Sobota, 21. března 2015

Přátelé pěstování je čas

Protože nejen konopím se člověk léčí …

Něco rad od MacChilliGrowera (o léčených účincích později)..

sazenice-po-20-ti-dnech-a-18-ti-st-celsia

Jak předpěstovat sazenice nejpálivějších papriček?

 

Předpěstování sazenic nejpálivějších papriček má svá specifika. Při jejich dodržení se může i začátečník dočkat nejen vitálních sazenic, ale později také bohaté úrody! Velmi důležité je správně začít. Později se můžete nejen zaslouženě radovat z výsledků několikaměsíčního úsilí, ale také si užít spousty legrace, protože práce a konzumace s nejpálivějšími papričkami je právě o tomto.

 

Výběr nejpálivějších odrůd

Soutěživost mezi pěstiteli je přesně to co posouvá příčky nejvyšší pálivosti u chilli papriček do dříve nepřestavitelných výšin. Pojďme se v krátkosti seznámit s historií nejpálivějších chilli papriček, kde by laik očekával, že se nic podstatného neděje.

Aktuálně nejpálivější odrůdou je Trinidad Scorpion Moruga pocházející z Karibského souostroví Trinidad a Tobago. Nejvyšší naměřená pálivost u této odrůdy, která byla zjištěna na základě vědecké studie v roce 2011 čítá 2 009 231 Scovilleho jednotek pálivosti nebo-li SHU.
Z aktuálně mezi chilli nadšenci velmi diskutovaných odrůd jmenujme hybridní odrůdu Brown Bhutlah, také atakující metu dvou miliónů jednotek páliosti.
Následuje odrůda Carolina Reaper HP22B s 1 569 300 SHU, hybrid z USA. Šlechtitelem této odrůdy je Ed Currie.

  • Trinidad Scorpin Butch Taylor, v Guinnessově knize rekordů od 1.3.2011 s páliovstí 1 463 700 SHU, původ Austrálie, šlechtitel Butch Taylor
  • Naga Viper, v Guinnessově knize od 25.2.2011 s pálivostí 1,382,118 SHU, původ Anglie, šlechtitel Gerald Fowler
  • Infinity Chilli, v Guinnessově knize od 15.2.2001 s pálivostí 1,176,182 SHU, původ Anglie, šlechtitel Nick Woods
  • Bhut Jolokia, v Guinnessově knize od roku 2006 s pálivostí 1,041,427 SHU, původ Indie, domestikovaná odrůda s různými místními názvy

Následují již poměrně velmi známe odrůdy Habanero, které dosahují pálivosti v řádu stovek tisíc jednotek. Nejpálivější zástupce Habanero Red Savina konkrétně 577 000 SHU.

 

Na co si dát pozor před výsevem

Do rukou se vám mohou dostat semena různé kvality a zejména při nákupu ze zahraničí. Ještě před samotným výsevem je tedy vhodné provést jejich vizuální kontrolu. Nedoporučujeme vysévat semínka, která jsou naprasklá, deformovaná, se skvrnami pokud se jedná o tzv. „sloní uši“ kdy evidentně chybí zárodek a semínko je hluché. Pro klíčení jsou nejvhodnější větší semena která nevykazují žádné barevné odlišnosti.
Tímto krokem si ušetříte případné pozdější zklamání z nízké klíčivosti.

 

Kdy a kde je vhodné předpěstovat

Obecně mají nejpálivější papričky z rodu Capsicum Chinense nejvyšší nároky na délku vegetačního období. Proto je vhodné si předpěstovat vitální sazenice, které budou v květnu připravené na přesazení do finálního stanoviště. Tím nejvhodnějším pro nejpálivější odrůdy jsou skleníky a foliovníky s možností horního větrání.
Často se setkáváme s tím, že výsev papriček z rodu Capsicum Chinense pěstitele uspěchávají a začínají již z kraje ledna. Není to nutné a často je to i na škodu. Výsev nejpálivějších odrůd můžete provádět ke konci ledna, přes celý únor a také v  březnu. A to za předpokladu, že klíčícímu osivu poskytnete optimální podmínky. Tím totiž zajistíte podstatné zkrácení doby potřebné pro vyklíčení. Běžně udávaných až 21 dní lze zvládnout za poloviční a i kratší dobu. Při pěstování papriček za oknem nebo pokud je bude možné na podzim do pěstovat doma, doba výsevu se může prodloužit i na pozdější dobu. Nezapomeňte, že papriky mohou růst neustále, pokud jim poskytnete dostatek světla a tepla.

 

Nepodceňujte podmínky pro klíčení

Prvním důležitou podmínkou je výběr vhodného média pro klíčení. Možností je mnoho, ale jen některé jsou vhodné pro začínající pěstitele. Mezi nejčastější patří klíčení na vatě, ubrousku, perlitu, rockwoolu, výsevním substrátu nebo rašelinových tabletách. My jednoznačně doporučujeme použít rašelinové tablety Jiffy. Proč? Jednak odpadá nutnost pikýrování rostlinek, poničení kořínků, rašelinová tableta je skladná, předhnojená, vzdušná, takže jí klíční rostlinka snadno proroste. Postup pro použití je snadný. Na tácek vyskládáte rašelinové tablety prolisem vzrůhu a mezi ně nalijete vlažnou vodu. Poté budete pozorovat postupné bobtnání tablet až na cca 6x násobek původní výšky. Případnou přebytečnou vodu slijete a připravená semínka nejlépe pinzetou vložíte do středu rašelinové tablety cca 2-3 mm hluboko.
Do každé tablety příjde pouze jedno semínko. Pěstování dvou rostlin pohromadě je mýtus, na který by bylo vhodné zapomenout. Rašelinové tablety se udržují vlhké, nikoliv přemokřené. Při přelití hrozí shnití semínek.
Začátečníkům k závlaze dobře poslouží rozprašovač. Používejte pouze odstátou vodu.
Druhou důležitou podmínkou je zajistění teplot v rozmezí 25 -28  °C a to po celou dobu klíčení! Uvedené teploty zajistíte například umístěním světelného zdroje do uzavřené prostory.
Při dodržení jmenovaných podmínek budete první klíčení pozorovat již do týdne od výsevu. Do dvou týdnů bude vyklíčeno.

 

Co nikdy nedělat aneb zažité klišé

  • pro klíčení semínek nepoužívejte vatu, snadno může dojít k poničení kořínků při jejich manipulaci, je nutné pikýrování
  • nepoužívejte radiátor nebo parapet jako prostor pro klíčení, potřebujete dosáhnout konstantní teploty pro klíčení a zde toho nedocílíte
  • pokud používáte pařníčky, tak je dostatečně větrejte, jinak hrozí shnití semínek z důvodu vysoké vzdušné vlhkosti
  • po vyklíčení nenechávejte klíční rostlinu s ještě nevyklíčenými semínky, ale přemístěte ji do prostředí s 18 st., zamezíte tak nechtěnému velmi rychlému růstu

Mějte na paměti, že i při předpěstování sazenic paprik platí přímá úměra. Jaké podmínky sazenicím poskytnete (kolik do nich investujete) tak kvalitní budou.
Optimálními podmínkami myslíme dodržování teplot pro klíčení a následně předpěstování a také zajištění vhodného osvětlení. Je to pouze na Vás.

 

Úspěšné předpěstování sazenic papriček a především bohatou sklizeň, která Vám a Vašemu okolí udělá radost,

přeje za Konoptikum král Miroslav  &   za e-shop Seminka-Chilli.cz  Jirka K.  (MacChilliGrower)

seminka-chilli01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *