Sobota, 20. prosince 2014

Sněhulka vaří brambory „a lá Canarias“- Batatas

„Batatas“ česky „batáty“ jsou sladké brambory, a mají různý tvar, velikost i barvu. Velmi známé jsou červené hlízy se žlutou nebo bílou dužninou.
V obchodech (nevím jestli v českých) můžeme nalézt i batáty se žlutou slupkou a oranžovou dužninou, ale dokonce i bílé batáty s jasně žlutou dužninou.
Přestože se v mnohých částech Ameriky jedná o potravinu chudých, pro gurmány jsou sladké brambory delikatesou a mohou se podávat i ve slané ve formě.

tipos-de-batatas-variedades

Vzhledem k tomu, že batáty v Česku spíše nekoupíte, SněHulka zná výbornou fintu jak je udělat. Se zeleninovým salátem jsou mňam.

Potřebujete obyčejné brambory, raději menší velikosti větší švestky, které nejprve důkladně omyjete, (jedí se jako americké neloupané, proto se nehodí ty úplně „nové“, které mají takovou tu chlupatou slupku), poté nakrájíte na půlky nebo čtvrtky, to podle velikosti.
Vhodíte na cca 5 minut do vařící vody, aby jen trochu neměkly.
Na pánvi s olejem lehce orestujete cibuli, kterou nakrájíte příčně na cca 2-3 mm kolečka, která rozebere na jednotlivá a posypete kořením na americké brambory a sladkou a pálivou paprikou. (nepřipalovat, jen o restovat a trochu posolit).
Přidáme okapané předvařené brambory a opékáme. Když se na bramborách začne vytvářet opečená krusta, nastane nejdůležitější bod našeho vaření.
Dáme sporák na plný výkon, vezmeme cukřenku s práškovým cukrem a lehce za stálého míchání (nejlépe obracečkou na omeletu) vytvoříme na opečených bramborách, sladký z karamelizovaný obal. Cukrem šetřete, moc sladké to také není dobré.
Podávejte se zeleninovým salátem (může být i sladkokyselý nakládaný), ale i kousek přírodně upraveného masa nebo ryby je velmi vhodný.

Dobrou chuť přeje Sněhulka a doporučuje 7 ze 7 trpaslíků a princ Miroslav.

Jedna reakce na „Sněhulka vaří brambory „a lá Canarias“- Batatas

  1. Mira (šéfredaktor)

    Když pomastíte konopným máslem… budete i veselí!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *