Neděle, 8. února 2015

420… (část 3.)

Čas 4:20 

Huliči vám vysvětlí, že 4:20 je „čas, který je mezi dnem a nocí, ideální čas na odpočinek a chill nebo chillout (slangový výraz pro odpočinek).
Jiní říkají: „Když moji přátelé a já se sejdeme někdy kolem 4:20, tak to vždy  oslavíme, jointem nebo bongem, prostě oprávněný důvod zahulit.“.

Pro nováčky, je 420 motivováno kouřením v organizovaném čase. Novic přijatý do party ví, že 420 znamená „“čas jít kouřit.“ Například huliči jej nazvali, jak se dozvěděli, že 4:20 odpoledne  je „prime time“ pro kuřáky, na „happy hour ,“ „nejlepší čas kouřit,“ nebo „mezinárodní čas pro hulení.“ Jeden vyjádřil obecný názor za začátečníky: „Musíš kouřit v 04:20, pokud máte co!“ Kuřáci vám vysvětlí, jak nastavit své budíky, nebo jak lze upravit hodiny, aby sloužily jako připomenutí pro kouřené ve 04:20. Téměř všichni kuřáci se shodli, že pro nováčka, 420 se stal záminkou, nebo důvod, proč kouřit, a proto se často účastní i nadměrného kouření.

Tento vzor je společensky (skupinově) významný, protože  je rozhodujícím podnětem jako recept na dosažení identity, a pro rozšíření její aktivity. Jinými slovy, kouřit hodně trávy na začátku normalizuje, a také zvyšuje šance na definování sebe sama jako kuřáka trávy. Společensky, lze také pochopit důležitou poznámku o tom, že organizace času je jedním ze základních rámců, které podporuje a legitimuje „realitu.“ Uvedeno jinak, 04:20 čas dává legitimitu nebo pocit pravdivosti, že hulení je realita, potažmo životní styl člověka.

Ponecháme-li, tyto společenské (stále míněno jako parta, klub nebo i spolužáci) hodnoty stranou, více zkušení kuřáci si na toto stěžovali a odolali. Kritizovali, že takovéto plánování času vytvořilo „rituální použití 420“, nebo se poukazovalo na to, vytváří dojem „kouření je jen žert nebo recese.“ Jeden kuřák, který sám sebe popsal jako „vlastenecký hulič marihuany,“ tvrdí, že 420 by nemělo být uváděno jako čas, ale spíše více jako spontánní „slib a hold.“

Ať už začátečník nebo zkušený uživatel, se téměř všichni dohodli, že 4:20 (PM nebo AM) znamená důležitý zdroj společenství jako společenství komunity kuřáků marihuany. Toto bylo různě popisováno  jako „čas sjednotit všechny kuřáky,“ „klubové kuřáky“, a to způsobem, který „přináší uživatelům společné zahulení, společenství a solidaritu.“ Kuřáci opakovaně prohlašovali, že 420 pro ně, vytvořilo „společenské pouto“ mezi „přáteli“ a „kolegy kuřáky.
“ Vědí, že když si zapálí v 04:20, udělají to také tisíce, ne-li miliony, dalších ze stejného důvodu.

 (pokračování příště)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *