Úterý, 26. ledna 2021

Ovlivňuje konopí plodnost žen?

Američtí vědci bijí na poplach: Plodnost u žen, které kouří trávu, je o 40 procent nižší

Obrázek: FreeImages


Od Sadhu van Hemp


Od Adamových dob je známo, že z dávky je jed. Každý, kdo může přidat jeden a jeden dohromady, také ví, že plodnost člověka může být ovlivněna různými vlivy. Ženy, které kouří jako komíny, musí připustit, že si poškozují dělohu a snižují plodnost, protože oplodněná vaječná buňka se může do děložní sliznice implantovat jen velmi obtížně. Studie z minulého století ukázaly, že otěhotněla pouze polovina žen, které kouřily, zatímco jen třetina z těch, které kouřily, viděla mateřství.


Tým vědců z amerického Národního institutu pro zdraví dětí a lidský rozvoj nyní znovu prozkoumal údaje shromážděné od žen, které se zúčastnily studie v letech 2006 až 2012, aby zjistily, jak faktory výživy a životního stylu ovlivňují plodnost. Dotazováno bylo více než 1200 žen ve věku od 18 do 40 let, které utrpěly jednu nebo dvě předchozí ztráty z těhotenství. Menstruační cykly byly pozorovány až šest měsíců, zatímco se ženy během studie pokoušely otěhotnět nebo otěhotněly.


Při vstupu do studie byli účastníci mimo jiné požádáni, aby popsali svoji spotřebu hašiše a marihuany za posledních 12 měsíců. Během období studie bylo rovněž podáno několik vzorků moči. 62 žen – asi 5 procent – mělo pozitivní test na THC nebo odpovědělo, že před počátím užily konopí.


Analýza starých datových souborů zjistila, že u žen, které užívaly konopí při pokusu o otěhotnění, bylo o 41 procent méně pravděpodobné, že otěhotní během šesti měsíčních cyklů, než u žen, které během této doby konopí neužívaly. Asi 42 procent uživatelů konopí během sledovaného období otěhotnělo, ve srovnání se 66 procenty žen, které jej neužívaly. Míra potratů se mezi oběma skupinami nelišila.


Vědci také tvrdí, že konzumace konopí má vliv na reprodukční hormony, které se podílejí na ovulaci. Existuje podezření, že konopí snižuje pravděpodobnost početí. Tento předpoklad je také založen na experimentech na zvířatech, které ukázaly, že konopí nejen ovlivňuje hladinu hormonů, ale může také ztěžovat ovulaci, absorpční kapacitu dělohy a implantaci embrya.


Závěrem je, že studie nemůže dokázat, že užívání konopí snižuje plodnost u žen, ale existuje pouze souvislost. Zkoumaná skupina 62 stonerů s mytím dětí byla příliš malá na to, aby z nich bylo možné odvodit, že konopí je „antikoncepcí“. Kromě toho chybí platné údaje o spotřebovaném množství a formě požití.


V neposlední řadě v té době dotazované údaje nehovoří nic o konzumních návycích mužského sexuálního partnera, který je nepostradatelný jako dárce spermatu a navíc musí mít potřebnou mužnost. Studie opouští faktor „člověka“ – stejně, jako by tu bylo neposkvrněné pojetí.


Studie tedy postrádá jakoukoli důkazní hodnotu pro to, co se snaží navrhnout. Prohibicionistům to nevadí. Koneckonců, jakýkoli negativní nadpis pomáhá udržovat mýtus o nebezpečné rostlině s jedem hash. Hororová zpráva pro všechny ženy, které chtějí mít děti, je: Drž se dál od konopí, pokud chceš zůstat plodná.


Tento článek byl poprvé publikován 18. ledna 2021 v „Hanf Journal“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *