Čtvrtek, 12. února 2015

Proplachujte …

–> Nebuďte líní, jde o váš (náš) mozek

Moderní pěstitelské metody (hydroponie, aeroponie, koloseum) jsou jistě velkým evolučním skokem do ještě nedávného tradičního zemědělství. Tyto způsoby pěstování mají spoustu výhod, ale jistě přináší i nějaké nevýhody, na které bychom neměli zapomínat.

hydroponieweed

Pěstování marihuany se paradoxně o tento vývoj nemalou měrou zasloužilo, protože její ilegální status podněcoval pěstitele ke stále lepším a sofistikovanějším způsobům pěstování. Neustále rostoucí nároky na maximální využití prostoru a energie byly podpořeny zkušenostmi z celého světa, nejprve šířené skrze knížky a dnes pomocí internetu. Množství a zejména snadná dostupnost informací a nových nápadů způsobilo osvětu, ale jak tomu bývá, ne všechny informace, které se k člověku dostanou, jsou správné.

Dnes se můžeme na internetu dočíst v podstatě všechno o tom, jak co zasadit, pěstovat, hnojit, jaké je vhodné světlo, vzduch i voda. Ale stejně jako u potravin, tak i u konopí je pro naše zdraví nejdůležitější kvalita zboží. Nemám teď na mysli kvalitu jako sílu účinku (množství THC ve vzorku), o kterou nám všem jde rozhodně také, ale především o kvalitu jakožto čistotu bez chemikálií, která přímo úměrně ovlivňuje chuť a účinky. Silné účinky ještě nemusí být dobré a dobré nemusí být jen silné, a to i v případě, že budu používat “zdravý“ vaporizér.

Jde mi o to, že když si koupím někde hulení, tak za něj zaplatím docela dost peněz a přesto nemám žádnou jistotu, jak je to hulení “propláchnuté“, jinými slovy jak je vyčištěné od chemikálií, které jsou do rostliny při jejím růstu přiváděny. A když si čtu váš časopis, opravdu mi připadá, že se každý stará spíše o úrodu jako o zisk v podobě peněz, než-li o kvalitní kouření. Znám spoustu lidí, kteří dokáží vypiplat super úrodu, ale zničí ji tím, že ji nepropláchnou. A tak nakonec všechny ty super krásné voňavé palice, které se nedočkavě zapálí, nevalně páchnou a bolí z nich hlava (nepropláchnutý model poznáte tak, že vás bolí zadní část – temeno – hlavy). To se bohužel stává velmi často, a to především mezi velkopěstiteli, protože pro ně “proplachování“ představuje několikadenní práci navíc, kterou prý nikdo neocení, ale hlavně ani nevidí.

Ale copak je normální, aby člověk pěstující kvalitně byl postihován stejně jako někdo, kdo pěstuje nekvalitně a pak to vydává za super kvalitu a vydělává na tom, že ve zboží úmyslně (z lenosti) nechává jedovaté a škodlivé látky? Nejsem soudce ani fízl, ale můj zdravý selský rozum mi říká, že tu není něco v pořádku. Když někdo pálí slivovici, což se taky nesmí, musí to aspoň umět; po hulení neoslepnu, ale mozek mám jen jeden.

Jak se tedy úroda proplachuje?

Není to ani tak složité jako spíš pracné, a možná ani ne tak pracné jako časově náročné. Jde o to, že se musí každá rostlina prolít cca 20 litry čisté vody. U hlíny to děláme 14 dní před sklizní, u kokosu 10 dní před sklizní a u hydroponie týden před sklizní. Po tomto zákroku je nutné hodně větrat, abychom zamezili vzniku různých plísní, které jak známo mají vlhkost velmi rády, a to hlavně v palicích. Doporučuji zapnout všechny ventilátory, co jsou k dispozici. Po propláchnutí se rostliny nemusí dva až tři dny zalévat, poté je zaléváme již jen čistou vodou, a to až do sklizně.

Proplachování děláme buď ručně, nebo skrze zavlažovací systém, který je nutno bedlivě sledovat, aby vám voda nezačala někde přetékat (proto ta časová náročnost). Nejde o to, abychom do každého květináče nalili 20 litrů, ale právě tolik, kolik je potřeba. Což jinými slovy znamená, že voda, která vytéká z květináče, by měla mít stejnou hodnotu EC (plus mínus 0,1 EC) jako čistá (EC 0,3–0,4), kterou zaléváme. Jestliže se budete držet těchto pravidel na proplachování, budete sami překvapeni kvalitou, kterou vám rostlina nabídne. Důkazem toho, že se tato práce vyplatí, je především vůně a chuť, ale v neposlední řadě také kvalita a čistý „high“ stav, po němž nebolí hlava.

Přeji všem hodně zdraví i úspěchů, a to nejen v pěstování a sklízení, ale především v osobním životě a práci přeje MacGrower…

Ilustrační videa na youtoube:

Flushing Cannabis Plants

How to flush Marijuana plants before harvest

Jedna reakce na „Proplachujte …

  1. Kloboučník

    nechapu proc si nejakej Mac Grower privlastnuje moje clanky tento clanek napsal Kloboučník a obratím se tedy pravní cestou, je to zneužívání autorských práv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *