Čtvrtek, 28. ledna 2021

Pohled zpět na větší obrázek


Legalizace konopí je všude – ne tolik zde

Obrázek: Sire Printing – Public Domain


Příspěvek Sadhu van Hemp


Rok 2020 byl rokem pozastavení, pokud jde o legalizaci konopí – alespoň v sousedním Německu. Hudba hraje jinde – zejména v USA. Začátek roku učinil americký stát Illinois, kde se o půlnoci vrátil mír. Nákup a konzumace konopí je povolen pro lidi starší 21 let po dobu jednoho roku – a nenastal hororový scénář, že němečtí prohibicionisté jsou tak šťastní, že prorokují. Ne všechny děti v Chicagu se staly závislými na hašiše a kontrolovaný prodej nezvýšil kriminalitu. Till zvoní – také na finančním úřadu.


Na druhou stranu to bylo také nepříjemné v Německu – pro lidi, kteří věří v léčivé a uklidňující účinky kanabidiolu (CBD). Stejně jako v předchozích letech bylo Bavorsko hotspotem pro nemilosrdný lov těch spoluobčanů, kteří užívají opojnou CBD. V únoru šla policie ve Schweinfurthu dokonce tak daleko, že zacházela se zákazníky jako s těžkými zločinci. Spravedliví občané přišli do řad, když opouštěli obchod CBD „House 420“ v podezření nezávislé (sic) kontrole ze strany policie, což také vedlo ke konfiskaci květin a olejů. Vedení policie v této praxi nepovažuje za nic nevhodného, ​​protože na kontroly se vztahuje zákon o policejních úkolech. Zcela jiné v hlavním městě Austrálie Canberra, kde od února již nejsou nutné špinavé policejní metody. Od 1. února mohou lidé starší 18 let vlastnit až 50 gramů konopí a užívat si ho doma. Pěstování je také povoleno, i když pouze dvě rostliny konopí, ale přinejmenším. Dobré zprávy byly také z Argentiny, kde se vláda v létě rozhodla revidovat zákon o užívání léčivého konopí. V budoucnu bude pacientům bezplatně dodáváno léčivé konopí prostřednictvím lékáren a bude jim také uděleno povolení k pěstování jejich vlastního.


Ve světě se něco děje – pokud jde o „legalizaci“. V Izraeli a Mexiku bude kurz stanoven ke schválení v nadcházejících měsících a většina parlamentů Severní Makedonie, Albánie a Chorvatska se objevuje, aby změnily směr konopné politiky. USA učinily také velký krok k legalizaci. V listopadových prezidentských volbách bylo otevřeno několik dveří. V Arizoně, Montaně, New Jersey a Jižní Dakotě hlasovali voliči pro ukončení prohibice v otázce legalizace, o které se hlasovalo. Počet států, ve kterých je legální kouřit trávu, se zvýšil z jedenácti na 15. Přírodní léčba je v současné době schválena ve 37 z 50 států. Průkopnické je také volební vítězství Joea Bidena, který bude přísahou jako nový americký prezident v polovině ledna. Během volební kampaně slíbil demokrat legalizaci marihuany a je velká šance, že tento slib dodrží. Nově vytvořená Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu se rozběhla a hlasovala pro návrh zákona, který by konopí povolil na federální úrovni. Senát, druhá komora parlamentu, má nyní povinnost se návrhem zákona zabývat.


Již neuzavírá oči – na konci loňského roku to nemohly udělat ani Organizace spojených národů (OSN) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Trvalo téměř tři desetiletí, než se zjistilo, že konopí není tvrdá droga jako heroin, a proto není v kategorii 4 jednotné konvence na místě. OSN pro narkotika snížila hodnocení konopí – a přidala léčivou bylinu ke kokainu a metadonu v podskupině 1. To moc neznamená, ale mocní zastánci zákazu, Rusko a Čína, poprvé udělali ústupek v otázce konopí. Do jaké míry se globální změna v konopné politice prosazuje také v Německu, je těžké posoudit. Federální volby na podzim tohoto roku slibují naději. Pokud bude dost levicového spojenectví, mohl by být reformován zákon o narkotikách, který by pak mohl vstoupit v platnost za pět až deset let.


Pokud správný tábor zvítězí, všechno zůstane tak, jak je.


Tento článek se poprvé objevil v „Hanf Journal“ 16. ledna 2021.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *