Úterý, 10. března 2015

Zelení za legalizaci

Příznivci konopí vítají plány německých Zelených na legalizaci
nemecko_zeleni
Leaderka poslaneckého klubu Zelených Katja Dörner a mluvčí za drogovou politiku Harald Terbe

 

Přívrženci legalizace uvítali návrh zákona, předložený Stranou zelených ve středu 4/3/2015, který by umožnil dospělým osobám užívat konopí za určitých podmínek.
„Dosavadní debaty byly založeny méně na faktech a více na nejasných pocitech,“ mluvčí Strany zelených a poslanec Harald Terpe pro časopis The Local.
„Nyní tu máme návrh zákona, který musíme vysvětlit lidem, proč by měly být pro nebo proti, a nejen otázku, zda by tu vůbec nějaký měl být.“
Terpe argumentuje, že mezinárodní klima, ve kterém několik zemí redukovalo nebo odstranilo tresty za držení nebo užívání drogy, indikuje, že je ten správný čas pro zvýšený tlak na legalizaci.

Zvýšený důraz na legalizaci konopí

Na tiskové konferenci v Berlíně, Katja Dörner, předsedkyně poslaneckého klubu Zelených v Bundestagu (německý parlament), řekla novinářům, že „zákon na kontrolu konopí“ by mohl vytvořit systém, ochraňující děti a mládež, přičemž by dekriminalizoval dospělé.
Jak řekla, osoby pěstující nebo prodávají konopí by byly „přísně sledovány“, vedle přísně omezeného dovozu, prodeji na dálku, nebo pomocí prodejních automatů a byla by zakázána reklama.
„Chceme odstranit obavy občanů, hlavně rodičů,“ řekl pan Terpa. „Chceme ochránit mladé lidi, kteří jsou nejvíce ohroženi existujícím černým trhem.“
Toliko je to jen návrh Zelených, zákon zahrnuje i zákaz prodeje geneticky modifikovaného konopí nebo konopí ošetřovaného pesticidy a jinými chemikáliemi.
Zelení odhadují, že daň 6-7 € za gram by mohla přinést 1-2 miliardy € do státního rozpočtu, při současné pouliční ceně 10-12 € za gram. (ta cena přemrštěná – pozn.red.)
Také doufají, že jejich plán by výrazně snížil zátěž policie a soudnictví.
„Politika zákazů vůči drogám selhala,“ řekl Terpa. „Tato politika kriminalizuje lidí za triviální činy.“
Zelení politici dlouhodobě obhajují legalizaci užívání konopí, předseda strany Cem Özdemir se loni objevil ve videu ve stylu „ice bucket challenge“ s rostlinou konopí.

Malé vyhlídky na úspěch

Přívrženci legalizace uvítali aktivitu Strany zelených, ačkoli neočekávají úspěch.
„Politici na to jednoznačně nejsou připraveni, Křesťansko-demokratická unie (CDU) i sociálně-demokratická strana (SPD) budou hlasovat proti,“ řekl pro The Local Georg Wurth z Německé federace konopí (DHV).
Dvě největší německé strany, tvořící současnou středolevou-středopravou většinovou koalici, asi návrh zamítnou.
Listopadový průzkum veřejného mínění, pro potřeby DHV, ukázal že pouze 30% lidí si myslí, že konopí by mělo být zcela legalizováno, ačkoli až 80% respondentů bylo za legalizaci pro medicínské účely.
Wurth argumentuje, že navzdory průzkumu, Zelení udělali svým návrhem důležitý krok.
„Je to cenný příspěvek k debatě, je to významný mezník jako první detailní návrh zákona,“ řekl Wurth.
„Stále více a více vnímám, že diskuse již není o tom, zda legalizovat, ale o datu,“ dodal.
‚V zásadě legálně jako lék‘
Wurth zdůraznil, že podobně jako v USA v letech předchozích legalizaci v některých státech, konopí je nyní „v Německu v zásadě legálně jako lék, byť velmi omezeně.“
Čísla zveřejněné Federálním institutem pro léčiva a léčivé přípravky (BfArM) ukázaly, že 382 německých občanů užívá v současnosti konopí jako lék na bolest.
Celkově od roku 2005 bylo rozhodnutím Nejvyššího soudu vydaných 424 licencí na užívání konopí pod dohledem lékaře, přičemž 42 těchto pacientů již zemřelo.

Překlad Ivan Latták/Mira 420

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *