Pátek, 31. října 2014

Nové studie o marihuaně

PODLE NOVÉ STUDIE MARIHUANA PŮSOBÍ PŘÍMO PROTI RAKOVINĚ

rakovina01a

Marihuana má nechvalnou pověst drogy, působí ale také proti rakovině. Podle nové studie lze její léčivé vlastnosti využít k léčbě maligních buněk v mozku. Tým španělských výzkumníků zjistil, že THC (delta-9-tetrahydrocannabinol, hlavní účinná složka marihuany) procesem zvaným autofágie usmrcuje různé typy primárně rakovinných mozkových buněk a rakovinových buněčných linií v mozku.

„Zjistili jsme, že protinádorové působení THC vychází z jeho schopnosti aktivovat intracelulární signální dráhu, která napomáhá aktivaci buněčných procesů, známých pod názvem autofágie. Aktivace této dráhy způsobuje odumírání rakovinných buněk,“ uvedl Guillermo Velasco, vědec z madridské Complutense University, ve svém příspěvku do žurnálu Journal of Clinical Investigation.

Dva pacienti s recidivujícím multiformním glioblastomem (vysoce agresivní mozkový nádor) byli léčeni pomocí nitrolebeční aplikace THC a byly u nich zjištěny známky autofágie. To výzkumníky přimělo zaměřit pozornost na léčivé vlastnosti marihuany.

„Možnosti využití léků s obsahem kanabinoidů se již zkoumají,“ komentuje Velasco. Uvádí také, že probíhá i nová klinická studie zaměřená na potvrzení protinádorových vlastností konopí u pacientů s mozkovými nádory. Léky s obsahem konopí by podle něj byly relativně levnější než jiné léky proti rakovině. Vědci ale samozřejmě trvají na tom, že možnosti komerčního využití marihuany jako léku proti rakovině bude ještě nutno důkladněji prozkoumat.

„Lze těžko odhadnout, jestli by léky s obsahem marihuany měly opravdu vliv na cenu léčby rakoviny. Budoucnost této léčby je totiž založena na kombinování různých látek,“ dodal.

Podle dat od Mezinárodní sítě pro léčbu rakoviny (International Network for Cancer Treatment and Research, www.INCTR.org) je přibližně šedesát procent případů rakoviny na světě hlášeno z rozvojových zemí. Pokud se to nepodaří zvrátit, bude od roku 2020 každoročně přibývat dvacet milionů případů.

„Podaří-li se v dalších studiích potvrdit klinickou účinnost léků s obsahem kanabinoidů, jak je uváděna v této studii, mohly by se tyto účinné látky používat k léčbě rakoviny v rozvojových zemích. Lze ale těžko posoudit, jestli by tato zjištění opravdu měla větší dopad v těchto rozvojových státech než ve zbytku světa,“ doplňuje Velasco.

Velasco rovněž zdůraznil, že klíčem k úspěchu těchto zjištění je, aby se k nim přistupovalo apoliticky: „Také je ale důležité, aby se léky s obsahem kanabinoidů posuzovaly podle jejich účinnosti na základě vědeckých, nikoli politických, kritérií.“

Celé znění článku v angličtině Marijuana May Help Fight Cancer: Study

Celé znění studie v angličtině  Cannabinoid action induces autophagy-mediated cell death through stimulation of ER stress in human glioma cells

publikované v dubnovém vydání Journal of Clinical Investigation,
přeložil © Mgr. Jindřich Bayer, 2009.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *