Úterý, 17. února 2015

SněHulka vařila v neděli

Králík s nádivkou

kralikstravou02
nezbylo !

Co potřebujete :
1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
trochu plnotučné hořčice
2dl bílého vína
pepř sůl
Nádivka:
6 rohlíků
200 g vařeného uzeného masa
200 ml vývaru z uzeného masa (vytvoříte sami vařením toho uzeného)
4-6 vajec
trochu másla (kdo má konopné dá 1/1 s normálním)
pokud máš trochu nastrouhaného křenu (šetřte nebo nemusí být)
3 mladé cibulky nebo jemně krájená cibule
bylinky (konopné sušené listí ((opatrně)), libeček ((velmi opatrně)), petrželka) ne moc hlavně, když dáte konopí nedávejte libeček! > trochu se to hádá v chuti)
muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup:
Očištěného králíka osolím a trošičku opepřím. Česnek prolisuji a smícháme s hořčicí a touto směsí potřu králíka z vrchu i zevnitř. Králíka pak nacpu nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložím do pekáče s cibulí pokrájenou na kolečka, a králíka z vrchu přikryji plátky slaniny nakrájené na cca 3-5 mm silné plátky (jen 1/2 půlku porce slaniny, druhou použiješ po otočení) podlijeme vínem a vývarem (ne všechno lepší je dolévat) a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. po 20 minutách obracím (opatrně na konci aby se králík nerozpadl). na poslední dvě obracení slaninu nechám na cibuli, aby králíček dostal kůrčičku.
Během pečení přelévám šťávou.
Nádivka: Rohlíky nebo žemle nakrájím na kostičky, navlhčím vývarem z uzeného, přidám žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchám. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta.
Nádivkou plním králíka, zbytek vkládám do vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek, ve kterých nádivku peču při 180°C cca 20 minut. (pokud chceš více nádivky) je fakt dobrá…
Ale dělala jsem to i v alobalu na otáčecím grilu…
Chce to ten silnější alobal, do kterého dáš slaninu a cibuli, a králíka do toho zabalíš a převážeš vázacím drátem. Po cca hodince to sundáš rozbalíš a dopečeš na kůrčičku.
Tady doporučuji vynechat vejce do nádivky a přidat slaninu a cibuli. Není potřeba polévat, tak víno můžeš vypít sám/sama, ale občas potřít trochou oleje s grilovacím kořením (nebo jen s paprikou) pro barvu …

Doporučuje 7/7 trpaslíků i princ Miroslav 😛 

Nevím, kde chytnete králíka, ale přísady třeba koupíte tady:

santiva01a

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *