Pátek, 27. února 2015

Pojídači konopných semínek

Čínská vesnice pojídačů konopných semínek
je nejzdravější vesnice s nejstaršími obyvateli na Zemi

hemp-seeds

Jeden člověk v Bolívii nedávno řekl, že je nejstarší žijící člověk na světě a je mu 123 let, nicméně vesnice v Číně se pyšní věkem dožití, který je vysoko nad celosvětovým průměrem a mnozí tamní obyvatelé nemají žádné zdravotní problémy. Vědci se domnívají že tajemství je v jejich stravě, která obsahuje spoustu konopného semene.

Celkové situaci pomáhá také že voda i vzduch v Bama Yao, Číně jsou mimořádně čisté, a že jejich strava obsahuje výrazně méně tuku, živočišných bílkovin, solí a cukrů, než řekněme standardní americká strava. Ale podle některých odborníků je důvodem hlavně konzumace „super-jídla“ bohatého na esenciální mastné kyseliny (omega 3 a 6). Jejich hlavním zdrojem příjmu těchto mastných kyselin přes stravu je jídlo s konopným semínkem.

Průměrná délka života v Bama Yao je více než 100 let, a je to jedno z pouhých pěti míst na planetě, kde lidé mohou očekávat, že budou žít takto dlouho. K místům s dožitím 100 let, nazývané „modré zóny,“ patří Sardinie, Itálie, Okinawa kousek od Japonska a poloostrov Nicoya v Kostarice. V těchto vzácných místech je shodný životní styl: jedí stravu rostlinnou, často v kombinaci s několika super potravinami, investují do rodiny,  střídmě cvičí každý den, a mají smysl pro víru a účel v jejich životě.

Je dobře známo, že rostlinné steroly a antioxidanty mohou pomoci snížit riziko vzniku mnoha druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu a tlustého střeva, stejně jako umí regulovat cukr v krvi u diabetiků. Omega 3 a 6 mastné kyseliny které najdeme v semenech konopí jsou také plné rostlinných bílkovin, vitaminů A, E a D, a mnohých vitamínů skupiny B, což jsou všechno důležité antioxidanty, které pomáhají eliminovat volné radikály v těle.
Konopné semínko je také bohaté na vápník, vlákninu a železo. Velké množství rozpustné vlákniny v semenu konopí pomáhá, aby se zabránilo nadměrnému příjmu potravy, protože dává dlouhý pocit sytosti a tím také může pomoci udržet trávicí systém zdravý.

Kromě toho poměr kyselin Omega 3 a 6, které jsou v rovnováze také přispívají ke zdraví mozku jak stárneme. Omega 6 polynenasycené tuky jsou důležité pro organismus v rámci tvorby některých hormonů a signálních molekul. Zhruba řečeno, kyseliny omega 6 jsou prekurzory pro mnoho z molekul, které se tvoří v našem těle. Příklad – kyselina linolová omega 6 je prekurzor pro mnoho molekul, mezi nimiž jsou prostaglandiny, na kterých pracují enzymy COX-1 a COX-2. Ale musí být v rovnováze s Omega 3s, neboť máme v našem těle vysoce zánětlivé chemikálie díky příjmu moderní stravy.

V oleji z konopných semen je poměr omega-6 k omega-3 kyselinám přibližně 3: 1. Tento příznivý poměr pomáhá kompenzovat, alespoň částečně, nadměrnou konzumaci omega-6 mastných kyselin v typické americké / moderní stravě, a pravděpodobně také vede k celkovým zdravotním výhodám a dlouhověkosti, kterou si obyvatelé v Bama Yao dopřávají.

 

seminka_zelenazeme
doporučuje SněHulka
7-trpaslíků
i princ Miroslav

 

ZDROJ   –   VIA     Tento článek se původně objevil na Natural Society.Autor : Christina Sarich, 22/7/2014, Follow us: @naturalsociety on Twitter | NaturalSociety on Facebook

Přeložil : Ondřej Šrámek, 26/2/15,   twitter @ousher23

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *