Čtvrtek, 12. února 2015

Poklad zvaný konopný olej

Děti předškolního a školního věku by měly dostávat lžíci konopného oleje denně jako účinnou zdravotní prevenci. Předešlo by se tak celé řadě problémů – od hyperaktivity až po riziko obezity či kardiovaskulárních onemocnění. Cena takové terapie je minimální, zatímco přínos velký. Navíc by zvýšení poptávky po konopném oleji zaručilo odbyt českým zemědělcům, kteří pěstují technické konopí, což v době krize není určitě zanedbatelné.

konopnyolej_apatyka

Olej získaný ze semena konopí obsahuje s pouze osmi objemovými procenty nejnižší podíl nežádoucích nasycených tuků. Konopný olej je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. Tyto mastné kyseliny se obecně nazývají esenciální (EMK) nebo omega-3 a omega-6 kyseliny – jsou to kyselina linolová a alfa-linolenová a vzácná GLA kyselina gama-linolenová. Esenciální se jim říká proto, že si je lidské tělo neumí samo vyrobit a musíme je přijímat z potravy nebo vstřebáváním. Konopný olej má ideální poměr těchto esenciálních omega kyselin 3:1.
Esenciální mastné kyseliny jsou životně důležité pro správnou funkci našeho organismu, protože slouží jako základní stavební kameny pro tvorbu endokanabinoidů. Tyto látky fungují v rámci endokanabinoidového systému, který udržuje rovnováhu ve všech životně důležitých systémech v našem organismu: příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto-muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita.
Endokanabinoidový regulační systém našemu organismu také pomáhá vyrovnávat se s fyziologickým, biochemickým i psychickým stresem, kterému je vystavován interakcí se svým okolím. Endokanabinoidy mají i pozitivní vliv na schopnost člověka učit se novým poznatkům a vyrovnávat se s nimi. Proto je pro správný vývoj mladého organismu nezbytně nutné zajistit dostatečný přísun esenciálních mastných kyselin.
V uplynulých 50 letech se změnil poměr mezi vitamíny, minerály a tuky v lidské stravě. Nejenže naše strava obsahuje až o 50 % méně ryb a vnitřností, tedy zdrojů nenasycených mastných kyselin, ale konzumací moderních jídel s vysokým obsahem ztužených tuků dochází k blokádě při jejich vstřebávání, což zpomaluje mozkovou činnost.
Projevují se i negativní následky velkochovu skotu i drůbeže, který změnil složení tuku v tělech zvířat pěstovaných na maso. Například kuřata, jež jsou nyní vykrmena k porážce v polovičním čase než před 30 lety, kdy jejich maso obsahovalo dvě procenta tuku, ho dnes mají v průměru 22 procent. Snížil se také příjem syrových potravin a kromě nasycených tuků vzrostla spotřeba cukru. Předpokládá se, že negativní změna stravovacích návyků má vliv i na nárůst problémů spojených s nedostatkem EMK.
Kyselina linolová je esenciální mastná kyselina, kterou tělo dále přeměňuje na omega-6 mastné kyseliny, nutné ke správnému růstu a fungování imunitního systému. Kyselina linolenová poskytuje tělu omega-3 kyseliny, které působí preventivně nejen při srdečních a cévních onemocněních a při vzniku cukrovky, ale i proti depresím, poruchám paměti a hyperaktivitě u dětí. EMK kyseliny mají výborné zvláčňující, uklidňující a promašťující schopnosti. Díky svým protizánětlivým účinkům je lze využít při léčbě různých kožních onemocnění nebo na hojení ran, zejména popálenin. Konopný olej obsahuje i velké množství vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E), které ve spojení s nenasycenými kyselinami mají blahodárné účinky. Vedle mastných kyselin konopný olej také obsahuje nepsychoaktivní kanabinoid kanabidiol (CBD), který působí protizánětlivě.
Při dlouhodobém perorálním užívání mají tyto mastné kyseliny např. protizánětlivý účinek, poskytují prevenci mozkových příhod a srdečních infarktů, zmírňují obtíže při bolestech kloubů, snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi, mohou pomoci při léčbě obezity, podporují imunitní systém i při prevenci a léčbě rakoviny, snižují menstruační bolesti a zlepšují pleť. Mimořádně příznivě působí na rozvoj dětského mozku a jsou důležité pro správnou funkci mozku po celý život člověka. Výzkumy dokazují, že např. při konzumaci ryb jednou týdně klesá u žen riziko onemocnění revmatoidní artritidou. Esenciální mastné kyseliny mohou zmírnit projevy artrózy, včetně ranní ztuhlosti i citlivosti kloubů, a urychlují hojení vazivových a svalových buněk.
Podle doporučení odborníků na výživu potřebuje každý zdravý dospělý člověk průměrně 7 g kyseliny linolové denně, přičemž se doporučuje až 10 g na den. To odpovídá 50 až 60 g konopných semen nebo 15 až 20 g konopného oleje na den (1–2 polévkové lžíce).
Léčba konopným olejem zevně je vhodná doplňková terapie pro pacienty s atopickými ekzémy, lupenkou nebo akné. Stav postižené kůže se při prvních aplikacích oleje u některých pacientů zhorší. To může trvat dva až tři dny, jde však většinou o signál, že začíná proces hojení.
Lisovaný olej z konopných semen má prakticky nulový obsah psychotropních látek, protože semena konopí setého neobsahují THC ve více než stopovém množství, takže nemohou působit jako droga.
Konopný olej nesnáší vyšší teploty, nejlépe je jej konzumovat za studena, ale hodí se i k dušení a vaření v páře, pokud přítomnost vody zabraňuje vzniku vysokých teplot. Olej je třeba skladovat v chladu a temnu maximálně 3 měsíce pro potravinářské účely – po této době je ještě další 3 měsíce vhodný pro vnější použití.
Český konopný olej je přírodním zdrojem zdraví. Osobně mohu doporučit konopný olej, který můžete zakoupit přes internet. (třeba tady = Konopná apatyka)

santiva01a

autor: Bushka Bryndová pro Konoptikum

5 reakce na „Poklad zvaný konopný olej

  1. Marcela Žitňáková

    Dobrý deň,
    mám takú otázku. Kúpila som si konopný olej, ale neviem mu prísť na chuť…. Často, aj trikrát do týždňa chodím do sauny, tak sa ním po saunovaní celá natriem… Prišlo to tak sponntánne… Intuícia mi hovorí, že koža je najväčší orgán, takže všetky látky obsiahnute v ňom, sa mi dostanú do tela… Len potrebujem utvrdiť….
    Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré.
    S pozdravom ostáva Marcela Žitňáková

  2. Tomáš

    Nejsem odborník na lidské vstřebávaní, ale docela si troufám odhadnout, že je důležité, aby se látka dostala do krve – přes sliznici nebo ze žaludku. Je asi pravděpodobné, že se nějaká ta účinná látka přes kůži dostane, ale moc bych na to nespoléhal. Zkuste se potřít vodkou, jestli se opijete 😉

    Co se týče samotného oleje, tak kupovaný, vyráběný lisováním semen, je obdobný jako oliváč. A nejlepší způsob jak minimalizovat jeho případnou chuť je dát ho třeba do salátu. Hodně důležité je používat jej za studena – tepelným zpracováním se zabíjejí dost radikálně ony účinné látky.

  3. Miroslav Kminek

    Ale třeba mast, také umí uvolnit sval a snížit bolest…

  4. Jiří Konopník

    Pokud máte olej lepe pít …. nežli mazat….pekny den a mír

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *