Čtvrtek, 26. února 2015

USA : Dva navrhované zákony

Tyto dva navrhované zákony mohou ukončit prohibici marihuany na federální úrovni USA.

no-more-drug-war

Dva kongresmani v pátek podali oddělené navrhy zákonů, které by společně legalizovaly, regulovaly a zdanily marihuanu na federální úrovni, aby tak účinně skončila desetiletí trvající prohibice konopí podporovaná vládou USA.

Rep. Jared Polis (D-Colo.) představil návrh „Marihuanu regulujme jako alkohol“, což by odstranilo marihuanu z kontrolovaných substancí a přenosu dohledu nad látkou z Protidrogové správy (DEA) k Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (ATF), a regulovalo marihuanu podobným způsobem jako alkohol na území USA.

Rep. Earl Blumenauer (D-Ore.) představil zákon „Zdaněná Marihuana“, který by zavedl federální spotřební daň pro marihuanu.

Tyto návrhy by nenařizovaly státům legalizovat marihuanu, ale tento federální regulační rámec by byl připraven pro ty státy, které se rozhodnou ji legalizovat v budoucnu. K dnešnímu dni, čtyři státy a District of Columbia legalizovaly rekreační marihuanu (nicméně, DC model nadále zakazuje prodeje), 23 států legalizovalo marihuanu pro lékařské účely a 11 dalších států legalizovalo omezené použití formy marihuany s nízkým obsahem THC pro lékařské účely. (viz THC x CBD)

„Zatímco prezident Obama a ministerstvo spravedlnosti umožnilo projevit vůli voličů ve státech jako jsou Colorado a 22 dalších jurisdikcích, malý podnikatelé, pacienti a další, kteří respektují státní zákony stále žijí ve strachu, že nová administrativa – nebo přímo tyto návrhy – by mohly dodatečně změnit průběh a přeměnit je na zločince, „řekl Polis v prohlášení v pátek. „Je na čase, abychom vyměnili kontraproduktivní prohibici za účinný regulační systém, který funguje a nechá státy a obce rozhodnout se, zda chtějí, nebo nechtějí, aby byla marihuana legální na jejich území.“

Navzdory programům v Coloradu a Washingtonu – stejně jako ty, které brzy vstoupí v platnost v Oregonu, na Aljašce a DC – prodej, držení, výroba a distribuce marihuany zůstává ilegální podle federálního zákona. Mezi státy které legalizovaly marihuanu nebo zmírnily tresty za držení, tyto státy to byly schopny udělat jen proto, že federální vedení naléhala na státní zástupce, aby upustila od stíhání prodejců legální marihuany.

Legalizace má podporu většiny Američanů a také nová vlna států uvažuje o uvolnění svých zákonů o marihuaně v příštích několika letech. Takže se zdá nepravděpodobné, že by federální vláda v budoucnu bojovala proti lidovému hnutí za legalizaci. Ale není to úplně z říše nemožného.

Harvardský ekonom Jeff Miron, hlasitý zastánce reformy marihuanové politiky zdůraznil nejistou povahu zákonů v nedávném úvodníku pro CNN, a vysvětlil proč Kongres musí jednat nyní na federální úrovni ohledně legalizace marihuany.

„I přes přesvědčivé argumenty pro legalizaci a pokrok směrem k legalizaci na státní úrovni není konečný úspěch zaručen,“ napsal Miron. „Federální zákony stále zakazují marihuanu, a stávající judikatura (Gonzales v. Raich 2005) si myslí, že federální zákony trumfnou státní právo, pokud jde o zákaz marihuany. Federální vláda v současnosti většinou zaujala přístup „ruce pryč“ ke státním legalizacím , nicméně v lednu 2017 bude mít USA nového prezidenta. Tato osoba by mohla nařídit generálnímu prokurátorovi prosazení federálního zákazu bez ohledu na právní úpravy jednotlivých států, které tak či onak marihuanu legalizovaly. “

V pátek Blumenauer nazval federální zákaz marihuany „selháním“, které promrhalo miliardy dolarů daňových poplatníků, nemluvě o množství zničených životů. Řekl také, že je čas aby vláda vytvořila novou cestu vpřed pro tuto rostlinu.

„Stále více států plně legalizuje marihuanu. Oregon, Colorado, Washington, Aljaška. Další budou následovat,“ řekl Blumenauer, „A tak je nezbytně nutné, aby se federální vláda stala plnohodnotným partnerem při budování funkčního a bezpečného legislativního rámce“

ZDROJ:
http://www.huffingtonpost.com/2015/02/20/marijuana-legalization-congress_n_6722686.html?utm_hp_ref=business&ir=Business
Autor : , 20/2/15, twitter @matthewferner

Přeložil : Ondřej Šrámek 22/2/15, twitter @ousher23

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *