Úterý, 9. prosince 2014

420 … (část 1.)

Uživatelé marihuany, stejně jako jiné sociální skupiny, mají svůj speciální jazyk. Který ostatní lidé, kromě nich, prostě nechápou. Pro ně jsou slova jako „nugs,“ „dank,“ „permagrin,“ „wake ‚n‘ bake,“ „blunt,“ „bogarting,“ „Rastafarian,“ „Towlie,“ nebo dokonce „coffeeshops“ španělskou vesnicí. Ale po 30 letech rozvíjející se konopné kultury, i mnoho z uživatelů stále zapomíná, na tu zvláštní číslici  =  420

marijuana-maconha-420-4h20-a-origem-scrotos

Ne každý ví, o co se jedná ( i mnohý hulič, by možná mírně zčervenal), přestože 420 můžete najít všude kolem sebe. 420 je tisk na bongách, tričkách, záplatách a hrnečcích. Příznivci marihuany ho najdou i v stoner časopisech, obchodech, a textech písní. Mají pocit štěstí, když vlastní telefonní číslo, poštovní adresu, nebo narozeniny, kde je 420 obsaženo. Mají svoje web stránky, pořad Saturday Night Live, a jsou i v dalších médiích. ve sdělovacích prostředcích, a vše se točí kolem 20.dubna (4.20. je datum psaný anglicky). Pro mnoho kuřáků je 420 něco jako vůdčí světlo a inspirace. Stručně řečeno, pro mnohé je 420 nezbytnou součástí každodenního života.

Protože, mne to velmi zajímalo, trochu jsem pátral po historii a udělal malý průzkum. Výsledky mého šetření byly fascinující. Zvláště zajímavý byla četnost čísla 420 jako unikátního vysvětlení v mnoha ohledech, čísla, které to inspiruje, dává identitu, spojuje komunitu, a dokonce i vytváří realitu.
(pokračování příště)

Jedna reakce na „420 … (část 1.)

  1. Mika

    Já mám za to, že #420 je z americkeho gangu a značí čas kdy se setkávaly na brko ve 4:20 než začal den…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *