Pondělí, 26. ledna 2015

Pacient JE člověk, ne dojná kráva

K znovu objevení léčivosti konopí, nedospělo lidstvo svou moudrostí, ale jednoduše faktem, že nastala ekonomická recese. Konopí je dostatečná náhražka od různých pilulek a hlavně levná.
Zastánců konopí je celá řada, ale i mezi nimi, jsou různé názorové proudy. Také toky peněz, které posilují tyto názory. Podobný boj se odehrává i u nás, nejde o léčivost konopí, ale o to kam poputují peníze.

rakovina01a
rakovina

 

 

Celá řada pacientu v tom má jasno.  Konopí má hradit pojišťovna a předepisovat lékař.  K tomu aby se to mohlo stát, musí začít někdo lékaře proškolovat. V tomhle směru nejsem zrovna odborník, ale vím asi tolik ze to proškolování dělají firmy prodávající léčiva. Pokud by tento standart měl přetrvat. Měl by lékaře školit pěstitel konopí. Přesněji né on, ale nějak to zajistit – zaplatit. Což se pochopitelně musí odrazit v ceně.
Jak složité je zajistit proplácení něčeho pojišťovnou, to nezkouším ani odhadnout. Ale, předpokládám že k tomu potřebují nějaké udaje o fungování právě od lékařů. Takže ty dostanou dotazníky a budou je vyplňovat, zas jen, když to někdo zaplatí. Opět to běžně platí prodejci léčiv. Z praxe popsané třeba z Izraele, je to záležitost velice zdlouhavá. Kde po několika letech, bylo velice málo lékařů a jen o trochu víc pacientů. Než se tohle rozjede, kde kdo se toho nedočká.
Současný model je ten, že pojišťovna konopí neplatí a ani ze zákona nemůže. A pacient si vše hradí sám. Co ovšem zůstává, někdo by měl školit lékaře. Jak motivovat lékaře aby se učil něco nového na to mají ty velké farmaceutické firmy, různé bonusové baličky, tedy peníze.

Je možné že vše bude ještě trochu jinak, ale zatím se tak neděje. Tedy, vidina pacientů je utratit co nejméně, nebo ještě lépe vůbec nic, ta se jaksi rozplynula.

I přes poměrně viditelné komplikace, se ten system rozjíždí. Naštěstí ne všichni pacienti jsou úplně švorc. A snad i ochota lékařů předepsat konopí se také ukáže. Možná to nějak dotuje nebo bude dotovat stát.

Co mně přijde zimavé je ta cesta konopí k těm pacientům. Údajně je možné konopí nakoupit jen v Holandsku a to je ještě nutné nejen bohatě zaplatit, ale i dodržovat stanovené množstevní limity. V mediích proběhla zmínka o tom, že by Izrael dal 100 kg marihuany pro nemocné. Což je samo o sobě hezké, ale…
Z pohledu našeho státu, možná cele EU to nelze přijmout. Nejsou na to potřebná povolení. Ty povolení by náš stát asi mohl zařídit, ovšem tím by pustil na trh Izraelskou firmu. Jenže náš stát chce pěstovat svoje konopí. Takže tento dar nedar, tedy prokoukl. Ale, zároveň odřízl konkurenta.
Nedávno jsem poslouchal jednu paní ze SUKL a po odříkání takových těch standardních větiček. Se rozpovídala o tom, jak SUKL by chtěl prodávat konopí do zahraničí. A že si je vědom své nízké ceny. Nejspíš to je jen můj dojem, ale když jsem tu paní poslouchal. Zdálo se mně, jako by z paní začala sršet energií, nějaký náboj při tom, jak povídala o prodeji českého konopí za hranice.

Pokud tedy vezmeme fakt že konopí z Holandska přijde na 273 korun a to české bez DPH na 68 korun. Je potom v celku jasný zájem státu nesnižovat cenu, bez ohledu jestli na to čeští pacienti mají nebo nemají. Když prodejce s nejlepší cenou v rámci EU, bude právě SUKL.
Potom je tedy i logický fakt, v roce 2015 dojde k navýšení limitu na pacienta. Z 30 na 180 gramů. Né že by si toho někdo chtěl tolik koupit, ale prodat to za hranice snad půjde líp.

Jedno staré obchodní pravidlo říká, je lepší nechat zkazit zboží než cenu.
Bohužel, častí toho zboží jsou nemocní lidé.

(autor M.V. pro Konoptikum)

Jedna reakce na „Pacient JE člověk, ne dojná kráva

  1. Fidajak

    Moc hezky napsáno. Múžeme jen spekulovat… Proc se dějí všechny tyto machinace okolo konopí, ale stejně jako autor článku, v tom vidím prohnilou korupci a snahu nahrabat si co nejvic, na úkor lidí, kteří konopí SKUTEČNĚ potřebují… Což pro pacienty i bežné uživatele konopí není moc dobré… Lidé, kteří mají pravomoc něco změnit, se na oko snaží o „legalizaci“ a zpřístupnění léčivého konopí pacientům, ale zároveň dělají vše pro to, aby zůstalo co nejdéle zakázáne a težko dostupné (legálně).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *