Čtvrtek, 19. února 2015

Kouříte trávu nebo tabák ?

Malá nikotinová vsuvka
trafika02a

Na našem trhu není problém sehnat i mnoho zcela legálních drog.

 

 

 (úvaha)

Na vlastní kůži jsem se jednou přesvědčil, co je zač nikotin, jedna z drog nejstarších a nejrozšířenějších. Může být nebezpečný, aniž by si to kdokoli dokázal připustit. Na začátku bych chtěl upozornit na to, že se nejedná o žádný článek agitující proti kouření. Sám jsem kuřák, jak s oblibou říkám, požitkářský. Také uživatel konopí, samozřejmě. Taky musím podotknout, že podle mě nikoli marihuana a THC, ale právě tabák a nikotin jsou tou drogou, která stojí mnohokrát na samém úvodu kariéry změn stavů vědomí.
Popravdě kolik mi bylo, když jsem si dal své první cigáro, to už dneska netuším. Situaci si ale dobře pamatuji. Jako děcka jsme se ukrývali za hromadou tvárnic a jiného stavebního materiálu a z nasbíraných špačků kdosi ubalil. Nikdy jindy si nepamatuji takový hlavotoč a pocit na kálení!
Tenkrát jsem poprvé užil psychotropní látku nikotin, aniž bych cokoli věděl o tomto rostlinném, námelovém alkaloidu bez barvy, silně toxickém a obsaženém v tabáku. O jeho stimulačních a uvolňujících účincích jsem samozřejmě také ani netušil.
Samotné jméno nikotin je dnes užíváno podle rostliny nicotiana tabacum. Uvolňuje se v kouři a s kapičkami dehtu se vstřebává z plicních sklípků do celého těla stejně rychle jako při nitrožilním užití. Do mozku se dostane cca za 10 sekund a dráždí nikotinové receptory, které řídí vnitřní orgány. To vyvolává zvýšenou aktivitu trávicího traktu (zvýšená tvorba slin a trávicích šťáv a zvýšená aktivita hladké svaloviny) a jiné reakce, jako stoupající produkci potu či stažení zornic, má vliv na obsah mastných kyselin v krvi, na estrogen a při dlouhodobějším užívání dochází k posílení endorfinu (ale za cenu vzniku závislosti).
Některé studie hovoří o nikotinu jako o vysoce návykové psychoaktivní látce s obdobnou závislostí jako u heroinu a kokainu. Ta nutí člověka kouřit i přes znalosti zdravotních následků a snahu přestat. Při dlouhodobém užívání vzniká na nikotin i fyzická závislost. Tento fakt si ale neuvědomuje velká spousta uživatelů konopí, kteří balí dohromady trávu s tabákem. Mnohokrát tak vzniká závislost na tabák bez vědomí uživatele, protože ten samotný tabák nekouří. Při kouření cigaret ale to nejškodlivější není nikotin, ten pouze vyvolává závislost. Příčinou úmrtí na kouření je především dehet.
Negativní vliv kouření se nejvíce projevuje poškozením dýchacích cest a plic (záněty horních cest dýchacích, zhoubné nádory především plic apod.). V srdečně- cévním systému se kouření projevuje hlavně postižením srdečních artérií až infarkty myokardu nebo na cévách dolních končetin až neschopností zajistit zásobení nohou krví při chůzi. Vzhledem k převládajícímu způsobu užívání nikotinu kouřením je riziko akutní intoxikace malé, nicméně existuje a paradoxně k tomu můžou napomáhat právě prostředky, které slouží k nahrazení nebo odnaučení kouření. Při odvykání od nikotinu trpí člověk stavy úzkosti. Má deprese, trpí nespavostí, podrážděním, bušením srdce a jeho schopnost koncentrace je zhoršená. Při odvykání kouření lze přechodně používat nikotin ve formě náplastí či žvýkaček nebo léku s obsahem vareniklinu…
A právě v těchto místech by se tento text mohl změnit spíše v článek s názvem „Drogy (ne)známé“. Osobně jsem se totiž setkal s člověkem, který užíval nikotinové žvýkačky ve velké míře. Žvýkání přizpůsobil celý svůj biorytmus.
Přes den se neustále nakopával žvýkačkami, a když šel v noci spát, vzal si prášek na spaní. Když ho zase ráno vzbudil budík, vstal a první, co udělal, bylo nastartování se žvýkačkou, pak další a další a mohl zase normálně fungovat. Uvědomil jsem si, že žvýkání žvýkaček je společensky daleko přijatelnější způsob užívání psychoaktivní látky než někde postávat a smrdět s cigaretou. Navíc si dnes můžete vybrat hned z několika příchutí žvýkaček. Takový člověk by se dal přirovnat k uživateli amfetaminu nebo pervitinu – s tím rozdílem, že žvýkačky zas až tolik nestojí, rizika při aplikaci jsou minimální a člověk není vyčleněn ze společnosti, naopak, může v ní dokonale působit. Avšak jen zdánlivě. Problém spočívá v podcenění síly účinku nikotinu, chybějící respekt. Na účinek žvýkací gumy se rychle přivykne a dávka se musí zvyšovat. Neustálé zvyšování dávky žvýkaček je ale přesný opak postupu, podle kterého se má uživatel řídit, čili neustále snižovat dávku až k úplné abstinenci.
Dnes už není nic výjimečného, že mladí lidé umírají např. na selhání srdce, které nevydrží zátěž umocněnou neustálým nikotinovým dokopáváním. Jsou zaznamenány největší extrémy, kdy si člověk vzal hned několik plat žvýkaček naráz nebo se polepil nikotinovými náplastmi a neuvědomil si dávku, kterou jeho orgány nemohly vydržet. Smrtelná dávka čistého nikotinu je cca 60 mg. Intoxikace nikotinem se projevuje křečemi a ochrnutím centrální nervové soustavy. Bez léčení nastává smrt pro obrnu dýchacího centra a následného udušení.
Nikotin se používá jako jed (třeba postřik na mšice).
Málokdo také ví, že lze, podobně jako u léčivého THC, využít pozitivního vlivu nikotinu například při léčení Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby a dalších nemocí.

(pro Konoptikum autor: Čestmír Uhlík)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *