Čtvrtek, 16. dubna 2015

Summit komise OSN pro omamné látky ve Vídni: přinese mír?

Zasedání OSN na nejvyšší úrovni: Co bylo v sázce?

 

peace_3-2-06f2b

 

 

11. – 12. 3. 2009 se ve Vídni konalo zasedání na nejvyšší úrovni Komise OSN  pro omamné látky.

V současné době jednotlivé vlády zhodnocují ukončení desetileté globální strategie na boj proti drogám. Vysocí vládní činitelé z celého světa se 11. a 12. března 2009 setkají ve Vídni, aby zveřejnili výsledky a adoptovali novou Politickou Deklaraci. Ačkoliv zásadní (politická) změna je nepravděpodobná (jako např. legalizace), nová deklarace může určovat budoucí drogovou politiku, která bude blíže potřebám našich společností. Listina musí odrážet potřebu plně respektovat lidská práva uživatelů a pěstitelů drog, širší přístup ke službám snižování rizik (harm reduction services) a větší a smysluplnější začlenění občanské společnosti.

 

V roce 1998 se zástupci vlád sešli v New Yorku na zvláštním zasedáním Valného shromáždění OSN (UNGASS). Setkání se uskutečnilo pod heslem: “Svět bez drog: Dokážeme to”. Vlády převzaly 10letý akční plán s ambiciozními cíly, včetně zásadního snížení dostupnosti drog a poptávky po nich. Dnes se svět bez drog zdá ideí vzdálenou jestě více než kdykoliv předtím: produkce heroinu se zdvojnásobila, produkce kokainu stoupla o 20% a prevalence (rozšíření) nelegálních drog od roku 1998 stoupla téměř ve všech zemích.

 

Ale ještě více znepokojující je cena, kterou platíme za neúspěšnou snahu kontrolovat drogy: miliony uživatelů drog jsou za mřížemi, stovky tisíc těch, kteří drogu užívají nitrožilně jsou infikováni virem HIV a žloutenkou typu C (protože vlády dávají přednost raději represivním opatřením než harm reduction / snižování škod). Vlivem černého trhu s drogami stoupá kriminalita v našich městech. Vzhledem k rentabilitě obchodovat s nelegalními drogami, ovlivnila korupce úřady vymáhající právo a politické instituce.

 

V mnoha zemích jsou potírána lidská práva uživatelů drog a to nejen jménem drogové kontroly, ale také ve jménu léčby a péče: uživatelé drog jsou často umisťováni do pracovních táborů, nuceni k  detoxikaci nebo je s nimi jinak represivně a nelidsky ve jménu “drogové léčby” zacházeno. Dostupnost efektivních způsobů léčby drogové závistlosti a prevence HIV a žloutenky typu C (například substituční léčba opiátů nebo výměny jehel a injekčních stříkaček) je velmi nízká ve většině regiónech světa. Uživatelé, kteří by rádi takových služeb využili, trpí nejen kriminializací, ale i stigmatizací, diskriminací a sociálním vyčleněním.

 

Přidejte se k nám a podpořte společnou snahu reformovat drogovou politiku.

 

 

Program aktivit v rámci zasedání OSN zde:

logo_encod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *