Čtvrtek, 26. března 2015

MacGrower radí…

Čerstvý vzduch aneb „Jak správně větrat“

 

ventilator growing cannabis_1

 

Ventilace pěstíren rostlin pod umělým osvětlením není zcela bezproblémovou záležitostí. Správné odvětrávání vzduchu je však nutnou podmínkou pro kvalitní a bezpečné pěstování. Následující řádky tedy berte jako příspěvek do diskuse na téma „Jak správně větrat“.

 

Horký vzduch

Předtím, než si domácí pěstitel pořídí ventilátor, měl by si ujasnit, jaké účely má odvětrávání splňovat. Ventilátor musí odvádět teplo vyzářené světly, a to i přesto, že filtr s aktivním uhlím zmírňuje jeho účinnost. Pokročilí pěstitelé jen zřídkakdy upouštějí od ovládání ventilace, které se orientuje podle teploty a vlhkosti vzduchu. Ta slouží k tomu, aby byl minimalizován zápach, a také k tomu, aby rostlinám bylo dopřáno co nejlepší klima. Pro překonání odporu filtru s aktivním uhlím a tepla z lampy je nutné, aby ventilace měla určitý výkon v metrech kubických za hodinu (m3/h). K tomu by měla disponovat ještě určitými rezervami pro regulační prostor při ovládání pomocí vlhkoměru či teploměru. Před lety mnou na Hanfburg.de vytvořené pravidlo určující dostatečné větrání se v praxi ověřilo a prosadilo.

Přesný výpočet pro volbu větracího zařízení sloužícího k chlazení je velmi rozsáhlý a komplikovaný, nic pro laiky, neboť klima v growboxu je ovlivňováno nespočetně mnoha faktory. Nejelementárnějšími činiteli jsou objem pěstební místnosti a výkon světla (elektrický výkon ve wattech). Vzorečky, které nevytvářejí vztah mezi objemem a výkonem světla ve wattech, se dají označit jako neseriózní odhady. Je-li řečeno, že ventilace má 20krát nebo 30krát za hodinu vyměnit vzduch v boxu, tak je to nesmysl, jelikož není vytvořena souvislost s množstvím vyzařovaného tepla. Podle takového vzorečku by stačil větráček od počítače k ochlazení krabice od bot s 600 wattovou svítící lampou. Tak se ale nestane, neboť lampa ohřeje 0,5 m3 vzduchu rychleji než 2 m3. Takže čím menší je box, popřípadě místnost, a čím větší je výkon lampy, tím rychleji se místnost zahřeje a tím silnější musí být ventilace, aby zvládla odvést teplo. Proto bohužel potřebují pěstitelé s nejmenšími krabicemi nejsilnější větráky.

Pro hrubý výpočet síly odvětrávání v growboxu (pro všechny místnosti menší než 5 m3), s dodržením všech výše popsaných požadavků a aby teplota nebyla vyšší o moc více než o 5 stupňů oproti teplotě dodaného vzduchu, se osvědčilo srovnat výkon ventilace v m3/h s výkonem lampy ve wattech. Pro 400 W/NDL v boxu o 2 m3 je tedy potřebný větrák s přibližným výkonem 400 m3/h, má-li být ovládán termostatem a/nebo hydrostatem s regulátorem. Není-li větrák regulovatelný, a tedy jede vždy na nejvyšší otáčky, pak se vybere větrák s nejvyšším možným výkonem pod 400 m3/h, v  ostatních případech 400 m3/h nebo větší. Příliš velký větrák být nemůže, ale o trochu slabší ano!

Každá místnost je jiná!

Má-li být odvětrávána pěstební místnost (větší než 5 m3), tak se v praxi ukázalo, že stačí 0,5 až 0,7 m3/h na watt výkonu osvětlení. Je-li například na 30 m3 šest 400wattových světel, tak stačí větrák, který má minimální výkon 1 200 metrů krychlových za hodinu. Jelikož toto pravidlo jednoduché poloviny trochu paušalizuje, musí být zohledněno také klima místnosti bez provozu světel. Když je místnost spíše chladná, jako například sklep či stinná severní strana, nebo když je používána jenom v zimním období, tak se počítá s 0,5 m3 na watt. Když je místnost spíše teplejší, tedy na jižní straně, na půdě nebo kotelna, pak se počítá raději s 0,7 m3 na watt. V extrémních podmínkách se mohou používat i vyšší hodnoty.

Když už je jasné, jak silné má být odvětrávání, aby zahradník dosáhl uspokojivých klimatických hodnot a udržel je, tak je nutné vybrat tichý ventilátor, který neovlivní negativně vaši vlastní, a především sousedovu kvalitu života. Pro provozní hluk platí pár základních pravidel. Čím menší jsou rozměry větráku a čím menší je jeho průměr, tím rychleji se musí rotor točit, aby dosáhl potřebného výkonu. A čím rychleji se motor točí, tím je hlučnější. I proto je smysluplné zabudovat raději větší než menší ventilátor. K potlačení silného protitlaku filtru s aktivním uhlím a boxu, kdy je vzduch přiváděn dvěma otvory se stejným průměrem jako přípojky větráků, jsou vhodné radiální větráky, větráky zabudované v trubkách nebo tangenciální ventilátory, zvané též šnečí ulity. Axiální ventilátory jsou kvůli špatným vlastnostem diferencování tlaku nepoužitelné.

Nízká cena, větší problémy

Jako zákaznický poradce v growshopu jsem bohužel mnohokrát zažil, že zákazníci rádi šetří na špatném místě. Levné větráky jsou sice levné, zato ale tuto investici slyšíte neustále. Dokud nevynervujete souseda. Stane-li se tak, pak se větrání nedobrovolně a úplně vypne. Proto vždycky opakuji, že nejdražší ventilátor je stále o hodně výhodnější než právník, soudní náklady a tučná peněžní pokuta.

Čím klidnější má být odvětrávání, tím dražší bude. Bohužel se kvůli tomu často přestává brát ohled na kvalitu. Zvukově izolované větrací boxy se takto sice často nazývají, ale nejsou tím vždy. Nechte si před nákupem ukázat nebo potvrdit, že je box vybaven kvalitně zpracovaným zvuk izolujícím materiálem, jako je tkanina z kevlaru nebo umělou pryskyřicí impregnovaná minerální vlna. Před koupí se mimoto informujte, zda je kryt zvukově izolovaného větracího boxu opatřen těsněním. Bohužel se i dnes dají v některých growshopech najít větrací boxy bez těsnění krytu. Nevěřte tomu, když se v obchodě snaží chybějící těsnění zamluvit nebo je podceňují. Neboť bez těsnění krytu a kabeláže nasaje odvětrávání nefiltrovaný vzduch právě přes tento kryt, a nikoli přes filtr s aktivním uhlím, jelikož je tam menší odpor vzduchu. Zvuk izolující boxy bez utěsněného krytu nebo s otevřenou kabeláží obchází filtr s aktivním uhlím, a tím představují provozní riziko pro celé pěstební zařízení! Jaké jsou výhody tlumičů zvuku, jak je nejefektivněji zabudovat a jak ještě ztišit pěstování, to se dočtete v některém z dalších pokračování Konoptika.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *