Středa, 25. února 2015

Aljaška a úplná legalizace marihuany

(Reuters) – Kouření, pěstování a vlastnění malého množství marihuany se stalo legálním na Aljašce v úterý 25/2/2015. Sílící a rostoucí hnutí za dekriminalizaci a legalizaci konopí dosáhlo severozápadní hranice Spojených států.

alaska-vacations-2

Aljaška, kde těsně prošel návrh na legalizaci v listopadu 2014, následovala Colorado a Washington, tj. státy které umožňují mimojiné i rekreační využití.

Nicméně podle federálního zákona je marihuana stále nezákonná.

V District of Columbia starosta Muriel Bowser v úterý řekl, že bude hlavní město USA pokračovat s podporou držení malého množství marihuany a pěstování i přes odpor Kongresu. Voliči schválili legalizaci v DC v loňském roce, ale jeho prodej je stále zakázán.

V Oregonu voliči schválili podobné opatření v listopadu 2014, ale konopí se nestane legálním až do července 2015. V Marylandu v úterý státní zákonodárci začali slyšení o opatření, které má legalizovat marihuanu.

Na Aljašce kdokoli ve věku 21 a více let může mít až unci (28,3 g) marihuany a může pěstovat až šest rostlin, z nichž tři mohou kvést.

Kouření na veřejnosti, nákup a prodej zůstává nelegální, ale soukromé výměny jsou povoleny, pokud to nezahrnuje peníze.

Ministerstvo Spravedlnosti nechá experimenty s legalizací pokračovat a tvrdí, že bude stíhat užší rozsah trestných činů spojených s konopím, např. jako je prodej dětem.

Ale to vše se také může změnit pokud v roce 2016 bude zvolen konzervativní prezident. Je pravděpodobné, že v roce 2016 se také otevřou první obchody s marihuanou na Aljašce.

Zastánci legalizace říkají že to odráží pocit osobní svobody, který rezonuje s obyvateli Aljašky, státem který prožívá v současnosti velice liberální období. Říkají také že legální prodej bude generovat příjmy a pracovní příležitosti.

„Aljaška má teď jedny z nejvíce rozumných zákonů ohledně marihuany“ uvádí v prohlášení Dr. Tim Hinterberger, předseda kampaně „Regulujme marihuanu jako alkohol“.
(viz. USA : Dva navrhované zákony mohou ukončit prohibici marihuany na federální úrovni)

Státní regulační rada pro alkohol která se má sejít v úterý bude řešit, jak úředníci zaplní mezery v právních předpisech, např. definici veřejných míst, kde nemohou lidé kouřit atd.

Státní regulátoři vypracovávají pravidla týkající se zdanění a prodeje marihuany které musí být přijaty do 24. listopadu. Žádosti o první obchodních licence nebudou akceptovány až do února 2016.

Policie vydává pravidelné aktualizace o tom, jak se bude vymáhat zákon v případě legalizované marihuany.

Autor : Steve Quinn, 24/2/15, REUTERS
Přeložil : Ondřej Šrámek 22/2/15, twitter @ousher23

ZDROJ : REUTERS – http://www.reuters.com/article/2015/02/24/us-usa-alaska-marijuana-idUSKBN0LS0ZH20150224

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *