Pátek, 10. dubna 2015

Něco o biopalivech

Téměř každý, kdo se zajímá o veřejné dění, tuší, že Andrej Babiš má něco společného s biopalivy.

1-8-15-Kentucky-hemp-jpg

To něco je přes 50 procent trhu a tento podíl se bude zvyšovat, jelikož jeho konkurenti jsou až podezřele často navštěvováni daňovou Kobrou a finančními úřady. Bohužel se ale jedná o velmi složité téma, které nelze vysvětlit jednoduše bez toho, aniž by se člověk dopustil nesmyslných generalizací, které bohulibou činnost upozorňování na masivní střet zájmů degradují.

 

Biopaliva jsou paliva vzniklá cílenou výrobou či přípravou z biomasy a biologického odpadu.
Představují tak jeden ze způsobů využití biomasy.

 

V České republice je asi 1 milion hektarů orné půdy, která může být využita k pěstování plodin pro biopaliva (cukrová řepa, řepka olejka, atd…). Tato půda by jinak ležela díky kvótám, které předepisuje Evropská unie, ladem.

Pěstování rostlin pro biopaliva v českém prostředí tedy nepředstavuje hrozbu způsobující zdražování potravin, jak se někdy nepřesně namítá (v konkrétních případech se jednalo o nerovnováhu v rozvojových zemích ležících převážně na jižní polokouli). Pěstování plodin pro energetické využití naopak nabízí příležitost českému zemědělství a venkovu obecně. Od pěstitelů přes výrobce až po distributory.

Biopaliva jsou domácí záležitost, která zvyšuje zaměstnanost a snižuje naši závislost na dovozu ropy z politicky nestabilních arabských zemí nebo Ruska. To dochází každému, kdo se podívá na ceny benzínu, které neustále letí nahoru.

 

Tak jak aspoň, že můžeme pěstovat to
technické konopí nebo brzy bude jen řepka.

 

Biopaliva, a jak si Andrej Babiš přihrává miliardy a skutečná mafie v Česku, čtěte zde :

reflexlogo

2 reakce na „Něco o biopalivech

  1. Tereza

    Je pravda, že jde o složité téma, jak v článku píšete, ve kterém není lehké se zorientovat. Právě proto se konají různé odborné přednášky a konference, kde se dá o tomto tématu dozvědět více. Jedna se koná tento týden v Praze. Je to o biopalivech a jmenuje se Soumrak biopaliv. Kdo chce vědět víc, ten může název zadat do vyhledávače.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *