Čtvrtek, 23. dubna 2015

Jak jsem objevil konopí…

Něco o konopí …

 

konopi-560x240

 

 

Jaký je hlavní rozdíl v léčbě konopím setým a konopím indickým? Znamená to, že doporučujete konopí indické, že rakovinu nelze léčit výtažkem z konopí setého? Nebude to fungovat? Jsou místa, kde se konopí indické (cannabis indica) špatně shání. Na které nemoci se lépe hodí konopí seté (cannabis sativa)?

 
Pro léčbu rakoviny bych rozhodně spíše doporučil výtažek z konopí indického. Výtažek z dobré sativy by podle všeho rakovinu dokázal vyléčit také. Potíž je ale s tím, že sativa příliš energizuje a to příliš nepřispívá k léčení. Rozhodně bych ho použil třeba na rakovinu kůže, ale vnitřní konzumace výtažku ze sativy může značně ovlivnit spánkové vzorce uživatele.
Užívání výtažku z dobré sativy během dne může účinně snížit bolesti provázející některé zdravotní problémy. Jsou také velmi účinné při léčbě lidí s depresemi. Jak ale říkám každému, nechci vidět pacienta s rakovinou natírat stodolu, takže výtažek ze sativy pro ně raději nepoužívám.
Dobrá indica a některé lepší křížence sativy a indicy obvykle navozuje velmi uvolněný a klidný stav a více se pak odpočívá a spí. Zjistil jsem také, že výtažky z odrůd s převahou indicy účinně působí proti depresi a dalším zdravotním problémům. Podle mě jsou z lékařského hlediska výtažky z dobrých odrůd konopí indického mnohem lepší než většina výtažků z konopí setého.

 

Které odrůdy konopí jsou nejléčivější? Můžete popsat, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

 
V dnešní době doslova existují tisíce různých odrůd a pravda je taková, že nebudeme vědět, jaké mají vlastnosti, dokud nám nevyrostou. V podstatě jsme vystaveni na milost či nemilost výrobcům a prodejcům semen. Koupil jsem si od různých prodejců dvě stejné odrůdy a ve finále mi vyrostly dvě zcela odlišné rostliny. Nejlepší je asi koupit si danou odrůdu od firmy, která ji původně uvedla na trh. Je to asi nejlepší záruka, že vám vyroste velmi kvalitní odrůda.

 

Zkoušel jste vyrábět výtažek z rostlin pěstovaných pod umělým osvětlením? Zaznamenal jste nějaké rozdíly v účincích konopného výtažku z indoor rostlin?

 
Vyráběl jsem s dobrými výsledky výtažky z konopí pěstovaného uvnitř i venku. Raději ale pracuji s konopím, které vyrostlo venku. Vysoce kvalitní venku pěstované konopí totiž obvykle obsahuje více pryskyřice. Přisuzuji to působení slunce – tomuto zdroji světla podle mě totiž umělé osvětlení nemůže konkurovat. Ještě jsem nikdy neviděl umělé osvětlení, do kterého bych se nedokázal podívat. Ale zkuste se podívat do slunka.
Uvnitř vypěstované konopí může samozřejmě být velmi silné a lze z něj vyrobit kvalitní lék. S pěstováním pod umělým osvětlením je ale spojena řada problémů a nevýhod. Uvnitř pěstované rostliny jsou obvykle menší než rostliny pěstované venku. Při pěstování uvnitř navíc nastávají problémy s pachy, pohybem vzduchu a teplem. Systémy pro pěstování uvnitř vytvářejí hodně nadbytečného tepla. Navíc se v nich kontroluje růst rostlin a výskyt škůdců pomocí chemikálií.
Nemůžu ale říct, že bych s výrobou léku z rostlin pěstovaných pod lampou zažil nějaké problémy. Lidem, kteří nežijí na venkově, doporučuji, aby si postavili malý systém pro pěstování pod umělým osvětlením, ve kterém si vypěstují dostatek léku pro celou rodinu. Konopí by se podle mě správně mělo pěstovat jen pod širým nebem. K tomu je potřeba pouze dobré místo s dobrým odvodem vody a správným pH. Dostane-li rostlina hodně slunce, vody a koňského hnoje, vyroste naprosto fantasticky.
Kromě síly účinku jsem mezi výtažkem z indoor a outdoor rostlin nezaznamenal žádné rozdíly. Nejsilnější výtažky jsem vyrobil z rostlin pěstovaných venku. Výtažky z rostlin pěstovaných pod umělým osvětlením bývají slabší, jako lék jsou ale stále velmi účinné.

 

(překlad a editor Jindřich Bayer – pro Konoptikum se svolením autora z  rozhovoru s p.Rickem Simpsonem)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *