Pondělí, 22. prosince 2014

Sněhulka vaří… (želé)

Želé s medovo-rumovou příchutí


Tentokrát vám Sně-hulka připravila dobrotu.
(Recept jsem dostal od jedné cukrářky na Fuerteventura – mám s ní i krátký rozhovor – zde).
Výsledek, který lze na klubovou kartu zakoupit, vidíte na obrázku (cena 1€/ks)

zele01a

Takže recept, výroba naprosto jednoduchá.
Při jeho výrobě vznikne cca 300 ml želé, na jehož výrobu budete potřebovat:
1 sáček dort-želé (může být Dr. Oetker, který rychle tuhne, ale není živočišného původu!)
cca 250 ml základu (cukrový roztok)
cca 1 – 3 ml Simpson báze = Fénixovy slzy (dle síly, doporučuji příklon spíše k dolní hranici)
20 ml rumu
1 lžíce medu
vhodné formičku např. na výrobu ledu apod.
Postup je následující:
Do rendlíčku (nepůjčůjte si od Šmudly) si připravte cukrovou nebo ovocnou šťávu.
Přidejte lžíci cukru (podle sladkosti šťávy) a celý sáček želé rozmíchejte a začněte ohřívat podle návodu píšou, přidejte lžíci medu (něco o přivedení k varu, není to ale potřeba – stačí zahřát do bodu, kdy začne směs želírovat = značně zhoustne)
v ten moment přilijte alkohol a promíchejte rozlijte do vypláchnuté nebo zchlazené formičky a dejte chladit, želé ztuhne do 15 minut.
Šťávu nebo cukrový sirup můžete použít běžně používaný v domácnosti. Sladkost, ale trochu vyšší než na běžné pití.
Podávejte s varováním o účincích!
Pro vaší inspiraci, můžete použít nejen med, ale také jiné a tím barevné sirupy (mě medové chutnaly nejvíc)
růžová – šťáva z červeného grepu a gin
čirá – tonic, šťáva z poloviny citronu, gin,
zelená – šťáva z kiwi, vodka, zelené želé a plátky kiwi,
oranžová – šťáva z pomerančů a rum
rezavá – mátový čaj s rumem
Alkohol nemusíte dávat, ale zvýrazní chuť a jeho množství rozhodně nepřehánějte!
Účinek jednoho bonbónu (velikosti kostky cukru) vydrží minimálně 2-3 hodiny, takže opatrně s dávkováním.
Lze vyrobit i variantu bez konopí, v tom případě uberte sirupu a přidejte alkoholu. (max poměr 200/100 ml)
Doporučuje 7 ze 7 trpaslíků a princ. Miroslav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *