Pondělí, 13. dubna 2015

Jarní průvodce outdoor pěstováním nejen pro seniory

Jaro je za dveřmi a to je dobrá zpráva nejen pro fotbalisty, ale především pro milovníky pěstování. Zvláště starší generace jsou přeborníky ve šlechtění čehokoli. Rajčata, mrkev nebo lilek – pěstují, na co narazí. A protože mi je víc než 55 let, jsem senior, a byl jsem v Rusku, = takže mohu radit!

530x0-9e2f-titulka

Na svých zahrádkách shrbeni okopávají záhon vedle záhonku. A o to více se našinec podivuje, slyší-li častý povzdech mládenců v growshopech. Prý nebývají výjimkou prosby postarších zákazníků o konopí. Většinou nemocní lidé, kteří vzbuzují u obsluhujících growerů silný soucit. Musí však tyto zákazníky odmítat. Legislativa je legislativa. Přitom zrovna senioři, kteří jsou svým zahradničením vyhlášení, by mohli tuto bylinu pěstovat sami, a to na té nejvyšší úrovni. Možná mají strach, ale možná jenom nevědí, jak na to. A pro ty, kteří nevědí, se pokusíme shrnout v několika základních bodech to, co víme my.

Je nutno poznamenat, že podpora samopěstitelství pro své, ať už jakékoli potřeby je stejně důležitá jako podpora užívání konopí k léčebným účelům. Nezapomeňme na to, že titíž doktoři, kteří ještě nedávno váš lék odmítali jako drogu, dnes káží o nutnosti dostat pod kontrolu její indikaci. Jenomže jak praví můj kolega Tao – sami jsme přišli na to, že nám dělá dobře, sami jsme zjistili, kdy nám dělá dobře, a sami jsme zjistili, kolik jí nám dělá dobře. Proč

Začněme tedy od začátku. Rád bych zdůraznil, že venku může pěstitel vyprodukovat dostatečné množství kvalitního konopí, které potřebuje ke své léčbě, aniž by musel obhospodařovat extrémní lány. Jsem dokonce přesvědčen o tom, že venkovní konopí, pokud je dostatečně silné, má mnohem blahodárnější vliv na jeho uživatele než konopí pěstované uvnitř, a také věřím na větší psychedelický efekt u konopí, jež poznalo ten pravý sluneční svit.

Kvalitní osivo – záruka vysokých sklizní

Už na prvních balíčcích technického konopí, které se prodávalo někdy počátkem 90. let jako krmivo pro ptactvo a tehdejší pionýři pěstování u nás jej samozřejmě vysévali, stálo napsáno „kvalitní osivo – záruka vysokých sklizní“. Ano, základem slušné úrody je určitě kvalitní osivo. Jenomže kde ho vzít? Dnes už to není takový problém, tedy pokud máte peníze. Po celé republice funguje celá řada obchodů (tzv. growshopů), kde všechno potřebné snadno zakoupíte, tedy i kvalitní semena konopí. Jenomže to není úplně nejlevnější záležitost, pokud hospodaříte s důchodem 10 000 Kč.
V takovém případě bych zkusil několik následujících tipů. Tím prvním je obrátit se na sdružení Legalizace.cz, které rozjíždí projekt Semena seniorům. Konopní aktivisté schraňují semena od běžných pěstitelů, pro které jsou spíše nechtěným produktem, a zdarma je poskytují potřebným. Údajně registrují až třicet žádostí denně. Chtěl bych touto cestou tuto jejich aktivitu vyzdvihnout a apelovat na všechny, komu nějaká semena zbyla, aby neváhal a sdružení je poskytl. Je to skutečně velmi záslužná a potřebná činnost. Kromě těchto aktivistů je možno pozeptat se u několika prvních pionýrů experimentujících se šlechtěním místních odrůd, kteří rovněž mají semen nadbytek a rádi je poskytují k růstu. Některé prodejny taková semena dávají zdarma svým zákazníkům jako bonus k nákupu. Například v děčínském Taoshopu je to samozřejmostí. Můžete se také pozeptat ve svém okolí. Jistě se najde někdo ochotný, kdo semena bude mít a rád je dá k dispozici.

Takže pro ty, kteří mají nízký důchod, byla cesta k osivu poněkud trnitá, ale pevně věřím, že ten, kdo semena sehnat chtěl, je také sehnal. Pro ty movitější bych ještě podotkl, aby v poklidu zvážili, do jakých odrůd chtějí investovat. Pokud je totiž člověk ochoten do semínek zainvestovat, začínají se v našich podmínkách jevit jako nejlepší feminizované, tzv. autofloweringové rostliny. Je to relativně novinka, takže u darovaných semen se spíše setkáte s rostlinami regular.
Jako regular jsou označována ta semena, ze kterých vyrostou buď samčí, nebo samičí rostliny. Samčí kytky jsou pro léčebné účely téměř nevyužitelné. Samozřejmě se dají použít do jídel či mastí, ale mají mnohem menší léčebný účinek než rostliny samičí. Doba růstu takových kytek až do finálně vyzrálých květů se pohybuje okolo čtyř měsíců. Samce je nutné zavčasu vytrhat, aby nedošlo k opylení samic a úroda potom nebyla namísto krásných a účinných květů spíše jedno velké hnízdo semen, které navíc pro naše účely nejsou pořádně k využití. Taková regular semena je lepší nechat doma naklíčit a třeba za oknem z nich předpěstovat sazeničky. Pěkně košaté řízky pak přesadíme ven. Podzimní plískanice totiž přispívají ke vzniku nežádoucí plísně a je dobré šetřit každý potenciálně slunečný den.

Oproti tomu nám feminizovaná semena zajistí absenci nežádoucích samců. Tím pádem odpadá starost s jejich vytrháváním. Pokud jsou taková semena navíc i tzv. autofloweringová, tedy samonakvétací, zkracuje se doba jejich růstu na pouhé dva měsíce. To je vykoupeno jejich velikostí, což však nemusí být vždy nevýhodné. Doba legalizace samopěstování nás doufejme ještě čeká, je tedy dobré dávat pozor nejenom na zlodějíčky toužící bezuzdně vykouřit zrovinka vaši úrodu, ale třeba i na zbytečně moc všímavé sousedy, kteří by mohli mít chuť vaši snahu o vypěstování svého léku nahlásit úřadům. Znáte to, jsme v Čechách. Proto je další výhodou samonakvétacích rostlin krátká doba jejich růstu. Díky tomu mohou dozrávat v nejslunnějším období roku. Podzimní opadávání listů leckdy naši regular sklizeň nechtěně odhalí cizím očím – a tady se opět projevuje výhoda tzv. „automatů“.
S tím, jaká máte semínka, také souvisejí nároky na místečko, které si pro svoje pěstování vyberete. Výběr toho správného místa je doslova klíčový pro slušnou sklizeň. No, pojďme se trochu podívat na to, co by mělo takové ideální místo všechno splňovat.

Nejlepší jsou slunečné zahrady, balkony a terasy
Nejdůležitější je, aby místo bylo maximálně slunečné. Právě tu účinnou nebo léčivou látku, pro kterou konopí chcete pěstovat, rostliny produkují v přímé úměře k množství slunečního záření. Platí také to, že všechny ostatní nedokonalosti vašeho políčka můžete vylepšovat, ale pokud rostliny nebudou mít dostatek slunce, léčivé účinky budou malé. Proto je nutné při rozmýšlení nad místem vašeho budoucího políčka vždy v prvé řadě mít toto na paměti.
Neméně důležitým faktorem je také nenápadnost zvoleného plácku. Dnes už vás nikdo asi za pár kytiček nezavře, ale můžete být popotahováni za přestupek. Je tedy lepší tomu předcházet a raději nemít kytičky moc na očích. Nejenom kvůli zvědavým sousedům, ale také kvůli nenechavcům, kterými se to všude hemží. Je smutným faktem, že konopí se kradlo, krade a krást bude. Ani toto varování není radno brát na lehkou váhu. No a už to nevypadá tak úplně snadně, což?

Vlastní pozemek se v tomto světle jeví jako ideální. Kvalitní zemina a blízkost vody jsou příjemným bonusem. Na suchém místě, kam se nemáte možnost pravidelně dostávat se zálivkou, vaše sklizeň nejspíš nebude za nic stát. Vláha je pro rostliny důležitá zejména kvůli jejich růstu a pro vás je velikost rostlin jedním z faktorů úspěšné sklizně. Ne sice přímo vzrůst, ale objem. Kdysi jsme s přáteli sázeli na úrodných březích Labe a několikametrové rostliny nebývaly vzácností. Rostliny samozřejmě nebyly samonakvétací.
Máme-li prosluněné místo, na které nevidí cizí oči, se zdrojem vody a slušnou zeminou, máme vyhráno. Kromě vlastních zahrad se dají též doporučit balkony, terasy, střechy, skleníky nebo remízky. V dnešní době už nelze dobrá místa zkoušet a hledat ve volném terénu, tak jako kdysi. Možná se někomu zadaří takové místečko na políčko najít, ale jedná se už spíš o náhodu. Většinou se musíte prodírat džunglí, což může být pro seniory trochu problém. A riziko, že vaše pole ve volném terénu zloději najdou, je také příliš vysoké.
Pokud chcete pěstovat na balkonech či terasách v květináčích, připravte si kvalitní substrát. Lze zakoupit v growshopech. Pokud nemůžete investovat ze skrovného důchodu, připravte si nějakou dobrou zeminu – černozem, zetlelý hnůj apod. Chcete-li rostliny mít na zahradě, příslušné místo důkladně zorejte. Je důležité, aby půda nebyla kyselá. To zjistíte pomocí lakmusových papírků. Lze to i odhadnout třeba podle mechů. Pokud jsou přítomny mechy, je půda nejspíš kyselá. Nechcete-li utrácet peníze ve specializovaných obchodech, použijte k odstranění kyselého pH obyčejné vápno. Půdu provápněte dostatečně dopředu, aby vápno řízky nebo klíčící semínka nespálilo. Je možno použít i slepičinec nebo jiné druhy zvířecího trusu. Ten má blahodárný účinek na růst květin. Kdo však investovat může, ať raději služeb odborníků využije alespoň do té doby, než získá nějaké zkušenosti. Jistě nakonec nebude litovat. Jinak samozřejmě doporučuji hnůj na všechny způsoby.

Výhodné je pěstovat rostliny v nějakých dostatečně velikých nádobách. Jednak lze takové kytky kromě zahrad umístit i na balkony, terasy nebo střechy a druhak je můžeme posunout za lepším světlem nebo odsunout z dosahu cizích očí. V takových případech je výhodné zakoupit předhnojený substrát, ale samozřejmě je možné květináče naplnit i nějakou vámi vytvořenou směsí, třeba černozemí s těmi různými druhy hnoje. Pozor, nezapomeňte na dno nádob udělat dostatečné množství dírek, kvůli odvětrávání kořenů. Zabráníte tím jejich uhnívání.
Máme připravené místečko, případně nádoby, a můžeme si tedy přichystat semínka. Ty lze zasít přímo do hlíny, a pokud to uděláme koncem dubna, určitě tím nic nezkazíme. Semínka je též možné nechat naklíčit a do země je tak dávat až naklíčená. Postačí klasická výstelka z vaty. Samozřejmě lze předpěstovat sazeničky v květináčcích za oknem nebo v pařníku a ty potom ven přesadit. Tento způsob je výhodný zejména u těch rostlinek, které nejsou samonakvétací. Takovým rostlinkám trvá, než dozrají, zhruba čtyři měsíce a podzimní plískanice a ranní mlhy nahrávají tvorbě plísní. Můžeme tedy už někdy koncem února začít pěstovat sazeničky, které později přesadíme ven. Trochu tím zvýšíme šanci, že naše úroda dozraje v posledních letních paprscích.

Sazeničky je dobré zaštipávat, abychom docílili maximální košatosti keříků. U samonakvétacích rostlinek však zaštipování nedoporučuji. Proces růstu rostliny je kratší a ony se nestihnou z takového šoku vzpamatovat.

Více vám o tom ale prozradíme zase až příště.

konopa01a

2 reakce na „Jarní průvodce outdoor pěstováním nejen pro seniory

  1. emirat kalfas, noego

    hele tendle článek sem napsal já a mě rozhodne neni 55 jestli chceš vostudu, spravuju asi deset stranek na fb zcasti o konopí, jako se prober, není to slušné

  2. Za hrad nick

    Dobrý článek. Potřeboval bych poradit. Zasadil jsem noname semínko a čekal co z toho bude. Kytka měla temně zelený listy a už od začátku měla příjemnou sladkou těmitou až kávovou vůni, tak jsem si říkal, že to asi žádná čudka nebude. Je to sativa a teď to má 3,5m a záštipky co sem zkoušel sice chutnají docela dobře, chuť je jemná, neškrábe a voní jakoby po jehličí, ale bohužel vůbec nezhuluje. Má to sice trochu nástup, ale netrvá to dlouho a pak přechází spíš do únavy. Chci se zeptat, je možné, že kytka ještě nedosáhla maximální potence? Přece jen, kvete od začátku srpna, takže už jde na šestý týden a nerad bych ji nechal přezrát. Nadruhou stranu ale sativy mají dlouhou dobu květu (až 18týdnů), ale palice už jsou takové tmavší hnědofialové už teď. Jinak vůni to měnilo, během květu byla cítit borovice, karamel, benzín, káva, čokoláda, citron, nugát, tak si nemyslím, že by genetika nestála za nic. Nevíte někdo co s tím?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *