Středa, 15. dubna 2015

Co kdyby bylo konopí legální?

Než začneme, je nezbytné zdůraznit, že to není o tom, že konopí samotné je nelegální =

ilegální je držení, pěstování (produkce) a dodávka bez licence, která je zakázána. Zákon je namířen proti lidem, kteří mají zájem využít ho ve svůj prospěch. Trapná výmluva vlády, během 20ti let mých kampaní, že změna zákona způsobí nárůst užívání – a následně do očí bijící lži, že konopí je nebezpečná droga a způsobuje lidem ten či onen problém, zatímco popírají léčivé a jiné výhody.

george-grew-hemp1

Vláda říká, že užívání vzroste, a tím pádem i zdravotní problémy narostou. Slyšel jsem mnoho aktivistů říkat, že nevzroste, ale s tím nesouhlasím – UŽÍVÁNÍ POROSTE – doufám – jednoduše proto, že drtivá většina uživatelů už z rostlin prospěch má a mnoho dalších bude mít prospěch, pokud si budou konopí moct legálně vypěstovat nebo koupit legálně. Drtivá většina nových uživatelů má prospěch z užívání konopí, ve srovnání s velice nízkým počtem těch, kterým způsobí zdravotní škody spojené s užíváním konopí. Lidé kteří by měli po užití zdravotní obtíže, by mohli požádat o pomoc hned, beze strachu, že budou zatčeni nebo jinak šikanováni. Vzhledem k tomu že kvalita se zlepší a kriminální / zločinný prvek bude legalizací odstraněn, budou všichni uživatelé těžit z čistého konopí a uvidíme konec těch nechutných chemických náhražek, které sámi o sobě způsobují poškození.

Můj argument je, že celkový přínos pro společnost daleko převyšuje rizika a větší škody.

Takže bych ted chtěl chvíli snít, jak by vypadal svět, až se zákon změní, a bude legální kultivace pro osobní užití a také držení pro osobní užití – pravděpodobně licencovaná produkce a prodej dospělým.

Odhadem je 5 milionů pravidelných kuřáků konopí ve Velké Británii a minimálně stejný počet tech, kteří marihuanu zkusili. To znamená, že technicky je asi 10 milionů lidí jen v Británii,

téměř 25% dospělé populace, kteří jsou potencionálními kriminálníky – mnoho „porušuje zákon“ každý den, z nutnosti, či volby – a většina z nich žije ve strachu a stresu ze strachu, kvůli zaklepání na dveře, soudnímu řízení a zápisu do rejstříku trestů. Kolik z nich má úctu k zákonodárcům, když každý den žijí v obavách ze zákona, i když nejsou ve skutečnosti nebezpeční a nedělají nikomu žádnou škodu? Miliony!

Možná podivně a jistě pokrytecky, náš premiér David Cameron a mnozí jiní politici, spolu s úspěšnými podnikateli, sportovci, odborníky, a spousta pracovníků v zábavním průmyslu, zcela jistě patří mezi ty, kteří někdy trávu vyzkoušeli. A vzhledem k tomu že většina uživatelů sdílí joint i s přáteli, technicky byli všichni všichni výše uvedení vinni z distribuce… Sem tam někdo zvýší svůj hlas proti tomuto zákonu, ale nemůžu říct, že jsem z jejich řad viděl nějakou konkretní pomoc pro kampaň za legální konopí. Žádnou.

Takže samozřejmě pro tzv „zdravotní“ a „rekreační“ uživatele (neurčitá definice v mnoha případech) by legalizace byla okamžitě přínosem, pokud se změní zákon, protože pak bude možnost pěstovat a mít konopí beze strachu ze zatčení. A pokud jsou povoleny centra pro dospělé, jako jsou obchody s konopím nebo konopné kluby, ten kdo nemuze či nechce pěstovat svou vlastní, bude mít bezpečné prostředí, daleko od kriminality a tvrdých drog, s ochranou spotřebitele, se zaručenou kontrolou kvality a čistoty. Žádní další pouliční dealeři drog.

Bezprostřední účinek bude uvolnění zátěže policie a soudů, zdanění příjmů ze zisku certifikovaných odběrných míst, které v současné době tečou do kapes drogových bossů a úspory miliard liber ročně z peněz daňových poplatníků, které jsou v současné době používány k “boji proti drogám” kvůli neospravedlnitelnému a v případě konopí nevymahatelnému zákonu.

Konopí jako legální alternativa pro lidi, kteří si ve velkém v dopřávají alkoholu; konopí k dispozici jako lék, který nahradí mnoho léků, které nesou riziko nežádoucích účinků (a s tím spojenými léky proti těmto vedlejším účinkům) – dvě mouchy jednou ranou!

Vezměme si příklad ze studentů a mladých lidí. Když dosáhneme věku 18ti let, smíme nakupovat a konzumovat alkohol v licencovaných provozovnách (nebo doma) – navzdory tomu, že to způsobuje tolik špatného – násilí, nemoci, absence, nehody všeho druhu a nebo předčasnou smrt nenarozených – samozřejmě jsou za tím obrovské zisky. V tomto věku většina z nás chce někam chodit, setkat se s lidmi, a tady je malá alternativa k pití. To vede k hýření a ruzným pijanským soutěží (moje zkušenost, za mých časů, když mi bylo 20, dělalo se to opravdu hodně). Určitě jsem přebral více než jednou, a naštěstí jsem přežil. Problém s alkoholem je skutečnost, že ovlivnuje rozhodovací schopnosti. Jednou jsem byl požádán, abych se staral o klíče od auta, takže můj kamarád nepůjde řídit opilý. Málem jsem se s ním dostal do bitky, když je požadoval zpět – on byl také velmi opilý. Stačí, když člověk navštíví centrum města v noci, a uvidí všechny ty konflikty, které se dějí, a jsou poháněny chlastem. Ale ukažte mi holandský coffeeshop, kde se lidé perou! Kdyby tenkrát byly coffeeshopy legalní když mi bylo 18, myslím, že bych je návštěvoval raději a setkával se s lidmi, které jsem opravdu chtěl potkat, a ne s kolegama opilcema.

Mimochodem jsem potkal pár lidí, kteří úspěšně používali konopí k překonání závislosti na alkoholu. Pro většinu lidí, mix chlastu a trávy není nic příjemného.

Ale pivovary, lihovary a krámy s lihovinami nejsou jediní lidé, kteří se obávají, že legalizace negativně ovlivní jejich zisky. Potýkáme se s odporem od farmaceutických firem a dodavatelů – legálních i nelegálních.

Tito dodavatelé drog, které nabízejí často v nižší kvalitě a prodávají konopí spolu s tvrdými drogami, ať už na ulici, doma nebo v klubech, neslyší rádi, že jejich zákazníci si konopí můžou někde koupit legálně – co budou dělat v případě, že nemůžou obchodovat? Proto jich drtivá většina odmítá podpořit úsilí o změnu zákona.

Pak jsou tu ta farmaceutické firmy, které vyrábějí pilulky a lektvary, aby nás „vyléčili“, nebo alespoň zmírnili příznaky – i když samozřejmě jejich léky často způsobují vedlejší účinky, takže potřebujeme více léků proti těmto účinkům. Setkal jsem se s lidmi, kteří jedli doslova desítky pilulek denně, což je logicky poměrně nákladné pro NHS (National Healtcare System, pozn překladatele) – a alespoň někteří z nich, co se uchýlili k účinnější látce zvané konopí, jsou schopni úplně přestat užívat mnoho tablet. Především v případě roztroušené sklerózy.

Jak zvláštní, že GW Pharmaceuticals jsou schopni vyrobit „Sativex“, roztok konopí v alkoholu s nádechem máty, k léčbě roztroušené sklerózy a bolesti. GW říká, že Sativex je rostlinný extrakt léčivého konopí obsahující TetranabinexTM (tetrahydrokannabinolu nebo THC) a NabidiolexTM (cannabidiol nebo CBD) jako jeho hlavní komponenty.Lék je podáván jako sprej do úst. Přesto vláda Spojeného království popírá lékařskou hodnotu konopí a pravděpodobně se snaží sdělit, že pokud se rozpustí v lihu (THC není rozpustné ve vodě) náhle získává hodnotu!!!

Takže přírodní konopí je zjevně nižší hodnoty jako lék, ale k dispozici jako lék, pokud je rozpuštěné v alkoholu a načepováno do spreje. To je nesmysl!

To by bylo dost špatné – trpící RS stíhán pro pěstování stejné rostliny doma, kterou GW pěstuje ve skladech – pokud to vztahneme jen na RS (v ČR zname tyhle pripady moc dobre 🙁 prekladatel)

Ale seznam zdravotních problémů, které jsou léčeny či zmírněny konopím, jdou mnohem dál. Zde jsou některé příklady, kde přírodní konopí může pomoci: léčení rakovin a nádorů, tišení vedlejších účinků, jako je nevolnost způsobená chemoterapií, bolesti, glaukomy, migrény, epilepsie, revmatické bolesti, deprese a poruchy nálady, bipolární porucha, astma, nespavost, ztráta chuti k jídlu, tinnitus – může pomoci svými anti-mikrobiálními účinky, s dystonií, s poruchou AAD (Adult Attention Deficit), s Krohnovou nemocí, diabetickou gastroparézou, psuedotumourem cerebri, fantomovými bolestmi končetin, posttraumatickou stresovou poruchou – a samozřejmě odstranuje stres sám o sobě.

Dovolte mi, abych také zdůraznil, že pro ty, kteří nechtějí kouřit (konopí je mnohem bezpečnější a efektivnější, pokud není smíšeno s tabákem), konopí lze konzumovat pomocí odpařovače (vaporizeru, pozn prek.), nebo se přidává do potravin nebo nápojů (jen se rozpustí v horkém oleji nebo másle – nebo v alkoholu, jako to dělá jako GW – a zkušební dávka se postupně zvysuje, aby clovek vedel, jak silne to uvaril). Takže, ačkoli není žádný skutečný důkaz, že kouření chladneho (bong, pozn prek) čisteho konopí způsobuje plicní problémy, ti kteří mají strach, mají alternativy.

Uživatelé konopí i všichni ostatni budou mít prospěch prostřednictvím zdravotního a finančního blahobytu. Všechno se zdá být tak jasné.

Ale tím to nekončí.

Nekončí, protože konopí je mnohem více než lék nebo reakreační droga.

Konopí je rostlina – pozoruhodná rostlina, a každá část má potenciální využití – tisíce produktů mohou být vyrobeny (a likvidovány) ekologicky šetrným způsobem, může nahradit mnoho chemických produktů, na kterých závisí naše životy v moderní společnosti – od potravinových obalů, po palivo a plasty, papír a oblečení a ještě mnohem více.  Viz http://www.ccguide.org/manyuses.php

Konopí jako marihuana je známa jako jedna z nejvíce všestranných rostlin na světě. Od prehistorických dob používaná. Bylo používáno v průběhu dějin až do první čtvrtiny dvacátého století. Pak byla jeho výroba většinou zakázána. To bylo ve stejné době, kdy velké americké papírnické, farmaceutické a petrochemické společnosti byly připraveny nahradit konopí  syntetickými výrobky od nafty, nylonu, plastu až k lékům. To vedlo k obrovským ziskům těchto společností na úkor životního prostředí a osobní svobody.

Konopí se pěstuje pro své vlákno, pro jeho semena a vršky, palice, květy a listy.

Vláknité části rostliny konopí jsou vlákna, která pocházejí ze stonku a dřevnatých částí stonku, který se nazývá kmen. Vlákna mohou být použity k výrobě papíru, plachet, lan, oblečení, obuvy, sítí, stavebních materiálů jako jsou cihly a dřevotřískové desky, ucpávky, podestýlky pro zvířata , nábytek a dokonce i krajky. Může být také použito pro výrobu bloků nebo dřevěného uhlí pro spalování.

Semena mohou být použity jako potravina a krmivo (je výživnější než sója) a na olej. Tento olej může být použit jako zálivka, jako palivo pro lampy a motory (původní model T Ford byl navržen pro provoz na konopné palivo!!!). Také může být použito pro maziva, barvy, tmel, lak, pleťové vody, masti, laky a mýdlo.

Vršky a palice, spolu s některými listovými materiály, můžou být použity jako svátost, léčivo a jako rekreační látka.

Mnoho odborníků svaluje nárůst oxidu uhličitého v atmosféře především na využití fosilních paliv. Biopaliva by v průběhu času skutečně pomohli obnovit hladinu CO ^ 2 na bezpečnější úroven. Kyselý déšť je způsoben sírou, která se uvolňuje do atmosféry kvůli průmyslu. Fosilní paliva obsahují síru a jsou hlavním zdrojem tohoto problému. Biopaliva neuvolňují síru do ovzduší. Chemické látky jsou příčinou proč ozonová vrstva mizí. Konopí to nemůže vyřešit, ale může vydržet zvýšenou radiaci lepe než borovice, sója a další rostliny

Úryvek z „Energetického zemědělství v Americe“, Lynn Osborne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *