Pátek, 24. října 2014

Cynismus

OSM NÁZORŮ NA CYNISMUS O LÉKAŘSKÉM VYUŽITÍ KONOPNÝCH PRODUKTŮ

MUDr. Franjo Grotenhermen

Dr. med. Zaměstnanci Franjo Grotenhermen z institutu Nova, předseda Sdružení pro konopí jako lék (ACM)

Cynismus (z řec. κυνικός kynikós, kousavý < κύων kyón, pes) označuje původně životní postoj a myšlení antických kyniků. Dnes znamená cynik člověka, který jedná bezohledně a beze studu, který zraňuje city druhých, zejména zpochybňuje a zesměšňuje to, co druzí uznávají jako základní morální a lidské hodnoty.

Cynismus v kontextu diskuse o lékařském využití konopí je také často nesnesitelný. Cynismus lze nejlépe vysvětlit a pochopit jeho vliv na konkrétním případě. Proto bych chtěl nejprve představit následující nedávný případ.

Měl jsem pacienta, pan S., kterému v současné době soud nařídil kvůli nedovolenému pěstování konopí, práci v obecně prospěšných pracích. On má kvůli jeho chronické bolesti, na které nejsou adekvátně jiné léky, s výjimkou povolení k užívání konopí z lékárny. To si on, ale, nemůže dovolit, protože na to nemá. Byl odsouzen k zaplacení pokuty za nelegální pěstování konopí.Vzhledem k tomu, že nemá dostatek finančních prostředků, finanční trest byl převeden na odpracování (v Německu to tak je). Policie ignorována skutečnost, že nemůže znovu pěstovat konopí i nadále trpí bolestí.
(kolik podobných případů najdeme v Česku)  ???

Názor 1: Také v jiných oblastech zdravotní péče, existuje nespravedlnost, tak proč ne i v oblasti konopí a kanabinoidů jako medicína, že?. V jiných oblastech zdravotní péče, je medicína druhořadá, jde o zvýhodnění soukromých pacientů , kteří zaplatí a mají na to. Jsou i další oblasti, a mnoho jiných smysluplných léčebných postupů, které se nevztahuje zákonné zdravotní pojištění. Jsou další, kteří také trpí. Ale pan S., také trpí!

Názor 2: V posledních 15 letech došlo k významnému pokroku. Dronabinol (THC) lze předepsat, a je na trhu od roku 1998 (v Německu). Od roku 2011, konopný extrakt Sativex je jako schválený lék, legální pro středně těžké až těžké spasticity u dospělých pacientů s roztroušenou sklerózou a jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Kromě toho mohou pacienti dostat povolení = výjimku od „úřadu“ za účelem zakoupení marihuany z lékárny. Ale léky musí být zaplaceny pacientem, ale v příštích letech a desetiletích se očekává, že se to změní. M8 snad pan S. počkat dalších 10 nebo 20 let, aby jeho problém byl schválením jeho léku, léku z konopí na základě jeho nemoci?

Názor 3: Domácí pěstování konopí je skutečný lék. Víme, že pacienti, kteří pěstují konopí sami pro sebe jsou velmi opatrní, a nepoužívají pesticidy. Víme také, že přesná znalost koncentrace THC nejsou relevantní pro praxi, kvůli rozdílům v citlivosti různých pacientů, fáze s hledáním optimálního dávkování je nezávislé na obsahu THC, a je zásadní.

Názor 4: Tabák muže být doma pěstován (v Německu a asi v Česku) pro svou vlastní spotřebu. Víno může být samozřejmě také produkováno, každý pro svou vlastní spotřeby a použití pro volný čas nebo s přáteli. Protože se nikdo nestará o kontrolu kvality, je to přeci jen pro vlastní spotřebu a na vlastní nebezpečí. Ale kdo se zajímá o pacienty s bolestmi, kteří pěstují konopí načerno a pak si stěžují na nedostatek kvalitních drog? Ne, nemáme si jen stěžovat, ale navíc poslat mu Policii do bytu.

Názor 5: Konopí je zakázáno, aby děti a mladí lidé byli chráněni před touto drogou. A tuto ochranu pravděpodobně nikdo zpochybňuje. Jistě jsou vedlejší škodlivé účinky, ale u nemocných lidí, kteří mají z léčivého konopí a jeho produktů, a tím zmírnit jejich utrpení  je nevyhnutelné. Vzhledem k tomu, že toto pacientovi , který trpí, bolest zastaví. Toto je nyní namířeno proti němu osobně, a ne k právnímu systému.

Názor 6: Zákaz konopí je tedy trápení a proti léčení, i po rozsáhlých studií WHO a dalších institucí, ale nemá významný vliv na rozsah užívání mladými lidmi, ani podle mnoha dalších pacientů.

Názor 7: Mezi opiáty, amfetaminy a prášky na spaní jsme se naučili během desetiletí rozlišovat mezi lékařským použití a zneužitím. Mohli bychom to také vytvořit u konopných produktů. Stalo se zvykem, že konopí je zlo, a nechápeme a neakceptujeme, že to může také pomoci mnoha lidem. Každá změna si žádá čas. Jen buďte trpěliví!

Názor 8: Zákon o omamných a prosazování právních předpisů určených k ochraně veřejného zdraví, včetně zdraví pana S. To je logika, kterou můžeme obtížně pochopit a těžko pochopit, v konkrétním případě, ale koneckonců nemá pochopení podle právních předpisů.

Je velmi cynické a nejhorší je, že původcem nejsou cynici, ale lidi, kteří o tom rozhodují, škoda, že nedomyslí její (nebo svůj) konec…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *