v improvizovaném příšeří. Právě při sušení v těchto podmínkách dochází totiž k procesu zvanému dekarboxylace, kdy se rostlinné kyseliny rozkládají na nám známé účinné látky (THC, CBD ad.).
Minimální doba potřebná pro tento proces je alespoň 2–3 měsíce. Jako sušicí místo můžeme využít např. pěstební box, samostatnou místnost, půdu, suchý sklep nebo i domácí spižírnu /jen pozor na vlhkost nebo aromatické potraviny, jako je uzené nebo česnek/.

Každopádně není vhodné jakékoliv prostředí s vysokou teplotou, kde materiál ztrácí chuť, vůni a v neposlední řadě i svou konzistenci. Po přesušení je jakýkoli dotyk rizikový, poněvadž se nám květenství v rukou rozpadá na prach.

Místo máme vybráno, jde se tedy sušit. Máme-li dost místa, můžeme si dovolit vzít naši rostlinu, tak jak je, tedy vcelku, a pěkně ji pověsit květenstvím k zemi. Stejně tak můžeme navěšovat pouze jednotlivé větve, které jsme předtím oddělili od hlavního stonku. Rostlinky očistíme i od případných nečistot nebo jiných nežádoucích objektů, které se na ni přichytily během období vegetace. Jinou možností je vzít větývku po větývce a odstřihávat pouze jednotlivé květy. Takto nastříhaný materiál je třeba během sušení rozložit po ploše a čas od času načechrat. Výhodou této metody je fakt, že květy lépe a dříve proschnou.

Můžeme použít také tzv. Drynet, což jsou síťované vodorovné plochy v několika vrstvách určené k zavěšení. V nich vložené již nastříhané květy prosychají snadněji a kompaktněji. Pokud jsme si již zvolili tuto metodu, odstraníme i menší lístky, které necháme samostatně uschnout v jedné ze síťovaných přihrádek. Při volném navěšování, ať už větví či celých rostlin, stačí odstranit pouze největší nebo žluté listy. Zbytek očistíme před další úpravou či pozdějším skladováním. Zpravidla platí, že materiál máme ideálně suchý, pokud se nám stonek květu při zkoušce ohebnosti bez námahy zlomí. Stejně tak platí, že čím delší je doba sušení, tím vyšší má výsledný materiál efekt a hodnotu. Při příliš rychlém sušení dochází totiž mimo jiné i k degradaci THC. Jsou samozřejmě i metody využívající horkého vzduchu k úplnému dosušení takříkajíc na prach, ale ty mají své vlastní specifické využití, například na výrobu mastí nebo jako výborné koření vhodné do každé kuchyně.

Máme-li pocit, že je vše suché, jak má být, přistoupíme k uskladnění. Zmiňuji i uskladnění, poněvadž ani tady proces samotného sušení nekončí. I takto suchý materiál totiž stále ještě obsahuje zbytky vlhkosti, která by mohla způsobit plíseň a zničit tak vše, o co jsme se snažili. Je tedy nadmíru důležité uskladněné konopí čas od času zkontrolovat. Pokud skladujeme v jakýchkoli vzduchotěsných dózách, je zapotřebí tyto pravidelně otvírat a provětrávat. Tím je zajištěna prevence proti plísni a zároveň takto materiál dále šlechtíme, on postupně dozrává, jeho chuť se zjemní a aroma je vylepšeno jindy nečekanými tóny.

Takže závěrem, podtrženo, usušeno, je třeba dodat ještě toto: před sušením vždy pečlivě kontrolujte každou část rostliny, zdali neobsahuje plíseň. I sebemenší spora se umí při správné vlhkosti pěkně „odvázat“. A snažte se, aby se jednotlivé sušenky co nejméně dotýkaly, opět tak zamezíte případnému vzniku plísně.

S přáním bezstarostného kouře – Váš Bob Grower
Jak dekarboxylovat Vám poradí SněHulka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *