Čtvrtek, 9. dubna 2015

Česnek je také lék

Tisíc let starý recept s česnekem dokáže zahubit zlatého stafylokoka

 

zlatystafylokok

 

 

Překvapivý poznatek učinili britští vědci, když hledali, jak zlikvidovat bakterii zlatého stafylokoka, postrach všech nemocnic – tento mikrob totiž odolává dostupným antibiotikům. Jenže – jak se ukázalo, smrtící je pro něj lektvar uvařený podle tisíc let starého receptu.

Vědci ho nalezli v knize receptů z 9. století, v kůži vázané, uložené v Britské knihovně. Jde o jednu z nejstarších dochovaných lékařských knih v zemi. Obsahuje i jakýsi „oční balzám“.

„Vybrali jsme tento recept, protože pracuje s přísadami, jako je česnek, jejichž antibiotický účinek vědci nyní zkoumají,“ uvedla podle CNN překladatelka a expertka na anglosaskou kulturu z Nottinghamské univerzity.

 

„Snažili jsme se rekonstruovat lektvar co nejvěrněji, i pokud jde o přesné díly přísad,“ doplnila mikrobioložka Freya Harrisonová, vedoucí týmu.

Týkalo se to i vína z vinice, jaké mohlo růst v 9. století. Směs počítá nejen s česnekem a cibulí (nebo pórkem), ale i kravskou žlučí.

Ta se měla vařit v mosazné nádobě, pak devět dní odpočívat předtím, než se filtrovala přes látku. Když vědci lektvar použili, nestačili se divit.

„Zjistili jsme, že je nesmírně účinný jako antibiotikum proti stafylokokům,“ shrnula mikrobioložka.

 

autor: 

cnn_bannner01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *