Čtvrtek, 26. února 2015

Rozhovor s Pirátem Ivanem Bartošem

„Zítra mám večírek, o víkendu bych chtěl jet na hory.
Revoluce se nejlíp začínají v pondělí!“
(Pirát Bartoš byl na chatu a leccos je teď jasnější“, mluvil i o legalizaci a konopí)

ivanbartos02

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D., tak zní celý titul bývalého šéfa Pirátů.
Web Kultura 21.cz ho pozval na chat. Jak už to tak bývá, někteří tazatelé mu vykali, většina ovšem familiárně tykala, což bude asi těmi dredy, které si Ivan velmi pěstuje a věnuje jim, pokud je nám známo, i odbornou kadeřnickou péči. Řeč přišla na vše, od politiky po muziku, filmy a knížky, zkušenosti s LSD a kryptokomunisty i dobré hlášky, kterými se dá uzemnit rasista v rodině, v tomto případě tchýně. Chat se odehrál celkem příznačně v den Vítězného února blahé paměti, tedy 25. 2., a rozhodně stojí za přečtení. Ještě k tomu titulku: Jde pochopitelně o nadsázku, odpověď nějakému nadšenému revolucionáři, výrazně nespokojenému s místními poměry. Ivan sám, tak jak ho známe, je spíše evoluční než revoluční typ… A protože byl minulý víkend v Brně republikový sněm Pirátů, dvě aktuální otázky jsme si dovolili přidat i my.

Na víkendovém zasedání Republikového výboru, které bylo jako vždy otevřené veřejnosti, započali Piráti přípravy na krajské volby, jak stojí v tiskové zprávě. Budeš kandidovat? Jaký předpovídáš výsledek?

S krajskými volbami nevím. Do krajských voleb se volí jako do parlamentních, takže témata budou celorepubliková. Občané to nerozlišují. Uvidím, zda budu kandidovat, chystám se však spíše na Poslaneckou sněmovnu, protože mě zajímá národní a zahraniční politika.

Jaká vládla v Brně atmosféra? Plná nadějí? Kdy budou Piráti ve vládě? Bavíte se taky o tomhle, někdy?

Do sněmovny se dostaneme, pokud neuděláme nějakou chybu. Zde spíše očekávám nějakou prkotinu a la „Pirátský starosta Mariánek rozbil při novoroční koulovačce hodiny na promenádě“. Což by byla legrace, ale dá se udělat škandál kolem něčeho jiného, co tak průzračné není…

Kdy jste nejšťastnější?

Obecně. Když se věci daří, když není stress a když se člověk může podívat za něčím zpátky a říct si : „Hotovo. Hotovo a navíc správně“. A konkrétně? V momentě, když můžu s přáteli poslouchat dobrou hudbu někde na akci v přírodě, anebo když se zamilovávám.

Kdy jste se rozhodovali, jak pojmenovat stranu, proč jste zvolili pirátskou, když tohle může odrazovat starší část populace?

Nebyla to moje volba. Logicky jsme navazovali na historii Pirátských stran. Hlavně té ve Švédsku a na jejich odkaz. Za to dobu jsme se v ČR posunuli dále než jen za práva v digitálním světě, ve kterém ovšem bezesporu žijeme a jsou stále důležitější. Lidé si na název zvyknou. Bojujeme s předsudky a tento je v podstatě maličkostí. Položil bych řečnickou otázku. Co je třeba na ODS občanské a demokratické? My jsme Piráti a nestydíme se za to.

Dovedu ocenit, že jsi dokázal vést Piráty a pak odstoupit jako čestný muž. Co teď děláš politickýho? Čemu se hlavně věnuješ?

Po pěti letech intenzivní práce pro Piráty, kterou kloubit s civilním povoláním není vůbec žádný med , a která je v Pirátské straně dobrovolnická, což znamená, že Piráti neberou plat, jsem si musel oddechnout. Kdo mě sleduje, ví, že jsem odstoupil pouze z vedení a stále jsem více než aktivní nejen v politice. Jsem členem Republikového výboru a vysílám. Jedno z našich hesel je: Co Pirát – to vysílač. Nyní se věnuju nové nadaci Sociální inkluze, kterou pomalu rozjíždíme, snažím se pomáhat SNA (svaz nezávislých autorů), řešíme TTIP. Ono se toho zase tak moc nezměnilo. Teď nás nejvíc štve „velká domů“ O2, která má nasměrovat EU dotace jinam, než na podporu rozvoje broadbandu v ČR.

Co říkáš na Kmeny Vladimíra 518? Do kterého kmenu tak nejvíc patříš? Hackeři?

Vladimíra 518 žeru. Je to podle mě pan umělec. Gorilu vs Architekta jsem si koupil online. Kdysi jsme se na jedné debatě moc neshodli ohledně „kids, který stahujou a pálej“, ale to neva. Můj kmen jsou rozhodně tekkeni, ale nevím, jestli se jim Vladimír v Kmenech věnoval. Viděl jsem jen ty předlistopadový. Všichni z naší crew, kterou jsem potkal na vejšce, už mají povětšinou děti, ale furt je to skupina cca 50 lidí, který si pomáhají, vídají se, dělají spolu jak v práci, tak řeší blbosti každodenního života typu stěhování, kdo komu udělá daně apod. Jádro přátel okolo Zevl Komprezsor Sound, 1,5 voltů, RDS či IGRA, to je pro mě můj kmen.

Politika je špinavá hra. Muselo by vás být víc takových. Takhle se nedá nic změnit. Boj s větrnými mlýny..

Tohle není otázka. Podle mě je řada politiků vyloženě hloupých. Špinavou hru hrají spíše jejich loutkovodiči. Naděje na změnu je, ale přes koblihy to nebude.

Jak hodnotíš práci Pirátů po Tvém odchodu z čela strany?

Kromě některých vnitřních kroků, které jsou ovšem v rámci našeho stranického fóra viditelné všem a se kterými nesouhlasím, jsem spokojen, dá-li se to tak spatra říct. Proběhly komunální volby a my máme zastupitele po celé ČR. Prudíme staré struktury na magistrátě v Praze, protože oni nám tak nějak nevěřili, že to myslíme vážně. Bereme je za jejich předvolební sliby a požadujeme jejich plnění. Často to byla naše témata. Máme starostu a místostarostu v Mariánkách. Strana zraje, roste. Věřím že v dalších 30ti letech budeme jedinou liberální alternativou pro voliče (což je možná smutný) , kteří nevěří pseudodělení českých stran nalevo či napravo a nepodlehnou populismu hlasatelů pravdy.

Kdy jsi objevil v sobě vůdčí schopnosti? Co předcházelo předsednictví v České pirátské straně? Na čem ti nyní nejvíc záleží?

Vůdčí schopnosti? Tak asi jo. Nic takového jsem nehledal, ale něco tam asi bude. Před Piráty jsem dělal hodně DIY kulturu a kromě paralelního studia husárny a fildy (Husitská teologická fakulta v Praze a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze – pozn. red.)  a práce jsem si užíval studentská léta v Praze. Na rovinu jsem prostě pařil. Nejvíc mě záleží na tom, aby společnost neustrnula v nějaké pasivitě, aby lidé mysleli, i když to bolí. Nesnáším pasivitu, odevzdanost, zlomenost, definitivu, ta nás neposunuje. Vrátím se k tomu vůdcovství. Nemám ambice být nějaký superleader, ale chci a myslím, že to umím lidi rozhoupat k tomu, aby se na věci dívali i pod jiným úhlem. A věřím, že to máme v Pirátech společné, i když jde na to někdo jinou cestou než já – pošuk s dreadama, co divně, i když prý chytře mluví – uzlíky na hlasivkách a kvanta cigaret…

V čem jsme světoví?

V tom, jak dokážeme odhadnout minimum úsilí, které je třeba vyvinout pro dosažení cíle na pohodu. Vážně. ČR má spoustu dobrých a inteligentních lidí, přesto jsou naši hrdinové hokejisté. Nic proti klukům, co nás reprezentují, ale na Hydepark civilizace asi tolik lidí co na MS nekouká. Máme rozhodně nejlepší pivo. A naše holky na ulicích se nám dívají při potkání do očí. To je taky dobrý.

Seš chytrej a doufám půjdeš v politice dál. Máš moji důvěru…

Dík. Nikdy jsem se nezřekl toho, že budu v politice aktivní. Je to pouze zkratkovitý výklad: Bartošák to zabalil v čele rovná se Bartošák to zabalil úplně.

Jaký máš názor na legalizaci marihuany?

Jsem pro úplnou legalizaci samopěstění a legalizaci psychotropních látek obecně za předpokladu regulace výroby, distribuce a prodeje tak, jako je to u tabáku či lihovin.

Myslíte si, že sankce nebo embargo, ať už uvalené na Rusko, Kubu či Írán něco řeší? Není lepší trh naopak otevřít? Pokud nemáte nic, na ničem vám nezáleží… Lidé se přece rádi drží výdobytků a pohodlí…

Nemyslím si, že to je řešení. Je to akt síly a ve finále bezzubé opatření. Embarga navíc nejsou úplná, ale často selektivní. Odnesou to obyčejní lidé.

Pokud je politika hra, dá se vyhrát? Pokud ano, je možnost, aby to byla výhra jiná než totalitní?

Politika má být soutěž názorů a ne boj o moc. Vítězství názoru pak není totalitní. Není to lehká otázka. Politické vítězství je u nás bohužel bráno jako získání pohodové většiny a pak nazdar opozice.

Mám otázku ohledně TTIP. Jak jsem pochopil, obsah této dohody není zatím zveřejněn, zajímalo by mne tedy, odkud pochází obecně sdílené domněnky, že přijetí této dohody může ohrozit např. systém evropské regulace kvality zboží nebo obecně suverenitu EU ve vztahu k nadnárodním korporacím – lze tyto obavy brát skutečně vážně, když sám text zůstává stále neznámý? Zároveň, pokud se nepletu, by měla být takováto významná dohoda schválena i Evropským parlamentem, který jí, v případě, že by byla pro EU výrazně nevýhodná, mohl přece odmítnout.

Obhájci (zástupci průmyslové lobby, ale i ministerstva) neustále tvrdí, že tyto smlouvy nejsou problematické. Podívejme se však na dopady smlouvy NAFTA. Argument, že obchodní smlouvy se dojednávají vždy tajně, neberu. Navíc, a to je důležité a známe to z doby ACTA, EP není žádnou zárukou toho, že něco neprojde. Poslanci v EU a i naší zástupci se často teprve od nás dozvídají , o čem mají hlasovat. Oni často nevědí ani u našich zákonů, pro co zvedají ruku (čerstvě třeba panika ČSSD ohledně služebního zákona). U Pirátů tomu říkáme demokratické minimum pro to, abych mohl o něčem vůbec rozhodovat. Naší úlohou je je k němu dokopat. Za sebe pak, pokud by TTIP nebyla tak hrozná, jak se nám jeví, budu jedině rád. Bojím se však opaku a proto informujeme. Není naším cílem vést dezinformační kampaň, ale hledat pravdu.

Moje  otázka se týká spíše Vašeho působení v kapele. Tuto skutečnost jsem vůbec netušil, i když Vám fandím a přeji této společnosti více lidí, kteří budou aktivní jako Vy. Takže bych se od Vás rád dozvěděl nějaké bližší informace o kapele, popřípadě rovnou nějaké koncerty.

Hraju od šesti let na tahací harmoniku, ale ta do kapely neprošla. Sám nebo s někým vystupuju různě, ale kapela je čistě punková věc. Posledních osm let se jmenujeme Nohama napřed. Já tam jako že zpívám. Koncertujeme občas a cvičíme skoro tak často. I když kluci teď hrajou téměř každý týden. Máme FB stránky a jsme na BandZone. Nebudu linkovat, je to na dva kliky. Punk is not dead! Zkoušky jsou dobrá zašívána před světem i případnými manželkami.

Myslíš, že se Piráti jednou dokážou začlenit mezi hegemonní strany jako jsou TOP 09 nebo ANO? V případě, že byste se dostali „ke kormidlu“, co byste začali prosazovat jako první?

TOPka je podle nás na ústupu. ANO bude asi „prostě“ vládnout nějakou dobu. Nevím, co znamená začlenit se mezi, ale minimálně tam budeme klínem mezi jejich realitou a realitou. Naší mantrou je vždy vše, co jde, zveřejnit. Však se ti, kteří se před volbami oháněli transparentností, nyní pěkně cukají. Jsem zvědavý, co se bude dít teď na pražském magistrátu, když programové prohlášení rady obsahuje prakticky zkopírovaný náš program a my jsme opozicí. Je to sranda. Budeme požadovat po radě, aby dodržovala své prohlášení a plnila ho! Těším se na to, co nastane.

Věříš Matěji Stropnickému?

Ne. Ale někteří ano. Stavím na historické zkušenosti. Asi tak.

Jaký je rozdíl mezi Ivan Bartoš a PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.?

Asi v délce textu. Titul vytahuju pouze při jednání s úředním šimlem, a to pouze ve fázi, kdy už to jinak nejde, anebo vím, že to nepůjde už od začátku. Někdy v případě, že jsem v prodlení, anebo něco ukrutně nutně potřebuju. Třeba se objednat k zubaři (úsměv). Nemachruju s tím. V některém aspektu to cítím stejně, jako vidím Piráty. Dredatej technař může mít doktoráty a stejně tak naštvaní občané zvládnou jejich pravidla, udělají politickou stranu a vypráší jim kožich. Politika ve stylu našich elit není věda. Výsadní postavení otitulovaných páprdů není neotřesitelné. Stačí málo. Stačí chtít.

Co říkáte na nárůst kryptokomunistického smýšlení u nás? Jak je to možné?

Nemám rád tyhle krypto buzzwordy. Daleko víc mi vadí klerofašisti (úsměv). Lidi mají tendenci zlé vzpomínky vytěsňovat. Mají tendenci se vracet ke starým láskám s pocitem, že přece jen to nebyla taková megera. To funguje i v politice podle mě úplně stejné. Něco bylo fajn a něco ne. Co se dá použít, CTRL C a CTRL V, co bylo blbý, ARCHIVE.

Souhlasíš s profesorem Francem, že otázka občanské zodpovědnosti, která je nutná pro kvalitní demokracii, je prací na generace, nebo se dá něco udělat hned? Co je mantrou zodpovědného občana v demokracii? Kromě povinnosti získávat si kvalitní informace?

Podle mě se to dá naučit v rámci jedné generace, jenže to by osvětu nesměli dělat ti, kterým občanská nezodpovědnost, rozuměj tím poslušnost, lenost kontrolovat zadanou práci (tak chápeme volby a politiku), vyhovuje. Oni i naši rodiče nás učí věci, které nám vlastně ulehčují život. Nechtěl bych to nazvat vychcaností, ale tak nějak to chápu. Demokracie není o pohodlí, ale o nepohodlí. Podle mě by měla být mantrou také názorová tolerance a tolerance obecně. Umění vést diskuzi bez falešných argumentů. Bez argumentačních faulů…

Co říkáš na „strašidlo“ islámu?

Ožehavá otázka, že? Podle mě ani ne. Přepisoval bych sem však řadu svých výroků a textů. Zabetonovat hranice je nesmysl a ani to nepomůže. Strašák islamizace je zneužíván v politickém boji, protože se hodí. Stejně tak rezonovalo českou společností téma Romů v období hrozících pogromů v Krupce či Duchcově. Rétorika řady nejen českých polibků je odporná.

Jaký je Váš nejoblíbenější film?

Natural Born Killers.

Jestli jste hulil, to by byla stupidní otázka s jasnou odpovědí, a proto se zeptám, zda jste již zkusil LSD?

Kromě vyloženě speciálních drog typu iboga jsem vyzkoušel prakticky všechny „konvenční drogy“. S LSD mám velmi zajímavé zážitky. Některé bych ovšem rád vytěsnil.

Jak uzemnit rasistu na rodinném obědě, aniž bych pokazil chuť celé rodině? Nemáš nějakou funkční hlášku, která by šla použít v momentě „já nejsem rasista, ale…“, tak, aby to tu diskuzi zarazilo hned v počátku? Případně, aby se mluvčí alespoň trochu zastyděl? Sprostá být nemůže, jedná se o tchýni….

Já se hádám s rodiči. Čím jsou starší, je to jejich ALE méně a méně racionální. Snažím se s nimi na tato témata nebavit, ale média to lidem předkládají jako důležité téma a oni mají pocit, že je to důležité. Takže i když reálně nic nedělají, pomáhají svými výroky šířit hejt. Zrovna dnes jsem narazil na moment, kdy docela milí lidé vysypali zcela náhodou kupu rasistických hlášek. Zachoval jsem klid a odešel jsem pracovat. Budu s nimi mluvit a všechno, jen se těmto tématům budu muset vyhýbat. Právo na názor má však každý, ale jen někdy stojí za to se s ním přít. U tchyně asi ne.

Co čteš?

Všechno. Momentálně mám rozečtených několik knížek.  Ota Halama: Rastafari, Terry Pratchett: Zajímavé časy , našel jsem v krabici asi dvacet kusů pratchettovek z období, co jsem tomu rozuměl jinak. Dočetl jsem velmi inspirativní Roll Rick: Hledání Ultra a nedávno asi po sté Tomanovo Po nás potopa.

Jak se daří vůbec klukům na pražském magistrátu?

Klukům na magistrátu se daří dobře. Na rozdíl od standardních zastupitelů makají deset hodin denně. O všem informují na svém blogu a každé úterý pořádají v našem centru na Žižkově veřejné odpoledne se zastupiteli, kde se jich můžete zeptat osobně. Miki, Jakub, Ondra a Adam jsou v pohodě.

Autor: Anička Vančová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *