Neděle, 8. února 2015

Z dětské encyklopedie z roku 1909 str. 321–324

Rostliny pro výrobu příze – konopí
Následující text pojednávající o konopí je překladem originálního hesla z americké dětské encyklopedie. Z uvedeného vyplývá, že ještě na počátku dvacátého století bylo v USA konopí významnou hospodářskou plodinou se širokým využitím.

modern uses for the hemp plantJak všichni víme, konopí je rostlina vyskytující se podél cest a v příkopech u silnic. Je vysoká, rovná, s bohatými přesleny a listy podobnými ženské ruce, které rostou z rovného a pevného stonku. Květy tvoří konopí u řapíků listů, stejně jako je tomu u všech rostlin rodu kopřiv, ke kterému patří i konopí.

Divoké konopí, které se do volné přírody rozšířilo z konopí domácky pěstovaného, ale i původní divoký druh rostoucí v západní Asii, má nekvalitní vlákna. Rostliny pěstované na konopných polích Ruska, Rakouska, Turecka, Itálie, Číny, Japonska a Spojených států mohou dorůstat výšky až deseti, někdy dokonce dvaceti stop.

Vlákna vnitřní kůry jsou po šetrném oddělení smetanově bílá, měkká, ohebná a s hedvábným leskem. Používá se jich jako náhrada za len. Nejlepší je konopí pocházející ze severu Itálie, kde metody pěstování a sušení vedou k tvorbě vlákna nejvyšší kvality.

Významným konopným regionem v naší zemi je oblast Blue Grass v Kentucky, kde se nachází úrodná, vlhká, ale dobře odvodněná vápencová půda. Semena konopí se sejí, pak se půda válcuje. Poté, co rostlina vyraší, není třeba půdu již dále obhospodařovat. Silné rostliny samy zadusí případný plevel, kořeny rostou hluboko a stonky naopak rychle vzhůru.

Když se objeví květy a vrchol rostliny zežloutne, přichází čas sklizně. Stonky jsou řezány co nejníže, protože nejlepší vlákno se nachází v dolní části stonku. Zářijové slunce stonky položené kořeny dolů vysuší a za týden jsou shromážděny do malých otýpek, svázány a navršeny na hromadu nebo do stohu.

V listopadu se stonky na dva měsíce rozprostřou tak, aby vlhkost a mráz oddělili vnější kůru a dřevnaté části stonku od lýkového vlákna. Tento proces máčení se někdy provádí přímo ve vodě.

Když už se vlákna dají snadno oddělit, jsou stonky připraveny k sušení. Ke sloupání vláken se pak používá tradiční ruční lamač, který vlákna zároveň zbaví zbytků kůry. Po lámání zbude dřevnatá část stonku. Získané vlákno se navíjí na přadena, která jsou dále balena pro další distribuci. Po procesu drhnutí jde vlákno na zpracování do továrny. Farmáři pěstující konopí vydělávají po odečtení nákladů 30 až 60 dolarů za akr oseté půdy. Navíc je půda po sklizni v lepším stavu než před samotným sázením konopí.

Britské námořnictvo spotřebuje velké množství konopného vlákna na výrobu pytlů, ve kterých se převáží uhlí. Dále se z konopí vyrábí plachtovina, hrubé plátno a prostěradla, základové sítě pro koberce, vlasce, sítě na ryby a všechny druhy vláken a lan. Když je vzrostlá rostlina vhodná na výrobu vlákna, nejsou ještě zralá vlastní semena. Proto se osévají zvláštní pole pro získání semen, která jsou vhodná rovněž jako krmivo pro drůbež. Také olej na výrobu barev se extrahuje právě ze semen. Rostliny na semeno se pěstují v kopcích, aby měly prostor pro větve a produkovaly tak co největší množství semen. Pěstování konopí na semeno často představuje pro farmáře prakticky stejné zisky jako při pěstování konopí na vlákno.

Na Dálném východě jsou významným obchodním artiklem také konopná pryskyřice a listy, o které je mezi obyvateli velký zájem. V různých podobách se tam konzumují, pijí, žvýkají nebo kouří, čímž se dosahuje opojných účinků. Sušené listy a plody se nazývají bhang. Bhang se může míchat s tabákem a kouřit nebo se smísí s medem a kořením a vyrábí se z něj cukroví, může se také louhovat jako čaj. V Turecku a Sýrii je tento produkt známý pod názvem hašiš. Hašišové koláče, často obřích rozměrů, se prodávají na tržištích. Účinky hašiše jsou zpočátku příjemně stimulující, následuje ztráta citu, otupení bolesti a spánek s příjemnými sny. Důsledkem častého užívání drogy může být šílenství. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *