Pátek, 19. prosince 2014

Lysohlávky a duše člověka (3.část)

Tak z mého šuplíčku !!!

1748194

LYSOHLÁVKY CHEMICKY

Mohla to být lysohlávka česká, kopinatá, nebo modrající, jež mi onoho krásného podzimního večera zprostředkovala setkání s osobními strašidly. Jak řekl kdysi psychedelický apoštol Timothy Leary: „Halucinogeny hrají úlohu chemického klíče – otevírají vědomí  a uvolňují centrální nervový systém z běžného chodu.“

V případě magické houby je oním klíčem alkaloid psylocibin. Psylocybin se podobá serotoninu, látce,  jež se ve velkém množství přirozeně vyskytuje v lidském mozku a hraje důležitou roli v mnoha procesech (regulace spánku, vnímání, pozornost, nálada, proces rozhodování, učení, paměť,…).

Díky své chemické podobnosti se psylocibin umí vetřít přesně na ta místa, kde za normálního stavu působí serotonin: Zamezit jeho nudnému řízení nervových vzruchů a rozjet vlastní mejdan.

Nasedne na receptory, vydráždí k nepříčetnosti některé neurony, zatímco jiné pokojně uspí. Synchronizuje a zpomalí mozkové vlny a donutí vzdálené části mozku ke vzájemné komunikaci. Zážitek  se svou logickou neuchopitelností podobá snu a podle psychiatrů v určitých aspektech připomíná akutní psychózu schizofrenika.

LYSOHLÁVKY V ČASE A PROSTORU

Používání halucinogenních látek není výdobytkem bláznivých hipíků. Je pravda, že v roce 1943 se chemik Albert Hofmann ve své laboratoři náhodně potřísnil LSD a jako první člověk mohl pod vlivem této sloučeniny pozorovat „nepřetržitý tok fantastických obrázků“. A že v šedesátých letech pak miliony dětí  květin prožily něco podobného. Magické houby tu však byly mnohem, mnohem dříve. Jejich konzumace se objevuje v různých kulturách napříč časem a prostorem.

Malé společnosti bez složitého politického řízení, které označujeme ošklivým slovem „primitivní“, jsou ty, jež nejčastěji využívají vlastností magických hub k prohloubení intenzity svých rituálů.

Konzumace bývá spojována s mnoha pravidly a tabu a vyhrazena pro obřady nebo léčivé procedury. Tady neexistuje žádná znuděná indiánská Olinka, hledající v amazonském pralese svoji „rekreační drogu“, aby jejím požitím mohla vyzdobit svoji pubertální image zlobivé holky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *