Sobota, 23. ledna 2021

Starosta Amsterdamu chce turistům konopí zakázat

Už žádný „sex, drogy a rock ‚n‘ roll“ ve městě kanálu?

Fotografie: Willi Wiet


Komentář Sadhu van Hemp


Když Femke Halsema vystřídal starostu Eberharda van der Laana (PdvA), který zemřel v roce 2017, v roce 2018 si mnozí mysleli, že by nebylo tak špatné, kdyby politický osud města kanálu převzal zástupce strany „GroenLinks“. Ale když nastoupil do úřadu, už existovaly náznaky, že Halsema chce pokračovat v masivním odlesňování na scéně amsterdamské kavárny, které se v masovém měřítku provádí od roku 2005, a provést změnu obrazu.

Nyní 54letý politický karierista sní o domově s kukačkou v oblacích, kde mají právo na existenci pouze ti, kdo v neděli chodí do kostela a patří k zámožné buržoazii. Halsema nemá ráda lidi z méně vzdělané nižší třídy, kteří chtějí jen žít svůj malý život a nemohou si dovolit popíjet ústřice a organicky pěstované šampaňské na večeři. Centrum Amsterdamu by mělo být vyhrazeno pro bohaté a krásné a nemělo by se od nich očekávat, že se budou cítit obtěžováni obyčejnými lidmi.

A tak čistá žena, která se narodila v provinčním městě Haarlem, dělá vše pro to, aby se z Amsterdamu stalo útočiště ctnosti, ve kterém nejsou pouliční prostituce a drogové jeskyně, které lákají nepříjemné návštěvníky. Tato zábava by měla být vyhrazena těm občanům, kteří mají dostatečnou kupní sílu na to, aby si šlapky a drogy mohli dodávat přímo a výhradně do luxusních bytů nebo hotelových apartmá.

Již několik měsíců je Halsema na tvrdém kurzu, aby konečně dal rybám máslo. Zelený starosta jako modlitební kolečko bojoval proti shonu ve čtvrti červených luceren a fantazíroval o přemístění obchodu se sexem do průmyslové pustiny daleko za městem. Místo vlaštovek a kasin budou v budoucnu z klenotů De Wallen, majitelé galerií a chrámy pro labužníky vytahovat peníze z kapes turistů s podpatky. Všechno, co je nečisté, by mělo být zakázáno, aby se prostřednictvím gentrifikace zvýšila hodnota nemovitostí. Stručně řečeno, „špína“ by se měla dostat ven.

K této špíně přirozeně patří také kavárny a jejich návštěvníci. Halsemovi to připadá jako zvláštní záležitost srdce být méně shovívaví než jejich předchůdci a urychlit smrt kavárny v nizozemském hlavním městě. Jejich ďábelským plánem je zakázat prodej konopí cizincům a nerezidentům. Stejně jako v jižních provinciích malého království chce prosadit notoricky známé „rezidentní kritérium“ (Wietpas) a snížit počet zbývajících 166 kaváren na 68. Cizinci, kteří cestují do Amsterdamu kouřit trávu, by měli zůstat venku. Stejně nežádoucí jsou turisté, kteří se zajímají o kulturu a kteří po dlouhém muzejním maratonu chtějí zakončit večer stresujícího dne večerním večerem v kavárně. Ve vší harmonii s policií a státním zastupitelstvím se chce Halsema co nejrychleji zbavit všech, kteří v kavárnách pokojně „blowen“, ať už mladí nebo staří.
Skutečnost, že se bývalý sociálnědemokratický předseda vlády Joop de Uyl tváří v tvář tomuto šílenství zahanbí, se dámy, která vykazuje mírně narcistické tendence, netýká. Nezajímá ji reforma století opiového zákona, kterou rodák z Amsterdamu provedl v roce 1978 (!) proti odporu pravicové konzervativní opozice a hrůze sousedních zemí.

Halsemovo vyhlášení války proti lidem, kteří cestují z celého světa, aby na několik hodin nechali břemeno paranoie na svých bedrech, se minulý pátek setkalo s velkým ohlasem v nizozemském tisku. Levicově zelený politik z buržoazní a pravicově konzervativní strany, který 42 let těžce trpěl skutečností, že liniové sítě mohou beztrestně konzumovat konopí, získal mnoho souhlasů.
Na druhé straně jsou zděšeni občané, kteří mají dostatek rozumu, aby věděli, že postupné znovuzavedení zákazu konopí způsobí obrovské problémy, zejména Amsterdam. Halsemovo přání, aby se „miliony párty turistů, kteří každoročně přicházejí do centra Amsterdamu, aby vyhodili mozek a naplnili se alkoholem, brzy neztratili doma“, nesplní.
Uzamčení zavedené na jaře kvůli koronové krizi jasně ukázalo, že kavárny jsou téměř existenční, aby potlačily nelegální pouliční obchod s konopím. Krátce po svém oznámení vedl výnos o uzavření kaváren k nekonečným frontám před obchody, které z boku okamžitě obsluhovali chytrí pouliční prodejci. O necelých 24 hodin později vláda zareagovala a povolila prodej konopí.

Poslední otázkou, která zůstává, je, zda je pokus Halsemy udržet „miliony stranických turistů“, které zmínila z Amsterdamu, pryč od bytné, jen bouří v bubnu. V současné době si obyvatelé Amsterdamu užívají koronálního klidu v pásmu kanálu, ale z dlouhodobého hlediska bude mít dlouhodobý hluboký spánek ve městě některé vedlejší účinky, které povedou k bankrotům a nezaměstnanosti. Triumvirát Halsemy, policie a státního zastupitelství, pro něž Amsterdam nemůže být dostatečně ospalý, bude jen těžko využít hodinu koróny po skončení pandemie k tomu, aby se z kanálu stalo posmuck. Těžko si lze představit, že by místní zastupitelstvo mohlo být zabaleno starostou, který se nastěhoval a uskutečnil sen malé holčičky.


Tento článek byl poprvé publikován 11. ledna 2021 v „Hanf Journal“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *