Pondělí, 26. ledna 2015

Siesta nebo fiesta

Pozor na diametrální rozdíl mezi těmito španělskými slovy, která mají řekněme opačný význam… Siesta je odpočinek, je to poobědový čas, kdy většina obchodů a kanceláří má zavřeno, původem je podle všeho největší teplo, které je tady v jižních končinách po poledni. Fiesta na druhé straně znamená nejen party, večírek, ale také Španěly milované slavnosti.

acmefuer02a
Siestu můžete trávit i v klubu

V různých klubech a barech je na siestu otevřeno, ale nečekejte rychlou obsluhu, ale na druhou stranu vás nikdo nevyhodí na ulici. Pokud chcete v tento čas obědvat, což zde není obvyklé, snad pouze v  hotelích u pláží, bývá to uvedeno na tabulích u vstupu nebo u zahradních restaurací.

Fiesta je vůbec ve Španělsku velmi frekventované slovo. Vedle státních svátků má každá autonomní oblast a každá obec své vlastní svátky a lidové slavnosti, zejména oslavy patronů měst a vesnic. V takové slavné dny jsou na programu různé průvody, folklorní představení – například místní tradiční tanec „ball pagés“. Můžete ochutnat místní speciality a nakoupit řemeslné suvenýry (přinejlepším, neboť když máte štěstí, zrovna mají ochutnávku zdarma). Konají se různá zábavní představení s tradiční i moderní hudbou a většinou bývá slavnost na konci uzavřena ohňostrojem.

Z ibizských fiestas se zmiňme o dnech 23. a 24. června, kdy se slaví Sant Joan (Sv. Jan), řekněme svatojánské slavnosti, nejkratší noc v roce, začátek léta, zapalují se ohně na plážích a vůbec je to magická noc. Po celé léto jsou pak oslavováni patroni vesnic, obcí. Největší fiesty na ostrově jsou potom na začátku srpna, kdy 5. srpna se slaví Panna Marie Sněžná, patronka města Ibizy, jíž je zasvěcen chrám v Dalt Vile a 8. srpna Svatý Ciriac, patron ostrova. V podstatě jde o týden trvající veselí již od začátku srpna, zakončené právě dne osmého, v upomínku na rok 1235 a španělskou reconquistu.

Na Kanárských ostrovech se stejně jako na ostatních ostrovech, je tradičním svátkem Carnival. Je tradičně jedním z největších festivalů slavených na ostrovech. Slaví se různě ve všech městech v průběhu února a března. Tyto slavnosti mají jiný motiv každý rok. Patří sem akce, jako jsou přehlídky a slavnosti zvolení „karnevalového krále.“

GranCanaria_fiesta_01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *