Čtvrtek, 5. února 2015

Je nejvyšší čas!

„Nejvyšší čas“ pro léčebnou marihuanu (v Německu)

Vláda chce, aby konopí bylo přístupnější všem nemocným Němcům, jako lék=prostředek pro úlevu od bolesti, v souladu s drogovou politikou státu. „Je nejvyšší čas,“ říkají stoupenci legalizace.

bluedream

„Naším cílem je, že v budoucnu bude více lidí v Německu, mít možnost užívat konopí jako lék, než tomu bylo doposud,“ říká Marlene Mortler, federální vládní zástupce pro léčiva s tím, že plány jsou k posouzení podle právních předpisů, a které by také měly zahrnovat pokrytí nákladů pojišťovnami.

„Chceme, aby se tento zákon v Bundestagu [dolní komory německého parlamentu] projednal do konce roku, aby se mohl projevit v  roce 2016,“ řekl paní Mortler v rozhovoru zveřejněném v denníku „Welt daily“.

Lékařství a politika – a právo

„Případy se táhnou“ bylo a je, že jen velmi málo lidí dostávají konopí jako součást lékařského ošetření. V současné době, méně než 300 Němci jsou oprávněni nakupovat marihuanu v lékárnách, téměř výhradně ti, které trpí rakovinou.

Pan Mortler připustil, že je „opravdu stále není snadné“ odlišit ty, kteří jsou v zoufalé potřebě konopí od těch, kteří nejsou. Otázka, ale potvrdila, že jde o otázku politické povahy. „Naši politici musí nastavit jasná pravidla, a to rychle!“ dodal

Pokud jde o dostupnost lékařské marihuany, to není jen lékařská nebo politické. Loni v červenci, tři lidé si šli k okresnímu soudu v Kolíně nad Rýnem stěžovat, že si nemohli dovolit (finančně) nakoupit lékařskou marihuany lékárně. (o soudu jsme psali)

I s výslovným povolením, žalobci uvedli, že se stále ještě nepodařilo získat léky, a žádali proto soud o možnost pěstovat své vlastní rostliny. V bezprecedentní rozhodnutí, soud řekl, že ano. 😀

U kriticky nemocných pacientů, kteří mohou nakupovat konopí v lékárnách, je cena za  gram oficiálně  mezi 15 a 18 eur, podle německého Spolkového lékárnické komory.

Legalizace, Trivializace?

„Mohu jen zdůraznit, že pravidelné užívání, zejména pro mladé lidi, je nebezpečné … Okrádá je to o energii, kterou potřebují, aby zůstali fit v svém životě, a pak také víme, že to může vést k psychózám až do fáze, ve kterém se celý svůj život snaží dostat „high“ ,  to je nebezpečí legalizace marihuany, a hrozí i bagatelizace tohoto nebezpečí, “ řekla paní Mortler, na kampaň podporovanou předním politikem Zelených = Cem Özdemir.

Özdemir, který stojí v čele zelených na federální úrovni, řekl DW v reakci na Mortler rozhovoru, že to bylo „v době, kdy federální vláda byla ochotna využívat zdravotních výhod konopí.“ Jeho chvála tam ale skončila, nicméně:  „Snad by to nemělo trvat více než rok a stane. Je absurdní, že mnozí pacienti jsou tak připraveni o možnosti léčení a úlevy – což je forma,kdy se jim nedostává pomoci“.

„Nejvyšší čas“

Özdemir se stal veřejným bojovníkem za legalizaci, když zveřejnil video na YouTube, ve kterém se polil kbelíkem ledové vody na hlavu, za podporu ALS výzkumu.

Pro řadové občany, německé právo v současné době zakazuje držení, pěstování a prodej marihuany, ale droga může být konzumována legálně. Ve většině německých spolkových zemí, přesto, že je nezákonné, je držení až šest gramů bez trestního stíhání. V Berlíně, tato částka je 15 gramů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *