Sobota, 24. ledna 2015

Konopí a suši

Suši (japonsky: 寿司, anglicky: Sushi) je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu.

sushi-805x450

Důležitou součástí suši jsou syrové ryby různých druhů. V západní kultuře je sice obvyklé konzumovat ryby převážně tepelně upravované, v Japonsku se používají vybrané druhy ryb, které se používají syrové, a jsou pro zdraví prospěšnější.
Kromě ryb se k výrobě suši používají také krevety, chobotnice, sépie, kaviár, mořské řasy, houby, avokádo a zelenina. Suši je tak zdrojem mnohých, pro lidské tělo důležitých látek – kvalitních bílkovin, nenasycených kyselin, jódu, proteinů a minerálů. Na druhou stranu obsahuje málo tuku a kalorií, hodí se proto i pro dietnější stravování.
Přímo recept na konopné suši jsem nenašel, ale ochutnal jsem s konopným semínkem, které hrubě rozdrcené najdete v rýži.  Chuť výborná!
V Japonsku se konopnými listy, hlavně zdobí servírované jídlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *